2D Brede School en maatschappelijke participatie 14u00 tot 15u30.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Ervaringen in samenwerking
Nederland participatieland?
Gemeentelijke Basisschool “Sint-Joost-Aan-Zee” Algemene situering. Brede school “Sint-Joost”
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
Ondernemen in de praktijk
Communicatie_plannen Collegawerkgroep Communicatieambtenaren Provincie Antwerpen Eric Goubin.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Meer dan Voetbal 17 november 2010 VSG Zuid De maatschappelijke rol van voetbal.
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
een initiatief van Stad Gent, OCMW Gent & VDAB Oost-Vlaanderen
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
De Brede School.
Brede school in Berkenbos
Studiedag 11 december Programma 13u00 Start studiedag Minister Frank Vandenbroucke Presentatie visietekst 13u45 Werkgroepen rond proefprojecten.
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
LSB Trefdag Antwerpen 1 PARTICIPATIE Lokaal Sociaal Beleid Gent (par·ti·ci·pa·tie de; v -s het hebben van aandeel in iets; deelname)
1 SAMSARA. 2 Doelgroep Samsara Allochtone jongeren van de derde graad secundair onderwijs (focus op meisjes) Scharniermoment Richting kiezen in het leven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Jongeren Preventie Team
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Samen werken aan een gezonde regio!
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Collegagroep PW 3 april Gasten Fred Dhont, directeur Socius Mien Quartier, stafmedewerker Femma Walter Van Wouwe, projectmedewerker Clemensprovincie.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Hoe krijg je het op gang?.
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
Waarom dit literatuuronderzoek?
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Doe je zeg! Via de ouderenraad? 21 november 2014 Veerle Baert.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
PROJECT DATUMKLAS MED1F B-Creative Concept Presentatie.
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
EEN INITIATIEF VAN STAD GENT OCMW GENT & VDAB OOST-VLAANDEREN Werkpunten.
Jeugdhuis Creatuur, Bredene, een praktijkvoorbeeld Congres Uit De Marge, 19 november 2015.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Visie spel en ontmoeting Samenkomst vrijwilligers 10 december 2013
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Samenwerking: de aanhouder wint Landelijke IKC dag: 14 september 2016.
Schoolopbouwwerk Menen
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Het buurthuis als ontmoetingsplek
Instrument voor ontmoeting, een verbonden buurt en meer:
De week van de vrijwilliger
KINDVRIENDELIJKE WOONOMGEVING
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Leren en Participeren in de Community
Transcript van de presentatie:

2D Brede School en maatschappelijke participatie 14u00 tot 15u30

Keerpunt : een brede school Luc Lamote

4 Ook dit zijn onze leerlingen

Het Keerpunt als brede school Een school mag nooit een doel op zich zijn, het is een middel om persoonlijke en maatschappelijke doelen te realiseren. Het onderwijsdebat draait doel en middel doorgaans om en vraagt zich niet meer af wat de maatschappelijke relevantie is. Een analyse van de omgevingsfactoren (fysische én sociologische) maakt duidelijk dat onderwijsinstellingen meer en meer evolueren tot eilandjes.

Het Keerpunt als brede school Schoolgebouwen worden maar voor 40 % van de mogelijke gebruikstijd aangewend – wat wijst op een bijzonder grote verkwisting van de zgn. publieke ruimte. Het afstemmen van opleidingen en studierichtingen op de arbeidsmarkt is taboe en zelden onderwerp van debat. Scholen bieden richtingen aan waarop leerlingen inschrijven. De maatschappelijke relevantie van bepaalde opleidingen wordt zelden afgewogen.

Het Keerpunt als brede school Het creëren van een open school is zeer gemakkelijk. Het is vooral moeilijk om géén open school te zijn. Het concept van de brede school is niet uniek. Historisch gezien was de school vaak ingebed in ‘t lokale en parochiale gebeuren. Met het uit elkaar vallen van de sociale verbanden plooien scholen steeds meer terug op zichzelf. Als je laat weten dat je infrastructuur open staat voor derden, brengt dat snel een vloed aan geïnteresseerden op gang.

De brede school - een markt. PINA (onthaalbureau voor nieuwkomers) Lieverdje (kinderopvang en tienermoeders) Federatie van Marokkaanse Verenigingen Musica Domestica (muziekschool) Speel-o-theek (uitleendienst speelgoed) Bergbeklimmersvereniging Het lokale straatcomité Marhaba (halal-keuken) Buurtsport Antwerpen Afrikaanse kerken Kopspel (constructie-atelier)

Het Keerpunt als brede school Het doel is dat de school lijkt op een markt van de wijk. De school als veilige plaats om te leren, te eten, muziek te maken, voor elkaar te zorgen – te leren samenleven. De school als plek om te dansen, te feesten en heel soms samen te bidden.

Het Keerpunt als brede school We kunnen als school maatschappelijk slechts een rol spelen indien we ons profileren als open onderwijscentrum. We bieden ruimte aan diverse sociale en culturele organisaties. Zeer belangrijk is de uitwisseling met de buurt. Uit samenwerking met verenigingen groeit synergie.

Het Keerpunt als brede school We hebben afgesproken dat we niet met elkaar vergaderen en niet coördineren. We wonen samen in één gebouw. Iedereen streeft zijn eigen doelstellingen na met zijn eigen doelgroep. Er ontstaan tal van kruisverbindingen. Zowel de school als het gebouw dragen de naam Het Keerpunt - maar alle bewoners profileren zich met hun eigen naam én de vermelding van hun woonplaats.

De Pottentuin

Situering Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad Deurne- Noord Ruth Soenen

De Pottentuin concreet

Doelstellingen 1.Iets bijleren: –Peter Bauwens –Tuincoaches ism Vorming Plus

Doelstellingen 2.Anderen leren kennen –Arm/rijk –Oud/jong –Allochtoon/autochtoon

Doelstellingen 3.Lokale en bovenlokale diensten leren kennen 4.Linken met de buurt Sociaal- artistieke projecten: Pottenkijkers 2005 Kip of het ei 2006

Zelf aan de slag Wat voor soort buurt zitten we? Waar zitten capaciteiten van mensen? Wat kan mensen interesseren? Waar willen mensen iets mee doen?

Zelf aan de slag (2) Randvoorwaarden formuleren en uitwerken Oog voor conflicten - Bemiddeling - Tijdsinvestering – Aanwezig zijn Divers aanbod/doelstellingen Ruimte voor informele ontmoetingen Linken zoeken buiten je eigen plek … Creatief denken en doen !

Praktijkgids sociale cohesie

Elkaar kennen “ Vroeger kende iedereen iedereen. Vandaag zijn er veel vreemdelingen en ge kent er geen één; ge wordt achterdochtig. Enfin, ge twijfelt. ”

Herkenbaarheid informatie over elkaar ↓ herkenbaarheid ↓ vertrouwen

Brede identiteit

Talenten en competenties overstijgen achtergrond en gezindheid positieve insteek ook nuttig en noodzakelijk

Sociale netwerken Bonding: verbindende contacten Bridging: overbruggende contacten

Overbruggende contacten zorgen dat de samenleving niet uiteen valt mensen hebben er baat bij ontstaan moeizaam spontaan

Doe het niet te expliciet doelstelling ligt er vingerdik bovenop spreken een beperkt publiek aan hebben geen realistische doelstelling

Impliciete ontmoeting op basis van: gedeeld belang gedeelde interesse gedeelde behoefte iets te leren probleem of gedeelde bezorgdheid verplichting

Richt ik mij tot een breed publiek? Goed zicht op de mensen in brede werkomgeving? Aantrekkelijk thema dat een breed publiek aanspreekt?

Heb ik een ruimte waar ontmoeten mogelijk is? Komen mensen er spontaan? Welk imago heeft de ruimte? Is de ruimte bekend, is het duidelijk wat er gebeurt? Zijn de regels duidelijk en gekend?

Uitgangspunten Stimuleer ik mensen actief te zijn, te participeren? Focus ik niet te expliciet op ontmoeten of samenleven? Heb ik realistische doelstellingen voor ogen?

Praktijkgids sociale cohesie Downloaden of bestellen via:

Einde