Veranderen van binnenuit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Boeken voordat de drukpers werd uitgevonden
Advertisements

De Reformatie.
Beelden storm.
BULDOZERS VAN IJS EN IJZIGE WINDEN
Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Bourgondische Nederlanden
Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen.
Paragraaf 5.3 Vorige les: humanisme en renaissance
5 Een nieuwe wereld.
B1D en B1F 7.2 Reformatie en opstand.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
De ontwikkeling van Het Christendom..
No 37.
Reformatie en renovatie
Reformatie en renovatie
Maarten luther.
IN HET BEGIN WAS HET WOORD
De Kerkhervorming 1.3.
Leidens ontzet 3 oktober.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Hoofdstuk 5.
Het begin van het eigentijds theater
Renaissance in Nederland
Veranderingen rond 1500 (filmpje)
Calvijn.
5.3renaissance, humanisme en het begin van de Reformatie kenmerkend aspect: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de Klassieke Oudheid.
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
De christelijke kerk valt uiteen
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
VROEG MODERNE TIJD DE PROTESTANTSE REFORMATIE DIE SPLITSING VAN DE CHRISTELIJKE KERK IN WEST-EUROPA TOT GEVOLG HAD.
Strijd om de macht strijd om het geloof
1.3 Karel V en de reformatie
Een van hen was de monnik Maarten Luther
EEN VASTE BURCHT IS ONZE GOD.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Hoofdstuk 1: de 15e en 16e eeuw
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Johannes Calvijn: zijn invloed op de burgeroorlogen in Frankrijk 1. Biografische gegevens 2. De Hugenoten 3. Zijn invloed op de conflicten.
Les 4: De Reformatie - Luther
Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie
Renaissance en Opstand
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
De geschiedenis van het Christendom
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Geschiedenis van het Christendom: de Reformatie
De Kerkhervorming Hoofdstuk 1. Wat gaan we doen? De Kerk van Rome valt uiteen Misstanden in de Kerk / Kerkelijke ban Europa in 16 e eeuw Hervormers /
De Reformatie.  Welkom  Lied  Collecte  Gebed  Intro  Info  Verwerking De Reformatie.
De scheiding van de Nederlanden. Inleiding Filips II en de Katholieke Kerk De Beeldenstorm De 17 e eeuw werd een ongelukseeuw voor onze gewesten (België)
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Renaissance De wedergeboorte.
Johannes Calvijn Zijn tijd, leven en werk
Een nieuwe tijd Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600 De Reformatie.
Hoofdstuk 1 Ontdekkers en Hervormers 1.2 Kerkhervorming.
Ontdekkers en Hervormers 1.3 Kerkhervorming
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Renaissance in Nederland
500 jaar hervorming (vernieuwing van de kerk en van het geloof)
Renaissance in Nederland
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond (1)
Transcript van de presentatie:

Veranderen van binnenuit De reformatie Veranderen van binnenuit

Veranderen van binnenuit De misstanden in de kerk aan het eind van de 15e eeuw sterk aanwezig. De angst en het bijgeloof onder de middeleeuwse bevolking was door de kerk sterk beïnvloed. Om te ontsnappen aan het oordeel van de hel kon je als gelovige een aflaat kopen, hiermee werd je straf kwijtgescholden Je moest je aflaat steeds wel weer up to date houden of te wel steeds bij kopen

Veranderen van binnenuit De eerste die hier tegen in verzet kwam was, Maarten Luther, geboren 1483 in Eisleben. Als filosofie en rechten student kwam hij in een onweer terecht waar hij God beloofd monnik te worden Eerst wordt hij Augustijn te Erfurt, daarna wordt hij docent aan de universiteit van Wittenberg.

Veranderen van binnenuit Hij ontdekte in de Bijbel de sleutel, Genade is niet te verdienen of te koop, maar door geloof alleen zal de mens behouden worden. In zijn preken staat de zwendel en bedrog van de kerk centraal, vooral de aflaathandel stelt hij aan de kaak De climax is 31 oktober 1517 als Luther 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg slaat.

Veranderen van binnenuit Reactie van de kerk, Luther wordt veroordeeld en hij wordt als bestempeld als ketter in 1518 Luthers reactie de banbrief van de Paus gooide hij in het vuur. 1521 Luther wordt vogelvrij verklaard. Ondergedoken in de Wartburg vertaald hij de Bijbel in het Duits, deze vertaling heeft grote invloed op de Duitse taal en cultuur gehad…. Net 100 jaar later de Statenvertaling in Nederland zal hebben

Veranderen van binnenuit Luther was vooral actief in Duitsland, met relatief weinig effect voor de Nederlanden. De reformatie kreeg hier vorm onder invloed van een andere reformator, Jean Cauvin, beter bekend als Johannes Calvijn. In 1509 geboren te Noyon in Frankrijk, was hij jurist en theoloog Onder invloed van de geschriften van Erasmus wil ook hij de kerk van binnenuit op nieuw formeren

Veranderen van binnenuit In tegenstelling tot Luther is Calvijn niet op het conflict uit, maar schrijft hij een aantal verweerschriften aan de Paus in Rome (1530) Het gevolg is dat hij Parijs moet ontvluchten, naar Geneve in Zwitserland Een bolwerk van het Protestantisme Daar worden predikanten opgeleidt uit veel Europese landen, ook uit Nederland

Veranderen van binnenuit Zo komt de invloed van Calvijn in de Nederlanden terecht. Theologisch gezien schrijft Calvijn zijn veranderingen van de leer op in een lijvig boek, de institutie Tot op de dag van vandaag een standaardwerk voor de Protestantse leer Voor Calvijn was de overheid onderworpen aan het gezag van de Bijbel

Veranderen van binnenuit Als de overheid de fout ingaat mag de kerk ingrijpen Voor “de Nederlanden” een van de redenen om het onrechtmatige gezag van de Spanjaarden onder leiding van koning Filips II te betwisten: het begin van de 80 jarige oorlog Het protestantisme zal de basis vormen van het huidige Nederland en de Nederlandse cultuur zoals wij die kennen.