Goedenavond Welkom bij

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Gezonde voeding.
Stofwisseling.
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
De actieve voedingsdriehoek
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
MARGARINE.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Voedingsstoffen.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
Lekker en Gezond de Quiz
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Diabetes.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Voedingsbeleid [naam school]
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Voedingsbeleid [naam school]
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
Gezonde voeding.
Voedingsbeleid [naam school]
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Goedenavond Welkom bij

Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig vet vs dierlijk vet Etiket Toepassing voeding Vragen?

Vraag 1 Plantaardig vet bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet Juist Onjuist

Vraag 2 Dieetmargarine bevat minder vet dan gewone margarine Juist Onjuist

Vraag 3 Vet is belangrijk voor de levering van de volgende vitamine(s): A vitamine A B vitamine D C vitamine E D alle bovenstaande antwoorden

Vraag 4 Palmolie is een onverzadigd vet Juist Onjuist

Vraag 5 Welk van de onderstaande stellingen is juist? 1 Verzadigd vet verlaagd het cholesterolgehalte 2 Onverzadigd vet heeft geen invloed op het cholesterolgehalte A Stelling 1 is juist, stelling 2 onjuist B Stelling 2 is juist, stelling 1 onjuist C Beide stellingen zijn juist D Beide stellingen zijn onjuist

Functies vetten Energie/calorieën; in rust al 60% van energie uit vet Vitamines (A, D, E) Essentiële vetzuren Smaak Isolatiemateriaal Bescherming organen

Soorten vet Onverzadigd vet = Oké (verlaagd cholesterol) Verzadigd vet = Verkeerd (verhoogd cholesterol) Transvet (verhoogd cholesterol) Onderscheid o.b.v. scheikundige eigenschappen Belangrijk uit het oogpunt van gezondheid Samenstelling varieert per product Etiket

Cholesterol (1) Wat is cholesterol? “Goede cholesterol” “Slechte cholesterol” De verschillende vetten o/v/t kunnen cholesterol in bloed verhogen of juist verlagen

Cholesterol (2) Weinig invloed op cholesterolniveau: Voedingscholesterol (bv eieren) Veel invloed op cholesterolniveau: Cholesterol gemaakt door lichaam; door consumptie verzadigde en transvetten

Onverzadigd vet Vloeibaar of zacht bij kamertemperatuur Voorbeelden: Olie, margarine (kuipje), halvarine, vloeibaar bak-, braad- en frituurvet, vette vis, noten en pinda’s Enkelvoudig onverzadigd Meervoudig onverzadigd Omega 3 (visvetzuren) Omega 6 Verlaagd het cholesterol gehalte “goede cholesterol” neemt toe; daarmee beschermend effect hart- en vaatziekten

Verzadigd vet Hard bij kamertemperatuur ‘Verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks, chips Verhoogd het cholesterolgehalte “slechte cholesterol neemt toe” Vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten

Transvet Verhoogd het cholesterolgehalte; “slechte cholesterol” neemt toe ‘Verborgen’ in snacks, koek en gebak Ontstaat als zacht vet/olie ‘harder’ worden gemaakt Nóg slechter dan verzadigd vet

Visvetzuren Onverzadigd vet Typerend: verkleint het risico op een hartinfarct Advies: 2 keer per week vis eten, waarvan ten minste één keer vette vis Pas op met supplementen (niet alleen bij visoliecapsules maar alle supplementen!)

V of O?

V of O?

V of O?

V of O?

V of O?

Vetten, hoeveel? 20-40% van de calorieën afkomstig uit vet bij overgewicht 20-35% > 40% kans op overgewicht stijgt Met als gevolg… Maximaal 10% verzadigd vet Maximaal 1% transvet Nederlanders krijgen te veel verzadigd en transvet binnen

Risico’s te veel vet Overgewicht Cholesterolgehalte Hart- en vaatziekten Diabetes type 2 Kanker

Risico’s te weinig vet Komt weinig voor, o.a. anorexiapatiënten, lange perioden van streng lijnen Neurologische en visuele problemen Nier- en leverstoornissen Huidproblemen Voortplantingsstoornissen Groeivertraging (bij kinderen) (Vermoedelijk) depressie

Plantaardig vs dierlijk vet Is plantaardig vet altijd onverzadigd? Is dierlijk vet altijd slecht?

Etiket

Smeerproducten Vet totaal Waarvan onverzadigd verzadigd Margarine 80 68% 30% Dieetmargarine 79% 20% (dieet)margarine-product 70-80 78% 21% Halvarine 40 66% 32% Dieethalvarine Light-product < 41 74% 23% Producten met een lager vet% dan 70 zijn ongeschikt om in te braden

Toepassing voeding Mager vlees en vleeswaren Magere/halfvolle melkproducten 20-30+ kaas i.p.v. 40-48+ kaas Minder koek, gebak, chocola Meer vloeibare bak-en-braadproducten, olie Dieethalvarine, dieetmargarine Vis 1-2 x per week Noten, zoute stokjes, japanse mix i.p.v. chips

Vragen?

‘voeding en bewegen’ Tot volgende week, dan aandacht voor…. Bedankt voor jullie aandacht en een gezellige fijne avond!