Versie 1.0 Okt 2004 Deep - Stops Bendor 2004. Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops2 Inhoud Deep stops en hun verband met microbellen Microbellen, een nieuw gegeven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SPELREGELS IN DE ZAAL MHC De Warande.
Advertisements

Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
Voorraadwaardering Technische en economische voorraad FIFO methode
Begeleiden van 8 tal wedstrijden
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
Eerste, successieve duiken en uitzonderingsregel
De werking van de Synaps in relatie met MSG
H 44: Investeringsselectie
De hersenen zijn het controlecentrum van het lichaam…
Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras
Natuurkunde V6: M.Prickaerts
G.W. van der Vegt Sportduikclub de Walrussen © 2010
De perfecte onderbouw voor natuursteen
3.3 Wolken en neerslag 3T Nask1 3 Het weer.
Gaswisseling in het water
De ecologische voetafdruk
Nitrox basis – les 2 De aftrap De terugblik Zuurstof % meten
Infraroodcabines met Vitae-Low Glare stralers.
Nelos Presentatie - Verantwoordelijke uitgever : EDIT sectie
Fysica 1* NELOS Boyle-Mariotte, Archimedes, Dalton & Henry © G.W. Van der Veg - Sportduikclub ‘de Walrussen’
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
Gassen en vloeistoffen
Club Roeselare Het Leerplan club roeselare
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Het proefverslag Van de calorimetrie-proef (proef 4) moet een proefverslag worden gemaakt. De studenten die proef 4 hebben gedaan in de week van 29 sept 
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Hoofdstuk 3: Duikleider, en dan?
Embryologie bij de mens
Uitscheiding 6A.
Goede tijden, slechte tijden
Fysica 2* NELOS - Deel 2 Pascal, Dalton & Henry
Van Valckenborgh Dirk Februari Definitie “optie op aandelen” : Recht / Verplichting om een standaardhoeveelheid aandelen te kopen (call-optie –
De pancreas (alvleesklier) en diabetes
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Theorie Thermo- dynamisch diagram
De natuurlijke afweer van het organisme
Visie & Strategie.
Waarnemen en bijstellen
De natuurlijke afweer van het organisme
Epilepsie.
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Het verschil tussen telefoon en . Telefoon Telefoon is het communicatiemiddel waarmee je elkaar met een telefoon kan oproepen en zo met iemand kan.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
De PCR reactie.
Thema cellen Processen
The Day After Tomorrow Diederik le Rütte, 5B. Inleiding  Smelten van ijskappen  Te veel water in de Atlantische Oceaan  De golfstromen worden verstoord.
hoe kun je met krachten onder een hoek tekenen?
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Effecten van de koude Hypothermie - onderkoeling
Verdrinking.
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
Divergeren Deze powerpoint ga je aan de slag met verschillende divergerende technieken. Hierbij bedenk je zoveel mogelijk ideeën. Bij een brainstormsessie.
DE VOORDELEN VAN SEKS Deze presentatie zal je zeker amuseren !!!
Nitrox cursus door Thierry Nys 2* instructeur ADIP - CEDIP
Model duikplan – niveau 1*-duiker
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Welkom Havo 5..
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Duikgeneeskunde problemen met Gassen
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Resultaten enquête controlekaarten
Decompressie en luchtplanning
Resultaten enquête controlekaarten
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Versie 1.0 Okt 2004 Deep - Stops Bendor 2004

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops2 Inhoud Deep stops en hun verband met microbellen Microbellen, een nieuw gegeven  Wat zijn microbellen?  Wat doen microbellen in ons lichaam  Hoe ontstaan microbellen  Groeien en krimpen van microbellen Ontzadigen op twee fronten Bepalen van de deep-stop diepte & duur. Besluit Tips

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops3 Deep stops en hun verband met microbellen Deep–stops hebben als doel: Het ontstaan van microbellen voorkomen Ontstane microbellen elimineren Hierdoor: Zal de ontzadiging efficienter verlopen Zullen er minder “microbel” symptomen merkbaar zijn.

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops4 Microbellen, een nieuw gegeven Wat zijn microbellen? Microbellen zijn: Kleine stikstofbelletjes Geven schijnbaar geen deco-sympomen (te klein) Circulerende microbellen worden door de longen weggefilterd. Ze hebben een inwendige overdruk p  die ontstaat door de oppervlakte spanning  van de bel. Ze kunnen groeien of krimpen. Doordat ze omgeven zijn door oppervlakte aktieve moleculen kunnen ze zeer stabiel zijn. In dat geval hebben ze geen overdruk.omdat de oppervlakte aktieve moleculen de oppervlaktespanning compenseren.

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops5 Wat doen microbellen in ons lichaam? Ze vormen een risico voor een echt deco- ongeval indien:  Hun aantal plots sterk stijgt zodat de longen het aanbod niet kunnen verwerken  Hun grootte plots toeneemt door vb te snel te stijgen  De duiker een PFO heeft Ze zijn waarschijnlijk de oorzaak van beschadigd zenuwweefsel ( hersenen, retina, …), vermoeidheid na de duik, … Ze verstoppen het longweefsel waardoor de ontzadiging sterk vertraagd wordt.

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops6

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops7

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops8 Hoe ontstaan microbellen? Rond aanwezige kernen Vooral in snelle weefsels In geringe aantallen vanaf het begin van de ontzadiging. In grote aantallen bij hoge gradienten (opgelost N 2  N 2 in ademlucht)  %M beperken voor T5, T10 Afkoeling van de huid (Proefondervindelijk, DAN SL)

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops9 Wanneer ontstaan microbellen?

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops10

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops11

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops12 Groeien en krimpen van microbellen Gebeurt door diffusie! Zie het bierglas! Groeien als: p g <p og Krimpen als: p g >p og. Om een bestaande microbel te doen krimpen moet dus diep genoeg ontzadigd worden = deep-stop

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops13 Ontzadigen op twee fronten Eerst: Microbellen elimineren  Deep stops Vervolgens: Opgelost gas elimineren  Gewone trappen

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops14 Bepalen van de deep-stop diepte & duur Elk weefsel heeft twee grenzen waartussen de ontzadiging gebeurt. Als ondergrens: de Ambient pressure line. Als bovengrens : Het Moment De deep-stop diepte wordt bepaald door de verzadiging van de snelle weefsels T5, T10; dus: De duur van de duik De diepte van de duik Duur van een deep-stop: 1 a 2 minuten

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops15

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops16 De methode van Robert Pyle Op de helft van de maximale diepte en de eerste decompressiestop. Om de 10 meter tot het verschil tot de trapdiepte minder dan 10 m bedraagt. Nadeel: Bij korte duiken zijn de snelle weefsels niet volledig verzadigd en is de deep-stop te diep!

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops17

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops18 De %M methode of % Gradient Stijg op tot waar het snelste weefsel vb 20 % van haar “Moment” bereikt ofwel 20% van de toegestane gradient. Noem dit de DS diepte. Kies het “surfacing Moment” op 75% Alle verdere stops hebben moments gelegen tussen het DS moment en het surfacing moment M0.

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops19

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops20

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops21 Besluit Deep stops versnellen de echte weefsel- ontzadiging. Deep stops zorgen voor een betere ontzadiging na de duik zodat de 2e duik minder risico inhoudt. Deep stops zorgen ervoor dat de ontzadiging die de computer voor je uitrekent ook echt klopt. Allways perform deep stops!

Versie 1.0 Okt 2004Deep Stops22 Tips Stijg nooit direct naar de 1e trap (ceiling) Voor 30m duiken, blijf ca 6m onder de ceiling. Voor 40m duiken, blijf ca 9 m onder de ceiling. Voor duiken, langer dan 30 minuten bodemtijd,neem nog een ruimere marge. Uitduiken is een natuurlijke manier van deep- stops en is aan te bevelen.