As 1: Maatschappelijke integratie Jocelyne Julémont, Diensthoofd Activering-ESF Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
The future of the European labour markets: Transitions, Risks and Opportunities Neujobs Stakeholders Dialogue Programmatorische Federale Overheidsdienst.
Advertisements

Invoering van een ESF project in de applicatie 15/9/2011 Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese.
ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.
Deze tool maakt onderdeel uit van het project Kompas Duurzaam Goederenvervoer. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees.
Het Federaal Europees Sociaal Fonds Programmatie PROJECTOPROEP – As 1 – Uitvoeringsjaar 2012 Programmatorische overheidsdienst maatschappelijke.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Infosessie ESF – Session d’info FSE 27 / 03 / 2012 Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese.
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Een toekomst voor ouderen Samen op zoek naar duurzame antwoorden.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
ESF voortraject anderstaligen
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Toekomstgericht handelen
Met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
ACTIVEREND VOORTRAJECT "IMPULSION" Meerjarenproject OCMW van Bertrix Programmatorische Federale Overheidsdienst MaatschappelijkeIntegratie, met de steun.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Historiek en resultaten van de ESF projecten Alexandre Lesiw – Directeur generaal POD Maatschappelijke Integratie 29 / 06 / 2011 Programmatorische Federale.
Nieuwe aanwezigheidslijsten
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID.
Op naar…
Het nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan
9 juni ’09 ‘‘Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zij n platteland’
Rotary doet mee * Drugpreventie Assembly Andenne, 22 maart 2014.
1 GIPSO : gids voor inclusieve projecten en sociaal ondernemen  Advies en coachingsbureau  Woon- en dagbestedingsinitiatieven  Ouder- en netwerken van.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
CVBA MET SOCIAAL OOGMERK Werkhuizenstraat 19Tel: B-1080 BrusselFax:
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Presentatie In-C Toekomstforum– 19 mei 2015
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Infosessie Oproep Armoede (360) 7 maart Voorstelling ESF.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Groentenieren met kansengroepen een experiment van Velt-Asse m.m.v. reg. Volkshogeschool en O.C.M.W. Trefdag Velt te Berchem van 4 sept
22 maart 2016 Historische schets EVC EVC bijeenkomst: Ervaring telt!
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Infosessie ESF 18 / 3 / 2011 Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal.
AMIF Project OCMW Antwerpen
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
Richtlijnen voor professionele begeleiders
Werkgroep activering 2 april 2015.
EUROPEES SOCIAAL FONDS
Espace Ressources OCMW van Sint-Gillis
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
OCMW Brugge Goede praktijkervaring
Voorstelling van twee projecten:
Mind-Spring Cultuursensitief werken via Mind-Spring
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Samenwerking met I CAN Limburg
AMIF Project OCMW Antwerpen
Andries Reinhart 3 maart 2019
Aanbod jongvolwassenen
Supported Employment en meerwaarde van leerstage naar werk
Transcript van de presentatie:

As 1: Maatschappelijke integratie Jocelyne Julémont, Diensthoofd Activering-ESF Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

As 1 "Maatschappelijke Integratie" van onze federale programmatie voorziet in 2 soorten projecten: Activerende voortrajecten Socio-professionele inschakelingstrajecten. Om de realisaties van deze as aan te tonen, hebben wij promotoren van de verschillende gewesten gevraagd hun project aan jullie voor te stellen. Wij hebben gekozen voor: 3 activerende voortrajecten 1 opleidingstraject ecologische renovatie Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Voortrajecten Doelstelling van de activerende voortrajecten Het voor personen die : ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn omwille van psychosociale problemen mogelijk maken om zich te herorganiseren en hun zelfvertrouwen terug te vinden, zodat zij vervolgens in een socioprofessioneel inschakelingstraject en daar in de arbeidsmarkt kunnen geïntegreerd worden. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Voortrajecten Waarom de nadruk leggen op de voortrajecten? Innoverend element van onze federale programmatie (multidimensionele aanpak) Leiden tot een traject en/of tot een baan Crisis / aanpassing Europa 2020 (armoedebestrijding) belangrijk om instrumenten te hebben die het de achtergestelde groepen mogelijk maken om werk te vinden. Andere promotoren ertoe aanzetten zich in dit buitgewone avontuur te storten. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Voortrajecten Voorgestelde projecten 1.Het project JUMP (Join us, make progress) OCMW Roeselare Via dit project kunnen jongeren zich opnieuw inschakelen op de arbeidsmarkt na een drugsverleden. Doel: hun competenties ontdekken via werkateliers Belang van het werk in groep Veel ervaring in het domein Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Voortrajecten 2. Het project Impulsion OCMW Bertrix Geslaagde overgang tussen een voortraject en een traject. Voortraject bereidt het terrein voor om de slaagkansen van het traject te vergroten. Het slagen van een traject is immers gebaseerd op de kwaliteit van het werk uitgevoerd in het kader van het voortraject. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Voortrajecten 3. Het project Anderstaligen OCMW Kortrijk Via dit project kunnen allochtonen hun kennis van de taal en de maatschappij vergroten en zo hun kans verhogen om werk te vinden en zich in de maatschappij te integreren. Banden met talrijke partners: andere OCMW's, stedelijke actoren Zeer concreet didactisch materiaal gebruikt om de taal aan te leren Assessmentmethode: de deelnemer ontvangt een zeer gedetailleerd verslag met een balans van al zijn competenties dat tot doel heeft hem beter te oriënteren tijdens zijn parcours in het voortraject en nadien in het traject. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Traject Doelstelling van de trajecten De afstand verkleinen die de OCMW-gebruikers scheidt van de arbeidsmarkt om hen een duurzame professionele integratie te waarborgen binnen een relatief korte termijn. Activering van de competenties en van de professionele vaardigheden dankzij intensieve opleidingen en begeleiding. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Traject Voorgesteld project 4. Het project Polyvalente arbeiders OCMW Sint-Jans-Molenbeek Zeer innoverend, omdat het gericht is op de leermethodes in ecologische renovatie (ecologisch bouwen en energierenovatie). Hebben vooral kangoeroewoningen gerenoveerd= intergenerationele habitat die ouderen en eenoudergezinnen onderbrengt. Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst

Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, met de steun van de Europese Unie Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst En nu is het woord aan de actoren op het terrein...