Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Frankrijk
Advertisements

Revolutie in Amerika 4.2.
Patriotse en Bataafse revolutie
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Napoleon Bonaparte
Rechtsstaat en democratie
Revolutie in Nederland
13 kolonies vechten voor hun vrijheid
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
V AN H UNEBED TOT HEDEN Nederland wordt een parlementaire democratie – les 8.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht Par 2: Het ontstaan van de Verenigde Staten.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Franse revolutie( ).
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Gevolgen van de revolutie
Ontwikkeling van politieke rechten.
4.3 Revolutie in Frankrijk
H 7 De tijd van pruiken en revoluties
7 Stoffige pruiken, bruisende ideeën
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Tijd van pruiken en revoluties,
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Wat moet je weten aan het eind van de les
Wetenschappelijke revolutie
Par 7.2 Van Republiek naar parlementaire democratie 4 De Nederlanden.
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
De 3 revoluties.
De democratische revolutie in de Republiek
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
Revoluties in Europa.
Revolutie in Nederland De tijd van pruiken en revoluties.
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
De tijd van de pruiken en de revoluties
Revolutie in Nederland
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.4 Revolutie in Nederland
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
Het Koninkrijk der Nederlanden
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse, Amerikaanse en Bataafse Revolutie

Oorzaken van de revoluties H7:§ 4:p172-4 Oorzaken van de revoluties Drie landen; drie revoluties Wat waren nu de achterliggende oorzaken? Amerika (de 13 kolonies van Engeland) Men wilde zelfstandigheid/zelfbestuur/volkssoevereiniteit Zelf beslissen wat er met hun belastinggeld gebeurde Zelf beslissen waar en van wie je goederen koopt; en geen overheid die dat voorschrijft/je dwingt Men is zich Amerikaan gaan voelen; Europa was ver weg, dus een Engelse koning moest zich niet met hun leven bemoeien

Oorzaken van de revoluties H7:§ 4:p172-4 Oorzaken van de revoluties Drie landen; drie revoluties Wat waren nu de achterliggende oorzaken? Frankrijk (een bijna middeleeuwse standensamenleving) Men (het volk/de Derde stand) wilde zelfstandigheid/zelfbestuur/volkssoevereiniteit Zelf beslissen wat er met hun belastinggeld gebeurde; de Derde stand betaalde nagenoeg alle belasting, maar had geen inspraak op de wijze van besteding Men wilde een einde maken aan de privileges van de Eerste en Tweede stand Men wilde een einde maken aan het absolute regime van de koning Grote sociaaleconomische problemen (crises; honger; opstand)

Een zware last

Oorzaken van de revoluties H7:§ 4:p172-4 Oorzaken van de revoluties Drie landen; drie revoluties Wat waren nu de achterliggende oorzaken? De Republiek (in de 18e eeuw) Een deel van de burgerij (patriotten) eiste inspraak en volkssoevereiniteit De regenten en de stadhouder moesten hun macht opgeven Vrijheid op alle fronten was hun eis

Omverwerping van het oude bestuur H7:§ 4:p172-4 Omverwerping van het oude bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe werd er afgerekend met het oude regime? Amerika In 1775 nemen de kolonies de wapens op tegen het machtigste leger ter wereld: het Britse leger Uiteindelijk slaagt een rebellenleger erin de Engelse te verdrijven (1775-1783) In 1776 verklaarde de ex-kolonies zich al onafhankelijk; de Onafhankelijkheidsverklaring.

Thirteen Stars

Omverwerping van het oude bestuur H7:§ 4:p172-4 Omverwerping van het oude bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe werd er afgerekend met het oude regime? Frankrijk De Derde stand eiste tijdens een bijeenkomst van de Staten-Generaal net zoveel inspraak als de andere twee standen bij elkaar, hetgeen men niet kreeg (in Parijs). Men trad uit de Staten-Generaal en richtte de Nationale Vergadering op Het gerucht dat koning Lodewijk XVI leden van de Nationale Vergadering wilde laten oppakken en Parijs door het leger te laten bezetten, leidde tot een opstand die uitmondde in de bestorming van de Bastille (1789) Deze revolutionaire daad vond navolging in het hele land, waardoor het Ancien Régime ineenstortte!

Omverwerping van het oude bestuur H7:§ 4:p172-4 Omverwerping van het oude bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe werd er afgerekend met het oude regime? De Republiek De patriotten werden steeds machtiger en gingen zich ook bewapenen. Hierop besloot de koning van Pruisen zijn dochter – toevallig vrouw van de stadhouder – te gaan helpen met 20.000 soldaten (1787) De patriotten vluchtten met name naar Frankrijk, om na de Franse Revolutie weer terug te keren (1795) De stadhouder vluchtte naar Engeland, veel Oranje gezinde werden opgepakt en de patriotten stichtten de Bataafse Republiek (1795)

Inrichting van het nieuwe bestuur H7:§ 4:p172-4 Inrichting van het nieuwe bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe was het nieuwe bestuur er uit? Verenigde Staten Federatie van 13 staten met de hoofdstad in Washington Een grondwet Vrijheid van haar staatsburgers (niet alle inwoners) beschermd door grondrechten Trias Politica geïntroduceerd President en Congres

Inrichting van het nieuwe bestuur H7:§ 4:p172-4 Inrichting van het nieuwe bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe was het nieuwe bestuur er uit? Frankrijk Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger (1789) Een grondwet (1791) Vrijheid van haar staatsburgers beschermd door grondrechten Trias Politica geïntroduceerd Eerst nog een monarchie, maar na de onthoofding van de koning werd Frankrijk een Republiek Verschillende groepen streden om de macht; velen stierven onder de guillotine.

Inrichting van het nieuwe bestuur H7:§ 4:p172-4 Inrichting van het nieuwe bestuur Drie landen; drie revoluties Hoe was het nieuwe bestuur er uit? Bataafse Republiek Een grondwet Vrijheid van haar staatsburgers (niet alle inwoners) beschermd door grondrechten Trias Politica geïntroduceerd Parlement Geleidelijk aan kregen de Fransen meer greep op de Republiek. Onder Napoleon (1801) kreeg het land eerst een bewindvoerder, daarna werd zijn broer koning (1806) en spoedig daarna werd Nederland gewoon bij het keizerrijk ingelijfd (1810).

Huiswerk Lezen Maken/meenemen blz. 172-74 Maakwerk in de klas Van vorige les: Opdracht 1, 3 & 5 (p.170) (Waar: toetsvraag met bron bij Tijdvak 7) Deze les: Bestudeer de powerpoints! Huiswerk Lezen blz. 172-74 Maken/meenemen Zie boven