Goedenavond Welkom bij
Inhoud Quiz Functies vetten Soorten vet Cholesterol Vetten, hoeveel? Risico’s te veel vet Risico’s te weinig vet Plantaardig vet vs dierlijk vet Etiket Toepassing voeding Vragen?
Vraag 1 Plantaardig vet bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet Juist Onjuist
Vraag 2 Dieetmargarine bevat minder vet dan gewone margarine Juist Onjuist
Vraag 3 Vet is belangrijk voor de levering van de volgende vitamine(s): A vitamine A B vitamine D C vitamine E D alle bovenstaande antwoorden
Vraag 4 Palmolie is een onverzadigd vet Juist Onjuist
Vraag 5 Welk van de onderstaande stellingen is juist? 1 Verzadigd vet verlaagd het cholesterolgehalte 2 Onverzadigd vet heeft geen invloed op het cholesterolgehalte A Stelling 1 is juist, stelling 2 onjuist B Stelling 2 is juist, stelling 1 onjuist C Beide stellingen zijn juist D Beide stellingen zijn onjuist
Functies vetten Energie/calorieën; in rust al 60% van energie uit vet Vitamines (A, D, E) Essentiële vetzuren Smaak Isolatiemateriaal Bescherming organen
Soorten vet Onverzadigd vet = Oké (verlaagd cholesterol) Verzadigd vet = Verkeerd (verhoogd cholesterol) Transvet (verhoogd cholesterol) Onderscheid o.b.v. scheikundige eigenschappen Belangrijk uit het oogpunt van gezondheid Samenstelling varieert per product Etiket
Cholesterol (1) Wat is cholesterol? “Goede cholesterol” “Slechte cholesterol” De verschillende vetten o/v/t kunnen cholesterol in bloed verhogen of juist verlagen
Cholesterol (2) Weinig invloed op cholesterolniveau: Voedingscholesterol (bv eieren) Veel invloed op cholesterolniveau: Cholesterol gemaakt door lichaam; door consumptie verzadigde en transvetten
Onverzadigd vet Vloeibaar of zacht bij kamertemperatuur Voorbeelden: Olie, margarine (kuipje), halvarine, vloeibaar bak-, braad- en frituurvet, vette vis, noten en pinda’s Enkelvoudig onverzadigd Meervoudig onverzadigd Omega 3 (visvetzuren) Omega 6 Verlaagd het cholesterol gehalte “goede cholesterol” neemt toe; daarmee beschermend effect hart- en vaatziekten
Verzadigd vet Hard bij kamertemperatuur ‘Verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks, chips Verhoogd het cholesterolgehalte “slechte cholesterol neemt toe” Vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten
Transvet Verhoogd het cholesterolgehalte; “slechte cholesterol” neemt toe ‘Verborgen’ in snacks, koek en gebak Ontstaat als zacht vet/olie ‘harder’ worden gemaakt Nóg slechter dan verzadigd vet
Visvetzuren Onverzadigd vet Typerend: verkleint het risico op een hartinfarct Advies: 2 keer per week vis eten, waarvan ten minste één keer vette vis Pas op met supplementen (niet alleen bij visoliecapsules maar alle supplementen!)
V of O?
V of O?
V of O?
V of O?
V of O?
Vetten, hoeveel? 20-40% van de calorieën afkomstig uit vet bij overgewicht 20-35% > 40% kans op overgewicht stijgt Met als gevolg… Maximaal 10% verzadigd vet Maximaal 1% transvet Nederlanders krijgen te veel verzadigd en transvet binnen
Risico’s te veel vet Overgewicht Cholesterolgehalte Hart- en vaatziekten Diabetes type 2 Kanker
Risico’s te weinig vet Komt weinig voor, o.a. anorexiapatiënten, lange perioden van streng lijnen Neurologische en visuele problemen Nier- en leverstoornissen Huidproblemen Voortplantingsstoornissen Groeivertraging (bij kinderen) (Vermoedelijk) depressie
Plantaardig vs dierlijk vet Is plantaardig vet altijd onverzadigd? Is dierlijk vet altijd slecht?
Etiket
Smeerproducten Vet totaal Waarvan onverzadigd verzadigd Margarine 80 68% 30% Dieetmargarine 79% 20% (dieet)margarine-product 70-80 78% 21% Halvarine 40 66% 32% Dieethalvarine Light-product < 41 74% 23% Producten met een lager vet% dan 70 zijn ongeschikt om in te braden
Toepassing voeding Mager vlees en vleeswaren Magere/halfvolle melkproducten 20-30+ kaas i.p.v. 40-48+ kaas Minder koek, gebak, chocola Meer vloeibare bak-en-braadproducten, olie Dieethalvarine, dieetmargarine Vis 1-2 x per week Noten, zoute stokjes, japanse mix i.p.v. chips
Vragen?
‘voeding en bewegen’ Tot volgende week, dan aandacht voor…. Bedankt voor jullie aandacht en een gezellige fijne avond!