De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

13 kolonies vechten voor hun vrijheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "13 kolonies vechten voor hun vrijheid"— Transcript van de presentatie:

1 13 kolonies vechten voor hun vrijheid
Paragraaf 3.2

2 Europa gaat naar de VS Steeds meer Engelsen vertrekken naar de VS
Rond 1760: 13 kolonies in VS zijn van Engeland. Waren vrij zelfstandig, weinig contact met Engeland. Eigen bestuur en rechtspraak Maar wèl Engelse wetten! 1 van deze wetten was: men mag alleen belasting opleggen als er over gestemd is in de gekozen volksvertegenwoordiging.

3

4 1765: Engelse schatkist was leeg; ze hadden geld nodig!
Dus gingen ze belasting ophalen in de kolonies in de VS. Voortaan belasting betalen op: glas, thee, enz. De kolonies waren het daar niet mee eens!! In de wet staat: er moet over gestemd worden in de volksvertegenwoordiging. Die van Engeland of de VS?

5 In VS Kolonisten wilden alleen belasting betalen, als hun eigen bestuur dat goed vond! December 1773: de ruzie loopt uit de hand: Boston Tea Party

6 Boston Tea Party Kolonisten wilden geen belasting betalen.
En zeker niet over Engelse producten! Dus gooien ze in Boston alle Engelse thee overboord. De hele haven van Boston wordt bruin! Dit protest heet de Boston Tea Party.

7

8

9

10 Reactie Engeland: Engeland was woedend!
De kolonies mochten vanaf dat moment niet meer zichzelf besturen! De 13 kolonies waren nu weer woedend! Dit pikten ze niet! “No taxation without representation!” (alleen betalen als we inspraak hebben)

11 Engeland Pikte dit niet! Stuurt het leger naar de kolonies.
Hiermee begon de Amerikaanse Vrijheidoorlog De 13 kolonies vechten samen tegen Engeland.

12

13 De oorlog: Legerleider van de 13 kolonies: George Washington
En kregen steun van Spanje en Frankrijk. Zo konden de kolonies winnen. In 1783: Engeland erkende de onafhankelijke kolonies.

14

15 Tijdens de oorlog: Terwijl ze nog aan het vechten waren hebben de 13 kolonies alvast op papier gezet, dat ze onafhankelijk wilden zijn. Op 4 juli 1776, de: Onafhankelijkheidsverklaring Ze noemen zichzelf vanaf toen: De Verenigde Staten van Amerika

16

17 Begrippen Amerikaanse Vrijheidsoorlog: oorlog tussen de 13 kolonies en Engeland om zelfstandig te worden ( ) Onafhankelijkheidsverklaring: document in opgesteld door de kolonisten waarin ze zichzelf onafhankelijk verklaren. Verenigde Staten van Amerika: naam van de 13 kolonies bij elkaar vanaf 1783.

18 Einde


Download ppt "13 kolonies vechten voor hun vrijheid"

Verwante presentaties


Ads door Google