Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Thema: mensen Je eten op reis.
Voeding en vertering 6A.
B5 Fotosynthese en Verbranding
Enzymen voor de vertering
De bloedvaten En werking.
Het spijsverteringsstelsel
Noodzaak van uitscheiding
Samenhang tussen stelsels
Transport van stoffen door het bloed
Transport van stoffen door het bloed
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
15.4 Transport van stoffen door de darmwand.
Uitscheiding 5H.
Spijsvertering.
Materie, energie en leven
De pancreas (alvleesklier) en diabetes
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Wortels, stengels en bladeren
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Voeding & Vertering.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
Het verteringsstelsel
Quiz: de voedingsstoffen
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Energie uit je eten halen
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Basisstof 7 Transport van stoffen door de darmwand.
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
koolstofdioxide + water glucose + zuurstofgas
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Biologie voor jou; Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Bs 5 Transport door het lichaam
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op? resorptie

Dunne darm Dunne darm = ±6 m lang Darmplooien met uitstulpingen = darmvlokken Cellen darmepitheel groot aantal kleine uitstulpingen = microvilli Oppervlak opname stoffen sterk vergroot

Resorptie in darm Water opname Voedingsstoffen door cellen darmepitheel Verteringsproducten Tegen concentratieverval in Selectie van stoffen (sommige veel en sommige weinig)  actief transport === resorptie http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20021104_spijsverteringmens03

resorptie via lymfevaten: Mond: alcohol Maag: alcohol en water Darm : In darmvlokken haarvaten  opname van : Medicijnen Monosachariden en aminozuren Vitamines en mineralen  in bloed water Kleine vetzurenmoleculen via lymfevaten: Grote vetzuurmoleculen Haarvaten grotere bloedvaten  poortader  lever

Dikke darm (1,5mlang) Overgang dunne darm naar dikke darm  blinde darm Onderkant blinde darm  appendix wormvormig aanhangsel Inhoud dikke darm = onverteerde voedselresten + water+ bacteriën (verteren cellulose in celwanden van planten tot glucose en produceren vitamine K) Resorptie water, mineralen, glucose, vitamine K http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20021104_spijsverteringmens04

endeldarm verzamelplaats van onverteerde voedselresten Resorptie van stoffen ( zetpil & medicijnen) Afgesloten door kringspier : anus Faeces = onverteerde voedselresten + water + bacteriën