Zelfde grond, andere tijden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
België Onze geschiedenis.
Advertisements

De tijdsband Door de eeuwen heen….
Is er leven na de dood?.
De dekolonisatie van Afrika
Hoofdstuk 6: The great war.
Bezoek een sportief evenement:
Ambiorix Door Liam en Glenn.
De Romeinen.
De Ijzertoren Plaatsen van Herinnering. OVERZICHT VAN DE INHOUD INLEIDING 1. De “Groote Oorlog” 2. De geschiedenis van de Ijzerbedevaarten en de IJzertoren.
2.1 De officiële symbolen van België en Vlaanderen
Eerste Wereldoorlog 6.3, De Groote Oorlog.
Het West Romeinse rijk valt uiteen
5.1 Leenheren en leenmannen
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Interbellum en Vrede van Versailles.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
GULDENSPORENSLAG 11 juli 1302.
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
De Romeinen Door Dunya en Silke.
Gemaakt door Lucas en Kim.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
NATIONALITEIT EN MIGRATIE
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
Van eeuwenband naar tijdsband
Door Joke ,Shannon en Bruna
DE GALLISCHE OORLOG Hoe ontstaan? Peri. p. 18.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Nederland neutraal en België betrokken
0p een kille dag, in de maand maart,trokken we naar een plaats waar we wellicht het beste kunnen aanvoelen wat de ‘Grote Oorlog’ voor de gewone soldaten.
Paragraaf 1: Oorzaken van WO I
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
WO I. Duitsers leggen een dodelijke grens aan tussen Nl en België: Prikkeldraad met stroomdraad. Waarom?
Romeinen, Germanen en Kelten
Machtsstrijd in tijden van crisis
De Vlaamse beweging (tijdens de WOI)
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Hoofdstuk 8 Identiteiten in België en Nederland.
Tijd van steden en staten
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Hoe zag het plaatsje Ootmarsum er in de oorlog uit? Wij probeerden hier achter te komen en dat is ons gelukt. Wij gaan jullie er over vertellen.  Dit.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
België.
Europa Mijn thuis.
Monniken en ridders 5.1 Leenheren en leenmannen
GULDENSPORENSLAG 11 juli 1302.
Europa in 1914.
Redeneren over bronnen
§1.2 De Grote Oorlog In deze paragraaf leer je over:
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
§6.2 Nederland en Europa In deze presentatie leer je over:
Transcript van de presentatie:

Zelfde grond, andere tijden BELGIË Zelfde grond, andere tijden

1. De Romeinen in onze streek 57 voor Christus In onze streek wonen volksstammen. Ze zijn erg primitief en wonen in huisjes van stro en leem. Ze leven van de landbouw en de jacht.

Ze munten uit in oorlog voeren Ze munten uit in oorlog voeren. Hun grote moed en hun brute kracht levert ons onze naam (Belgen) en een plaatsje in de geschiedenisboeken op. De Gallische hoofdman Ambiorix . Je kan hem nu nog bewonderen in Tongeren.

Hun cultuur stond veel verder dan de onze. In het zuiden van Europa is er op dat moment een wereldstad in volle glorie : ROME. Hun cultuur stond veel verder dan de onze. Heirbaan : een verharde straat Aquaduct : een soort waterleiding Het Colosseum is een groot amfitheater waar voorstellingen werden gegeven.

De Romeinen wilden ook de rest van Europa ondermijnen aan hun gezag. Ze slaagden er voor een groot deel in, maar kregen in sommige landen wel felle weerstand. Niet alleen van Asterix en Obelix, maar ook van de ‘Belgae’, de Belgen. De Romeinse veldheer, Caesar, was vol lof over deze ‘Oude Belgen’. Hij schreef : ‘Van hen allen zijn de Belgen de dappersten.’

2. De Guldensporenslag 1302 Onze streken zijn verdeeld in staatjes, kijk eens goed naar de namen ! Deze worden bestuurd door edellieden, graven of hertogen. Ondertussen zijn er ook heel wat steden ontstaan. De stedelingen hadden het niet zo op die vreemde alleenheersers die hun land en steden wilden besturen.

11 juli 1302 : Kortbij Kortrijk, staan twee kampen tegenover elkaar. Aan de ene kant : het ridderleger van Robert van Artois, de broer van de Franse koning. Hij wil het graafschap Vlaanderen veroveren.

Aan de andere kant staat er een Vlaams volksleger dat de kant heeft gekozen van de Vlaamse graaf. Tijdens de strijd tussen het ridderleger en het volksleger, kiezen de stedelingen de kant van de Vlaamse graaf. Want zij verwachten dat ze van de Vlaamse graaf de meeste vrijheid zullen krijgen. Zij nemen zijn wapenschild, de klauwende leeuw, als vaandel.

Maar als het Franse ridderleger nadert, beginnen ze bang te worden Maar als het Franse ridderleger nadert, beginnen ze bang te worden. Hun harnassen schitteren in de zon. En het volksleger zijn maar eenvoudige mensen. Normaal gezien kunnen ze niet winnen MAAR… De Franse ruiters blijven steken in de modder van de Groeningebeek. De Vlamingen vergeten hun angst en hakken erop los. Zij verzamelden de “gulden sporen” als oorlogsbuit, de buit van de “GULDENSPORENSLAG” Je hoorde zeker wel eens van “de leeuw van Vlaanderen”. Nu nog vieren wij op 11 juli de Vlaamse feestdag.

3. De eerste wereldoorlog 1914-1918 België is nog een jong land. Op 21 juli 1831 legt Leopold I als eerste Belgische koning de eed af. Maar onder onze derde koning, Albert I, komt ons land in de oorlog terecht. De Duitsers willen door ons land om Frankrijk aan te vallen. De Belgische koning en de regering weigeren. Zo komt België terecht in de Eerste Wereldoorlog.

Met de steun van de Engelsen en de Fransen heeft het Belgische leger vanaf augustus 1914 het oprukkende Duitse leger kunnen tegenhouden. Maar ze worden echt in een hoekje geduwd en dreigen ook dat te verliezen. Het laatste stukje België dat ze kunnen verdedigen ligt achter een rivier, de Ijzer, in West-Vlaanderen. Maar de Duitsers vechten maar door. Maar dan…

…de sluiswachter van de IJzermonding in Nieuwpoort heeft een schitterend idee ! Hij draait de sluisdeuren open en nu vult het binnenstromende water langzaam de IJzervlakte. 4 jaar en miljoenen doden later, op 11 november 1918, geven de Duitsers zich over. België was gered, maar niet voor lang, dertig jaar later waren het opnieuw de Duitsers die de Tweede Wereldoorlog begonnen

De IJzertoren in Diksmuide : Om de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te herdenken en om ons eraan te herinneren hoe belangrijk vrede is !!!