ALLE VAKKEN OP HET PLEIN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
Advertisements

Meerwaarde van eigentijds onderwijs
Lean Construction Hogeschool Utrecht
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Technologie en Commercie Meisjes in de techniek Augustinus college A.H. Jonker.
Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons
Karen van Oyen Renate Klaassen Sofia Dopper
MA Het netwerk(en) voorbij Kenmerken van kwalitatieve leergemeenschappen.
Lijn in NLT ? Henriette Kok Baukje Lobregt
Bart Jan van den Brink coordinerend Docent NHL
Good Practice Locatie Alphen aan den Rijn
Het sectorprogramma ICT-onderwijs in Nederland
Logical Framework Approach
Nieuwe media in het onderwijs: wat brengt de toekomst. prof. dr
Gepersonaliseerd leren
PDS en WERKPLEKLEREN “OPLEIDEN IN SCHOOL”
Dagopleiding HBO5 Marketing
Refrein De Hogeschool van Amsterdam, Is ambitieus ten aanzien van het koesteren van jong talent. Wij gaan voor de student Betrokken bij de maatschappij.
Is ict alleen maar enabler? Darco Jansen. Gezamenlijke verkenningstocht Welke ict wordt ingezet in het onderwijs? Hoe wordt ict (didactisch) gebruikt.
Veldhoven, BTG ESB&I, Onderwijscatalogus als basis voor onderwijslogistiek.
Videodossier ICLON,I.Steen. Opbouw -Introductie -Vraaggesprek -Resultaat.
StatIG in de Vrolijke School
Leergemeenschappen in de klas: een reflexieve start (workshop)
van schoolopleiders en instituutsopleiders
Onderwijscentrum VU W E E T W A T O N D E R W IJ S W A A R D I S.
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Titel auteur oktober /10 Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Ontwerpgerichte kennisontwikkeling, praktijkgericht onderzoek door studenten en docenten.
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Portfolio 1 Portfolio kunstenaars trekken langs opdrachtgevers om opdrachten in de wacht te slepen ze nemen voorbeelden mee van hun beste producten verzameling.
Mediatheek R5 Good practice Economische instituten.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Introductiepresentatie.
Kaartje Gelderse Vallei invoegen. * Start gesprekken eind 2008 door welzijnsinstellingen en scholen * Redenen: * verandering in de maatschappij * onaantrekkelijkheid.
Taal en rekenen Joke van Balen.
5 scholen steken hun nek uit!
Inrichtingsplan Tattitraat Programma IP Tattistraat
Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College
“Passend onderwijs op maat”
Hoe organiseer je de BPV keten? Henk-Jan van Ginkel saMBO-ICT Ad Geluk
Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs
1 Digitale Learning Content Studiedag AB&I Tilburg, 23 juni 2008 Ronald Spruit - LIC.
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
LA3 IMPLEMENTEREN VAN INNOVATIES VERNIEUWEN IN ONDERWIJS.
Presentatie audit SDV Inhoud handleiding audit. Presentatie audit SDV Vorm: De opleiding maakt een portfolio waarin zij laat zien dat ze voldoet aan de.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
4 mavo ouderavond 14 september 2015 WELKOM. Programma Annemiek van Mieghem, conrector Judith Reijmer, afdelingscoördinator Liliana Stevens, decaan.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Rotterdam, maart 2009 Begeleiders: Rosa Rodrigues: Els Fonville-Kuhlmann:
LA intro en overzicht van werkwijzen Master Leren en Innoveren 8 september 2015 Bartel Standaar-Dorhout en Hanneke Koopmans.
WELKOM VAKDIACTIEK PEDAGOGIEK 1.1
Aantekening Onderzoek & Ontwerpen ECENT-vakvernieuwingsconferentie 12 mei 2011 Jan van der Veen en Marieke Rinket
Bètadidactiek Beschrijving vak en NLT competenties die aan bod komen.
1. Workshop Kennisconferentie toptechniek op missie 2.
PROFESSIONALISEREN DOOR EN IN ONDERZOEK GOOD PRACTICE VELON/VELOV 2016 JANNEKE RIKSEN
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Ontwerplabs Academische Opleidingsschool Amsterdam.
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
Gepersonaliseerd leren (GPL) vmbo-tl coaching. Coach  Relatie  Betrokkenheid  Eigenaarschap (tempo / niveau)  Overzicht  Uitdaging  Rust  Enthousiasme.
‘Waalwijk Taalrijk’ 1 juni 2016 Workshop ‘Partnerschap met ouders‘ Karin Hoogeveen Sardes.
Pilot project Gemeente Gennep
JRK Netwerk AANDACHT voor WERKEN.
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
Visie anders leren Ieder kind ontwikkelt zich optimaal als persoon & cognitief. Vanuit deze visie zijn we gestart met ‘anders leren’, gericht op onderwijs.
De implementatie van formatief evalueren: Inzichten en dilemma’s
Onderwijsmaterialen module: “Ontwerp je eigen eHealthapp.”
Zomerschool.
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
Transcript van de presentatie:

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN Een good practice, 1 Binnen de EHvA op weg naar opleidingsprofielen. Studenten kiezen voor een profiel: VMBO, (V)MBO, HAVO/VWO. Ieder profiel heeft heeft een zgn. profielminor. Voorloper is de minor “Alle vakken op het plein”, die zich vooral bezig houdt met het VMBO. Deze minor biedt het raamwerk voor de te ontwikkelen profielminoren. 2 Over de wijze waarop de minor verloopt en de resultaten die het oplevert, zijn we tevreden. We vinden het dus een “Good Practice”. 3 Maar er zijn ook zaken waar we tegen aan lopen…..dus een good practice in zekere mate in zekere mate Henk Brouwer en Wietske Miedema, EHvA

DOELSTELLING Studenten krijgen inzicht in ontwikkelingen op scholen ALLE VAKKEN OP HET PLEIN Studenten krijgen inzicht in ontwikkelingen op scholen Scholen krijgen hulp van studenten bij het (door)ontwikkelen Studenten, docenten en scholen leren gezamenlijk Zoals niets in het leven doelloos is, heeft ook de minor een bepaalde doelstelling. 1 Studenten krijgen zicht op ontwikkelingen, inzicht in ontwikkelingen en tenslotte ontwikkelen zij een visie op onderwijs. 2 De scholen krijgen ondersteuning vanuit de EHvA bij het in gang zetten van ontwikkelingen, dan wel bij het doorontwikkelen 3 De docenten, studenten en scholen leren gezamenlijk. Er is sprake van een win-win-situatie.

OPZET Periode 1 Klein onderzoek Groot onderzoek Klein ontwerp ALLE VAKKEN OP HET PLEIN Periode 1 Klein onderzoek Groot onderzoek Klein ontwerp Workshops Excursies Periode 2 Groot ontwerp Klein ontwerp Workshops Excursies In de minor zijn twee periodes te onderscheiden. Op dit moment is er sprake van een lintminor van een studiejaar. Iedere periode is een semester. In de nieuwe opzet komt er een blokminor van een semester. Ook dan zijn er twee periodes te onderscheiden. In de eerste periode is het toverwoord “onderzoek”. 1 Klein onderzoek: vernieuwingsportret, loop een dag mee/interview. Doelstelling: zicht op ontwikkelingen 2 Groot onderzoek: n.a.v. kleine onderzoeken kiezen studenten een onderwerp om een groter onderzoek te doen. 3 Ook een eerste aanzet tot het schrijven van lesmateriaal gericht op de doelgroep. 4 Workshops in de eerste periode door instituut aangeboden. Coachen, Drama, Leerstijlen 5 Excursies naar VMBO en MBO school In de tweede periode is het toverwoord “ontwerp” 6 Groot ontwerp staat centraal. Komt voort uit groot onderzoek (in 90 % van de gevallen) 7 Twee kleine ontwerpen zijn aan het groot ontwerp gerelateerd. 8 In de tweede periode geven studenten elkaar workshops.

WERKWIJZE Dubbele bodem Coachgroepen Delen van kennis Klankbordgroep ALLE VAKKEN OP HET PLEIN Dubbele bodem Coachgroepen Delen van kennis Plenaire start Workshops Klankbordgroep 1 Dubbele bodem: Alle vakken op het plein. Coachgroepen. Zelfstandig natuurlijk leren. 2 Coachgroepen. Een groep studenten wordt door een docent….en een andere groep gecoacht. 3 Delen van kennis: 4 Klankbordgroep: Een groep scholen in het Amsterdamse, die zich bereid hebben verklaard mee te werken, maar die ook in bijeenkomsten aangeven waar zij behoefte aan hebben en feedback geven op behaalde resultaten.

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. RESULTATEN 1 ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice Enthousiasme Ontwerpopdrachten van scholen Er wordt veel geleerd Wat leren ze dan?

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. WAT LEREN ZE DAN? ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice De grootste leerwinst voor studenten ligt op het gebied van de laatste drie competenties. (Rode pijlen) Leerwinst op het gebied van de eerste vier (groene pijlen) is afhankelijk van het ontwerp/onderzoeksonderwerp. Los daarvan door workshops en klein ontwerp in eerste periode.

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice RESULTATEN 2 ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice Groot onderzoek: Problemen bij de invoering van een digitaal portfolio Opdrachtgever: Wellantcollege, Amsterdam Groot ontwerp: Ontwerp een draaiboek voor de invoering van een digitaal portfolio

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice RESULTATEN 2 ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice RESULTATEN 2 ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice Groot onderzoek: Hoe worden competenties gemeten? Opdrachtgever: SG Jan Arentsz, Noord-Scharwoude Groot ontwerp: Welke vijf competenties passen het best bij de missie en de onderwijsvernieuwing (actief en betrokken onderwijs) van het Jan Arentsz te Noord-Scharwoude.

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice RESULTATEN 2 ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice, WAAR LOPEN WE TEGEN AAN? ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice, In zekere mate Het niveau van de student Onderzoeksvaardigheden Medewerking scholen Het delen van kennis Bij begin van de dia vragen of men een idee heeft van de problemen. 1. Niveau van de student: algemene leesvaardigheid in het Ned en Eng., Abstractievermogen 2. Onderzoeksvaardigheden: Studenten zijn niet in staat tot elementair onderzoek 3. Scholen werken in de eerste periode slecht mee. 4. Studenten hebben moeite om de kennis te delen. Enerzijds interesseert het onderzoek van een andere groep ze weinig, anderzijds ziet men het eigen onderwerp als hun “kindje”. Ze willen het voor zichzelf houden.

ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. WAAR LOPEN WE TEGEN AAN ALLE VAKKEN OP HET PLEIN. Een good practice