het “El Dorado” van de moderne wijn Spanje 2000 het “El Dorado” van de moderne wijn
El Dorado (goudland) (ook Eldorado) is een mythisch goudland dat zou zijn gelegen in Zuid-Amerika. De Spaanse conquistadores, die zich al heel veel goud hadden eigengemaakt, vernamen in de 16e eeuw van de indianen van een koning die zich in het meer Parima zou baden en telkens geheel bedekt met goud zijn bad zou beëindigen: de Gouden Man of El Dorado in het Spaans. De conquistadores gingen ogenblikkelijk op zoek naar dit goudmeer Parima (dat ook op verschillende kaarten uit de 16de en 17de eeuw staat aangeduid in het gebied van de bovenloop van de Orinoco). Mogelijk vertelden de indianen de legende vooral om van de goudzoekers af te zijn, maar dan heeft dat verhaal toch contraproductief gewerkt: het trok juist vele avonturiers aan. Kaart van de Guyana's uit de 17de eeuw waarop het meer Parima staat aangeduid Het nieuws verspreidde zich snel en er werden vele expedities op touw gezet, behalve door de Spanjaarden ook door de Nederlanders, Fransen en Engelsen. Er werd tot diep in de 18e eeuw gezocht in Colombia, Venezuela, Brazilië en Guyana, maar ondanks de vele geruchten over mogelijke vindplaatsen bleek nergens alles goud wat er blonk... In zijn roman Candide beschrijft Voltaire het Eldorado als het overblijfsel van het Incarijk in Peru. Het zou een monotheïstisch land zijn, waar iedereen priester is. De inwoners van El Dorado vragen niets aan hun god, omdat ze alles al gekregen hebben. In plaats van te smeken danken ze hem de hele dag lang. Voltaire presenteert dit land als utopie, waar niemand ontevreden is en de armste sloeber rijker dan alle Europese koningen bij elkaar. Ook leven de mensen uit El Dorado langer dan anderen. De hoofdpersoon Candide bezoekt in El Dorado met zijn knecht Cacombo een wijze man die honderdtweeënzeventig zegt te zijn.
Spanje 2000 Jumilla : Divus - Bleda Valencia : Maduresa - Celler del Roure Navarra : Condé de la Vega - Palacio de la Vega Somontano : Merlot Merlot - Enate Penedès : Mas Vilella - Jané Ventura Montsant : Costers del Gravet - Celler de Capçanes
Afkomst Navarra Somontano Penedes Monsant Valencia Jumilla
Jumilla Sinds 22/01/1966 DO Bijgewerkt 1995 Wijngaarden: 4-4-2017 Jumilla Sinds 22/01/1966 DO Bijgewerkt 1995 Wijngaarden: Door wijngaard bedekt areaal 32.000 ha Druivenproducerend areaal 29.000 ha Hoogte van de wijngaarden 400- 800 m in het noorden van het district Murcia
Jumilla Geschiedenis in 1989 arriveerde de phylloxera, verwoestte de wijngaarden en zorgde in de daaropvolgende vijf jaar voor een terugval van de productie met 60%. Het herplanten met ziektekiemvrije aanplant ging langzaam en was kostbaar, maar het bood tegelijkertijd de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe-stijl wijnbereidingstechnieken Bodem De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen op een kalkstenen onderlaag. Hij heeft een grote waterretentiecapaciteit en gemiddelde doorlaatbaarheid, waardoor de wijnstokken lange periodes van droogte kunnen overleven, omdat ze maximaal gebruik maken van het aanwezige water. De bodem bevat weinig organisch materiaal en zijn structuur is niet gunstig voor de verspreiding van phylloxera; de textuur van de grond is leem of zanderig leem, die zorgt voor een goede luchtdoorlatendheid. Daarnaast heeft de grond een hoge pH en een laag zoutgehalte.
Jumilla Klimaat Max. zomertemperatuur 40 °C Min. wintertemperatuur 0 °C Gemiddelde hoeveelheid regen 300 mm per jaar (B=800) Gemiddelde hoeveelheid zon 3.000 uur / jaar (B=1500) Wijnhuizen 41 U = Uitstekend 1998 - 2004 ZG = Zeer Goed 1999 – 2000 -2003 G = Goed 2001 - 2002 M = Matig 1986 S = Slecht
U = Uitstekend 2000 ZG = Zeer Goed 1998-99-2001-02-03-04 G = Goed 1997 Valencia Sinds 10/04/1957 DO U = Uitstekend 2000 ZG = Zeer Goed 1998-99-2001-02-03-04 G = Goed 1997
Valencia Wijngaarden: Subzones Alto Turia, Valentino, Moscatel de Valencia, Clariano Door wijngaard bedekt areaal 17.500 ha Druivenproducerend areaal 87% Hoogte van de wijngaarden 175-625 m Bodemtypes Alluviaal (laagland), kalksteen (hoogland), zanderige bovenlaag in Alto Turia Belangrijkste druivensoorten (w) Merseguera, Malvasía, Pedro Ximénez, Moscatel Romano, Planta Fina, Macabeo, Chardonnay Belangrijkste druivensoorten (r) Monastrell, Garnacha tintorera, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot Toegestane druivensoorten (w) Planta Nova, Tortosí, Verdil, Sauvignon Blanc, Sémillon Toegestane druivensoorten (r) Forcayat, Bobal, Syrah Experimentele druivensoorten (r) Cabernet Franc, Ruby Cabernet, Mandó Snoei en geleiding En cabeza, struik (en vaso), vierkant (espaldera) afhankelijk van de locatie; Guyot Belangrijkste Onderstammen 41-B, 110-Richter, 161-49 Couderc Biologische wijnbouw 50 ha en groeiend
Valencia Klimaat: Max. zomertemperatuur 35-40°C Min. wintertemperatuur -5°C Gemiddelde hoeveelheid regen 400 mm per jaar Gemiddelde hoeveelheid zon 2.160 uur per jaar Productie: Maximaal toegestane oogst Witte druiven 9.500 kg/ha blauwe druiven 8.000 kg/ha Opbrengst 74% Equivalent hl/ha Wit 70 hl/ha, rood 59 hl/ha Wijntypes en alcoholpercentage Wit Min. 10% Rosé Min. 10,5% Rood Min. 10,5% Overige 'Aromatisch' mousserend min. 7%; mousserend min. 11%; likeurwijn min. 15%; rancio’s min. 15% Rijping op hout: Crianza 3 maanden op eikenhout Reserva 6 maanden op eikenhout Gran Reserva 9 maanden op eikenhout Wijnhuizen: Aantal wijnhuizen 76 Wijnhuizen incl. exporteurs 36 Wijnhuizen incl. particuliere bodega’s 41 Wijnhuizen incl. coöperaties 35
Navarra DO : Erkenning in mei 1933; eerste D.O. in april 1967 – Bijgewerkt 07/03/03
Navarra Wijngaarden: Subzones Ribera Baja, Ribera Alta, Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña Door wijngaard bedekt areaal 18.387 ha Druivenproducerend areaal 17.336 ha Hoogte van de wijngaarden 250-650 m Bodemtypes Voornamelijk kalk met kiezels onder een zachte, vruchtbare bovenlaag, behalve in Ribera Baja waar het in zand afloopt. Belangrijkste druivensoorten (w) Viura Belangrijkste druivensoorten (r) Tempranillo, Graciano, Cabernet Sauvignon Toegestane druivensoorten (w) Chardonnay, Garnacha Blanca, Malvasía, Moscatel de Gran Menudo Toegestane druivensoorten (r) Garnacha, Merlot, Mazuela Experimentele druivensoorten (w) Vele Experimentele druivensoorten (r) Vele
Navarra Klimaat: Max. zomertemperatuur 28°C Min. wintertemperatuur -2°C Gemiddelde hoeveelheid regen 448-683 mm per jaar Gemiddelde hoeveelheid zon 2.200-2.500 uur per jaar Productie: Maximaal toegestane oogst 8.000 kg/ha Opbrengst 70% Equivalent hl/ha 56 hl/ha Wijntypes en alcoholpercentage: Wit Min. 10,5% Rosé Min. 11% Rood Min. 11,5% Overige Vino de Licor Moscatel - 15-18% met tenminste 4% toegevoegde onvergiste suikers. Rijping op hout: Crianza 12 maanden hout; vrijgave op 1 oktober, 2 jaar na het oogstjaar Reserva 12 maanden hout, 24 maanden fles; vrijgave op 1 oktober, 3 jaar na het oogstjaar Gran Reserva 24 maanden hout, 36 maanden fles; vrijgave op 1 oktober, 5 jaar na het oogstjaar Wijnhuizen: Aantal wijnhuizen 109
D.O. vastgesteld 30 oktober 1984 Bijgewerkt 12 maart 2003 Somontano D.O. vastgesteld 30 oktober 1984 Bijgewerkt 12 maart 2003
Somontano Wijngaarden: Door wijngaard bedekt areaal 4.055,49 ha Door wijngaard bedekt areaal 4.055,49 ha Druivenproducerend areaal 85,71% Hoogte van de wijngaarden 350-650 m Bodemtypes Meestal bruine kalksteen op een zachte onderlaag die goed doorlaatbaar is, ook voor de wortels.Arme grond met een voldoende gehalte aan kalksteen, goede afwatering en goede conditie, zodat kwaliteitswijn verkregen kan worden. Belangrijkste druivensoorten (w) Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañón, Chardonnay en Gewürztraminer Belangrijkste druivensoorten (r) Moristel, Tempranillo, Garnacha Tinta, Parraleta, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah Biologische wijnbouw 32,53 ha
Somontano Klimaat: Max. zomertemperatuur 40°C Min. wintertemperatuur -10°C Gemiddelde hoeveelheid regen 500 mm per jaar Gemiddelde hoeveelheid zon 2.700 uur per jaar Productie: Maximaal toegestane oogst 8.000 kg/ha (blauwe druiven); 9.000 kg/ha (witte druiven) Opbrengst 74% Equivalent hl/ha 59,20 hl/ha (rood) and 66,60 hl/ha (wit) Wijntypes en alcoholpercentage: Wit Min. 10%, max. 13,5% Rosé Min. 11%, max. 13,5% Rood Min. 11,5%, max. 14% Overige Sparkling – min. 10%, max. 13,5%(wordt tegenwoordig niet meer gemaakt) Crianza(rode wijn) Min. 24 maanden; vrijgave 1 december oogstjaar + 2 Reserva( rode wijn) Min. 36 maanden, waarvan 12 maanden hout; vrijgave 1 december oogstjaar + 3 Gran Reserva(rode wijn) Min. 60 maanden, waarvan 24 maanden hout, 36 maanden fles; vrijgave 1 december oogstjaar + 5 Reserva(Rosé en Witte wijn) Min. 24 maanden, waarvan 6 maanden hout; vrijgave 1 december oogstjaar + 2 Gran Reserva(Rosé en Witte wijn) Min. 48 maanden, waarvan 6 maanden hout; vrijgave 1 december oogstjaar + 4 Wijnhuizen: Aantal wijnhuizen 15
Penedes DO 28 juni 1960 Bijgewerkt 13 november 1992
Penedes Wijngaarden: Door wijngaard bedekt areaal 27.542 ha Hoogte van de wijngaarden Zeeniveau tot 750 meter Bodemtypes Zandgrond en klei, tot 20% koolstofverbindingen Belangrijkste druivensoorten (w) Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Subirat-Parent, Chardonnay Belangrijkste druivensoorten (r) Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Cariñena, Monastrell, Samsó, Merlot Experimentele druivensoorten (w) Chenin Blanc, Muscat d'Alexandria, Muscat de Frontignan, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer Experimentele druivensoorten (r) Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah Biologische wijnbouw 1.500 ha
Penedes Klimaat: Max. zomertemperatuur 33°C Min. wintertemperatuur -3,5°C Gemiddelde hoeveelheid regen 525 mm per jaar Gemiddelde hoeveelheid zon 2.350 uur per jaar Productie: Maximaal toegestane oogst Blauwe druiven: 9.324 kg/ha; witte druiven: 11.700 kg/ha Equivalent hl/ha Rood: 69 hl/ha; Wit: 86,5 hl/ha Wijntypes en alcoholpercentage: Wit Min. 9%, max. 13% Rosé Min. 10%, max. 13% Rood Min. 10%, max. 14% Overige Aguja: min. 10%, max. 13%; mousserend: min. 10,8%, max. 12,8% Rijping op hout: Crianza 6 maanden hout, 18 maanden fles Reserva 12 maanden hout, 24 maanden fles Gran Reserva 24 maanden hout, 36 maanden fles Wijnhuizen: Aantal wijnhuizen 153
Monsant DO : 2001
Monsant Wijngaarden: Door wijngaard bedekt areaal 2.091ha Druivenproducerend areaal 2.050 ha Hoogte van de wijngaarden 450 m Bodemtypes In het algemeen kan de bodem van de D.O. in drie types worden verdeeld: kalkstenen kleigrond, zanderig graniet met weinig capaciteit om vocht vast te houden in Falset en wat arme grond van leisteen dat op diverse plaatsen in de D.O. voorkomt. Belangrijkste druivensoorten (w) Chardonnay, Garnacha b., Macabeo, Moscatel, Pansal, Parellada en Trobat. Belangrijkste druivensoorten (r) Cabernet, Mazuela, Garnacha n., Garnacha Peluda, Merlot, Monastrell, Picapoll n., Syrah en Tempranillo graniet leisteen
Monsant Klimaat: Max. zomertemperatuur 29-31 ºC Min. wintertemperatuur 1-5 ºC Gemiddelde hoeveelheid regen 400-500 mm per jaar Gemiddelde hoeveelheid zon 14-15 uur per dag Productie: Maximaal toegestane oogst 8.000 kg Opbrengst 72% Equivalent hl/ha 57 hl/ha Productie 2001 (hl) Niet vermeld (nog altijd D.O. Tarragona) Productie 2002 (hl) 61.597,77 hl Productie 2003 (hl) 67.806,98 hl Wijntypes en alcoholpercentage: Wit 11,5 % Rosé 12 % Rood 12,5 % Overige Rancio, mistela, vino Dulce., vimblanc: 15%; Garnatxa: 15% Rijping op hout: Crianza 2 jaar (min. 6 maanden hout) Reserva 3 jaar (min. 12 maanden hout) Gran Reserva 5 jaar (24 maanden hout, 36 maanden fles)
Jumilla : Divus - Bleda Avda. de Yecla, 26 Apartado de correos nº 62 30520 Jumilla (Murcia)
Varities: Monastrell,Tempranillo Alcohol according to the label:13.5 % Jumilla : Divus - Bleda Vintage: 2000 Varities: Monastrell,Tempranillo Alcohol according to the label:13.5 % Juan Jimenez : enologist and winery director Mourvèdre is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell Tempranillo dankt z'n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. Immers, 'temprano' is Spaans voor 'vroeg'. De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Z'n zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt.
Maduresa - Celler del Roure
Maduresa - Celler del Roure Pablo Calatayud (Celler del Roure) In 2000 toen Pablo net was afgestudeerd aan de universiteit van Valencia ging het net iets beter met de zaak van zijn vader. Zijn broer die inmiddels volledig in het houtbedrijf was gestapt, ondersteunde het idee van Pablo een bodega te starten. Het was een goede tijd om te starten want Spanje zat sterk in de lift. Zijn eerste inspiratiebron in de studiejaren was de nabij gelegen bodega van J.Belda. Deze bodega die ook in de D.O. Valencia valt, deed destijds dingen met druiven als tempranillo waar andere bodegas in Valencia nog niet eens van droomden. Hij raadde Pablo aan tempranillo te planten. Achteraf heeft hij daar spijt van, maar destijds leek een aardige zet. Daarna mocht hij op uitnodiging van de Riojaanse topwijnmaker Oscar Tobia, zijn tweede inspirator, mee op een reis naar Bordeaux. Toen werd hem al snel duidelijk dat er meer was in de wereld van wijn dan alleen tempranillo en monastrell. Zij doorbraak kwam echter dankzij de samenwerking met Sara Perez, dochter van de Jose Luis Perez, één van de oprichters van het moderne Priorato. Volgens het systeem van Winkler, die de wijnbouwzones indeelt in zones op basis van temperatuur en neerslag en enkele parameters meer, wijkt Priorato niet af van Valencia. Dus… “waarom niet vergelijkbare wijnen maken”, was het idee van Pablo. Hoewel de officiële samenwerking inmiddels is verlopen bestaat er een hechte vriendschap tussen Sara en Pablo. Daarbij opgeteld zal ook de vriendschap met Toni Sarrión (Mustiguillo) en Pepe Mendoza (bodegas Mendoza uit Alicante) een positieve invloed hebben gehad. Hij vloog een aantal jaren geleden nog met Toni en Pepe naar Argentinië en Chili om er extra oogstervaring op te doen bij kleinere producenten. Ieder een eigen bodega maar samen in één huis. Hij noemt het een onvergetelijke ervaring.
Palacio de La Vega Technical information = Vintage 2000 Wine • Percentage blend: Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo (selected each year) • Appellation: Denominación de Origen Navarra • Area planted: 8 Ha. (3 Ha. Tempranillo, 3Ha. Cabernet and 2 Ha. Merlot) • Age of vines: 20 years Cabernet and Merlot, 30 years Tempranillo Harvest Information • Date: 10th September to 10th October • Type: 100% manual • Yield: 35.000 to 40.000 kg Winemaking • Crushing / Destemming: Yes • Tanks (type): Self-empty 20.000 litres, stainless steel tanks • Fermentation protocol: Must fermentation: less than 28º C. 15 to 25 days of maceration. • Malolactic (y/n): Yes • Lees contact / battonage: No • Barrel ageing: 18 months in 100% French oak • Other oak maturation: No
Conde de la Vega Tasting notes = Vintage 2000 Wine made from Merlot, Tempranillo and Cabernet grapes. Manual harvesting. The yield is 3,000 litres or 4,000 kilos per hectare. The average maceration in stainless steel tanks is 23 days. 18 months maturation in French Allier casks. COLOUR: Deep cherry red with dark crimson hues. It has a youthful, very intense colour reminiscent of plums. It gives an impression of density in the glass, with wine-coloured legs. BOUQUET: Mature and rip fruits dominate. Perfectly balanced aromas of wood. Its main characteristic is its complexity and elegance. PALATE: This wine makes a surprising attack, releasing ripe fruit aromas and fullness and depth of flavour. It is well-structured and ample, with fruit and tannins in harmonious balance, giving a fat and pervading sensation. A long lasting, aromatic, complex finish and with a great personality. Serving temperature: We recommend that it be drunk at between 15º and 18º C. Serving recommendations: Serve with all types of barbecued or grilled red meats. It also perfectly goes with stews and roasts. . Period of consumption: A weighty wine, with a rich and powerful character and an ageing potential of 10 to 12 years.
Enate wijngaarden ENATE MERLOT - MERLOT Varieties: 100% Merlot. Ageing: matured for fourteen months in 225 litre barrels. Tasting Notes: Complex, spicy and intense nose which remains eucalyptus, cacao, strawberry jam and smoky notes extracted from the oak. The palate shows firm tannins of good quality. Serving Suggestions: Enhances many game dishes, smoked foods and casseroles. Best served between 16-18 ºC. Presentation: 75 cl. and 150 cl
Albert & Gerard Jané Benjamí Jané Ventura Albert & Gerard Jané Benjamí Jané Ventura MAS VILELLA: The vineyard lies at an altitude of 250 metres in the municipality of La Bisbal del Penedès, characterised by its stony, calcareous soil with a loose, sandy texture. Over a total of seven hectares we grow the Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnatxa Negra and Subirat Parent varieties. This land is exceptionally barren. For example, when we planted the first Cabernet Sauvignon vineyard in 1986, we had to remove over 500 truckloads of stones from an area of 3.5 hectares, which gives you some idea of the harshness of the terrain
Costers del Gravet - Celler de Capçanes zeer helder- donker robijnrood met een lichte evolutie aan de rand aanvankelijk gesloten (geknoopt), na stevig walsen heeft men toch een breed boeket van geuren in de neus vooral rood/zwart fruit (kersen, pruimen, bosbessen), kruiden (peper, rozemarijn), gerookte/gebrande aroma’s (koffie) en hout (vanille, zoethout) in de aanzet zacht/zoet fruit, nadien veel tannines (goed verdeeld over de mond), een goede mondvulling en textuur, een beetje alcoholisch (branderig) op het einde vrij lange afdronk met in de nasmaak vooral fijne, rijpe tannines en een licht bittertje van de alcohol een goede wijn die stilaan op dronk komt Achtergrond: Garnacha (30%, 45 jaar), Cabernet Sauvignon (40%, 17.5 jaar), Cariñena (20%, 45 jaar), Tempranillo (10%, 25 jaar) Opbrengst 30-45 hl/ha 12 maand vatlagering, nieuw of 1-jaar oude (voornamelijk franse) eiken vaten 2000 is geen superjaar Score: 13.3/20
Wijnen van Capçanes Capçanes Rosat 2002 • 80% Garnacha / 10% Syrah / 10% Merlot • Rosé volgens de "saignée" methode Mas Donis 2002 • 75% Garnacha / 25% Syrah • "Vino Joven" - een jonge rode wijn - 2 maand lagering op eik en 8 maand in een inox tank Lasendal 2001 • 85% Garnacha / 15% Syrah • "Semi-Crianza"; 9 maand lagering op voornamelijk vaten uit Amerikaanse eik Mas Collet 2001 • 35% Garnacha / 25% Tempranillo / 25% Cariñena / 15% Cabernet Sauvignon • "Semi-Crianza"; 9 maand lagering op voornamelijk vaten uit Amerikaanse eik Vall del Calas 2000 • 50% Merlot / 30% Garnacha / 10% Cariñena / 10% Tempranillo • 12 maand lagering op voornamelijk nieuwe Franse eiken vaten Costers del Gravet 2000 • 40% Cabernet Sauvignon / 30% Garnacha / 20% Cariñena / 10% Tempranillo • 12 maand lagering op voornamelijk nieuwe Franse eiken vaten Mas Torto 2000 • 75% Garnacha / 15% Syrah / 10% Merlot • Oude Garnacha wijnstokken (50-70 jaar), lage opbrengst, tafel selectie • 12 maand lagering op nieuwe Franse eiken vaten Cabrida 2000 • Zuivere Garnacha van zeer oude wijnstokken (80-100 jaar oud) • Lage opbrengsten (15-20 hl/ha) • 14 maand lagering op nieuwe Franse eiken vaten Pansal del Calas 2000 (vi de licor) • 70% Garnacha / 30% Cariñena • Zoete rode dessert wijn; 77g/l RS • 16 maand lagering op Franse eiken vaten Flor de Primavera 2001 (kosher) • 30% Cabernet Sauvignon / 30% Garnacha / 20% Tempranillo / 20% Cariñena • "Lo mebushal" (niet gepasteuriseerd ) • 12 maand lagering op nieuwe Amerikaanse en Franse eiken vaten