De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Redeneren over bronnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Redeneren over bronnen"— Transcript van de presentatie:

1 Redeneren over bronnen
Albert van der Kaap

2 Vier vragen aan historische bronnen
Orval: 12e eeuw Cisterciënzers, (LUX) Trappist. Legende: Gravin Mathilde van Toscanie verloor haar trouwring in een bron. Ze bad tot OLV . Keerde terug naar de bron en zie een forel stak zijn hoofd boven water met in zijn muil de ring. Waarop ze uitriep: (C’est un vrai val d’or ici) staat ook op het wapenschild.

3 Opdracht Opdracht bij een fragment uit het boek De Bello Gallico, geschreven door Julius Caesar: Bedenk een reden waarom Caesar er belang bij gehad kan hebben om de Belgen dapperder af te schilderen dan zijn werkelijk waren.

4 Inleiding Lees eerst de vraag.
Stel, voor je de informatie in een bron analyseert, de volgende vragen aan de bron: wie heeft de bron gemaakt? wanneer ? waar? waarom is de bron gemaakt? Je zult daarbij merken dat je niet op al je vragen antwoord krijgt.

5 Fragment uit Caesar’s De Bello Gallico
Een fragment uit het boek De Bello Gallico (over de Gallische oorlogen), geschreven door Julius Caesar, waarin hij zijn verovering van Gallië beschrijft: 'Gallië in zijn geheel is in drie delen verdeeld, waarvan de Belgen het ene, de Aquitaniër het andere en zij die in hun eigen taal Kelten, maar in de onze Galliërs heten, het derde bewonen... . Van hen allen zijn de Belgen het dapperst; eensdeels, omdat zij zich zeer verre houden van de beschaving en de verfijning der provincie (nu in Frankrijk de Provence genoemd) en zeer zelden met vreemde kooplieden in aanraking komen, die weelde- artikelen invoeren, welke er toe bijdragen om het karakter te verslappen, anderdeels, omdat zij de naaste buren zijn der Germanen, die aan gene zijde van den Rijn wonen, met wie zij voortdurend in oorlog zijn. Om die reden overtreffen ook de Helvetiërs de overige Galliërs in dapperheid, daar zij bijna dagelijks met de Germanen vechten, doordat zij hen òf van hun grenzen weren, òf zelf in het gebied der Germanen invallen doen.

6 1. Wie is de maker van de bron?
Wie heeft de bron geschreven? Wat was zijn functie? Was hij een belangrijk of invloedrijk persoon? Was hij ooggetuige? Over hoeveel informatie kon de schrijver beschikken?

7 1. Wie is de maker van de bron?
Julius Caesar was een Romeinse politicus, generaal en schrijver. Die leefde van ongeveer voor Christus.

8 De Bello Gallico In De Bello Gallico schrijft Julius Caesar over zijn eigen veldtochten en veroveringen in Gallië.

9 2. Wanneer is de bron gemaakt?
In de tijd van de gebeurtenis of pas (veel) later?

10 2. Wanneer is de bron gemaakt?
De Bello Gallico is, uiteraard, geschreven ten tijde van het leven van Julius Caesar.

11 3. Waar is de bron geschreven?
In welke omgeving? Op de plaats van de gebeurtenis? Is dat van belang?

12 3. Waar is de bron geschreven?
De Bello Gallico is geschreven door Julius Caesar zelf, de precieze plaats is hier niet van belang.

13 4. Waarom is de bron geschreven?
Met welk doel is de bron geschreven. Gaat het om een feitelijk verslag of heeft de tekst een propagandistisch doel? Voor wie is de bron gemaakt. Met andere woorden wat is de doelgroep?

14 4. Waarom is de bron geschreven?
De Bello Gallico diende meer doelen: Informatie: Caesars tijdgenoten en het nageslacht inlichten over zijn "roemrijke" daden. propaganda: Caesar wil op de vooravond van zijn strijd met Pompeius de openbare opinie in zijn voordeel beïnvloeden. apologie: zijn daden in Gallië goedpraten en zichzelf verdedigen tegenover de Senaat en zijn politieke tegenstanders. Het document geldt als een belangrijk bron voor historici, hoewel Caesar er niet voor terugdeinsde feiten te verdraaien ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Mede daarom schreef hij in bijna heel De Bello Gallico in de derde persoon over zichzelf.


Download ppt "Redeneren over bronnen"

Verwante presentaties


Ads door Google