VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten Innovatie & duurzaamheid van de voedselketen
Inleiding Ongeveer 90 miljoen ton per jaar in Europa - landbouw en visserij sector niet inbegrepen; Ongeveer 126 miljoen ton in 2020 als er geen bijkomende maatregelen worden getroffen; In alle stadia van de voedselketen – voor diverse en sector specifieke redenen; Nodig om te focussen op alle niveaus van de voedselketen en op alle oorzaken per sector.
Context voor Europese actie Efficient gebruik van hulpbronnen – Vlaggen schip initiatief in het kader van de Europa 2020-strategie - COM(2011)21 Stappenplan voor efficiënt hulpbronnengebruik in Europa - COM(2011)571 Europees Parlement: verslag over voedselverspilling – Januari 2012
Europese acties Definiëren van acties met een Europese meerwaarde om de nationale & locale acties aan te vullen; Consulteren van stakeholders, lidstaten en experten om op alle niveaus van de voedselketen opportuniteiten te identificeren om voedsel verlies/verspilling te verminderen zonder de voedselveiligheid te compromitteren.
Europese acties - consultaties Bi-laterale gesprekken met alle actoren van de voedselketen; Advisory Group on Food Chain, Animal & Plant Health – Working Group Food losses/waste; EU Food Sustainable Consumption & Production Roundtable – Task Force Food losses/waste; Standing Committee on Food Chain & Animal Health – General Food Law
1ste vergadering op 5 Oktober 2012; Advisory Group on Food Chain, Animal, Plant Health Working Group Food Waste 1ste vergadering op 5 Oktober 2012; Hele voedselketen vertegenwoordigd; Doel: Analyse van probleem doorheen de voedselketen; Discussie over mogelijke EU acties; Presentatie goede praktijken.
Europese acties – korte termijn (1) Verspreiden van information "10 Tips to reduce food waste" in alle officiële EU talen; Verduidelijking: "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot"; Video clip, http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm
Europese acties – korte termijn (2) Faciliteren van het uitwisselen van goede praktijken Geïntegreerd in EU Food Waste Website http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm
Goede praktijken Actor responsible for the initiative: Type of actor responsible for the initiative: Type of initiative: Main type of stakeholder targeted: Country: Geographical level of implementation: Year of implementation: Website: Contact person:
Goede praktijken - Voorbeeld
Europese acties – korte termijn (3) EU School Fruit Scheme EU School Milk Scheme Studie over de rol van steden Studie over consumenten gedrag
Europese acties – langere termijn Kennis opbouwen Consultaties met stakeholders, FP7 project (FUSIONS), onderzoek ivm verpakkingsmateriaal, etc, … Geschiktheid van maatregelen onderzoeken – eventueel herziening van wetgeving Communicatie van de EU Commissie over "Duurzaam Voedsel" in 2013; Anwoord op rapport van EU Parlement
Meer informatie http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm