6 januari Drie Koningen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Advertisements

1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
Matteüs DAN 1 DAN zal het Koninkrijk der hemelen vergeleken worden met... 2.
het koninklijk bruiloftsmaal
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Groot geloof 1.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Gods geschenk vindt altijd zijn plaats!
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Verpakt.
Math.23 : 39,  Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt: Gezegend Hij, die komt in de naam des Heren !
Gez. 104 : 1, 4, 5, 8 E&R 386 Ps. 51 : 1, 5 Ez. 36 : 26 – 27 Gez. 106 : 3, 4 Gez. 103 : 1, 4, 5 E&R 312 Hand. 1, 2 Gez. 167 LB 477 LB 249 Preek.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Verlangen naar licht.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Kerst 2014: een kind is ons geboren
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
Preek Matteüs 2: 1-12.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
Op heterdaad... Johannes
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
Johannes 3: 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren.
1 Van David. Een psalm. Aldus luidt het woord des HEREN tot mijn Here: Zet u aan mijn rechterhand, totdat Ik uw vijanden gelegd heb als een voetbank voor.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Het staat in de sterren geschreven! 1.
Een voorbeeld dat navolging verdient
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
Kerstavond 2015 Het contrast van de twee koningen.
Kerst 2015 Groep 2b. De herders zijn met hun schapen in het veld.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Welkom Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst:
Welkom Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst:
Transcript van de presentatie:

6 januari Drie Koningen

de ster van Bethlehem

9. HIJ (= God) maakt de Beer en de Orion, de Pleiaden en de Kamers van het Zuiden. 10. Hij doet grote, ondoorgrondelijke dingen, ja, wonderen zonder tal. Job 9

1. De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk zijner handen; 2 de dag doet sprake toestromen aan de dag, en de nacht predikt kennis aan de nacht. 3 Het is geen sprake en het zijn geen woorden, hun stem wordt niet vernomen: 4. toch gaat hun prediking uit over de ganse aarde en hun taal tot aan het einde der wereld. Psalm 19

17 Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. 18 Maar ik vraag: hebben zij (= Israël) het dan niet gehoord? Zeer zeker: “Over de ganse aarde is hun geluid uitgegaan en tot de einden der wereld hun woorden.” Romeinen 10

17. (…) Er zal een ster voortkomen uit Jakob, en er zal een scepter uit Israel opkomen… Numeri 24

1 Toen nu Jezus geboren was te Betlehem in Judea, in de dagen van koning Herodes… Matteüs 2 wanneer is Herodes gestorven? tot (ong.) 1500: 1 v. Chr. na 1500: 4 voor Chr. nu opnieuw: 1 v. Chr.

1 Toen nu Jezus geboren was te Betlehem in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het Oosten kwamen te Jeruzalem, wijzen > lett. magiërs

48 Toen verhief de koning Daniel en schonk hem vele, grote geschenken; ja, hij maakte hem tot heerser over het gehele gewest Babel en tot opperhoofd over alle wijzen van Babel. Daniël 2

22 en vroegen: Waar is de Koning der Joden, die geboren is 22 en vroegen: Waar is de Koning der Joden, die geboren is? Want wij hebben zijn ster in het Oosten gezien en wij zijn gekomen om Hem hulde te bewijzen. “in het oosten” > lett. in het opkomen

3 Toen koning Herodes hiervan hoorde, ontstelde hij en geheel Jeruzalem met hem.

4 En hij liet al de overpriesters en schriftgeleerden van het volk vergaderen en trachtte van hen te vernemen, waar de Christus geboren zou worden. 5 Zij zeiden tot hem: Te Betlehem in Judea, want aldus staat geschreven door de profeet: 6 En gij, Betlehem, land van Juda, zijt geenszins de minste onder de leiders van Juda, want uit u zal een leidsman voortkomen, die mijn volk Israël weiden zal.

7 Toen riep Herodes de wijzen in het geheim en deed bij hen nauwkeurig navraag naar de tijd, dat de ster geschenen had.

8 En hij liet hen naar Betlehem gaan, en zeide: Gaat en doet nauwkeurig onderzoek naar dat kind; en zodra gij het vindt, bericht het mij, opdat ook ik hem hulde ga bewijzen. 9 Zij hoorden de koning aan en reisden weg; en zie, de ster, die zij hadden gezien in het Oosten, ging hun voor, totdat zij kwam en stond boven de plaats, waar het kind was.

Negen kenmerken van de ster van Bethlehem het betekende geboorte het betekende koningschap het had met de Joden te maken het ging op in het Oosten het verscheen op een specifiek tijdstip Herodes wist niet van de betekenis de ster verscheen over langere tijd de ster ging de magiërs voor naar Bethlehem het stond stil boven Bethlehem

meteor? een ‘vallende ster’ verschijnt slechts voor een moment komt niet op in het oosten wat is de link met koningschap, geboorte of Joden?

komeet? een komeet in 3 of 2 v Chr. onbekend een komeet werd beschouwd als een kwaad voorteken Herodes en zijn hofhouding zouden er van geweten hebben wat is de link met koningschap, geboorte of Joden?

supernova? een supernova in 3 of 2 v Chr. onbekend Herodes en zijn hofhouding zouden er van geweten hebben wat is de link met koningschap, geboorte of Joden?

Welk interessant verschijnsel deed zich voor aan de nachtelijke hemel in 3 en 2 v. Chr.?

ochtend 2 augustus, 3 voor Chr. conjunctie Jupiter en Venus noord oost zuid ochtend 2 augustus, 3 voor Chr. conjunctie Jupiter en Venus

Jupiter koning van de planeten = Zeus = oppergod Hebreeuwse naam: Tsedek = rechtvaardige (> de Messias!) > Melchizedek = koning van gerechtigheid

Venus embleem van vruchtbaarheid > venerische ziekten in Babylon: Isjtar in Bijbel: Astarte

sterrenbeeld Leo (de Leeuw)

9. Een leeuwewelp is Juda; na de roof zijt gij omhoog geklommen, mijn zoon; hij kromt zich, legt zich neder als een leeuw of als een leeuwin; wie durft hem opjagen? 10. De scepter zal van Juda niet wijken, noch de heersersstaf tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en hem zullen de volken gehoorzaam zijn. Genesis 49

helderste ster in de Leeuw, tussen de voeten… Regulus > eng. regal = koninklijk Latijn > Rex = koning Babylon > Sharru = de koning

14 september, 3 voor Chr, 1-ste conjunctie Jupiter en Regulus

17 februari, 2 voor Chr. 2-de conjunctie Jupiter en Regulus

8 mei, 2 voor Chr. 3-de conjunctie Jupiter en Regulus

En dan… in de vroege avond van 17 juni 2 v. Chr. vindt een UNIEKE gebeurtenis plaats…

zuid west (richting Judea) de twee helderste ‘sterren’ van het firmament worden voor het blote oog, één…

noord oost zuid volle maan

zuid Bethlehem 2 voor Chr. van 25 dec. t/m 30 december staat Jupiter stil, midden in het sterrenbeeld Virgo (= de Maagd).