Poel, L. van der, Blokhuis, A. (2008). Wat je speelt, ben je zelf

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ASSISTENTIE bij leerlingen. 3 In de praktijk Assistentie Assistentie bij leerlingen 1 De kern van het preventief systeem van Don Bosco 2 In het opvoedings-
Advertisements

Visual Knowledge Building
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Reflectievaardigheden en instrumenten
Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
De Drama Driehoek.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
GEMEENTE, NEEM JE KINDEREN MEE
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
-is een beeldschrift: foto, prent, voorstelling, met een betekenis
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Snoezelen snuffelen doezelen.
Reflectievaardigheden en instrumenten
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Tips voor een vlotte start!
Workshop Relationele en seksuele vorming
SOAP SHOP Soapshop helpt: Veel kinderen houden niet van in bad gaan en zich te moeten wassen. De soapshop is vooral ontwikkeld om kinderen over hun.
Het belang en functie van spel
Zelfredzaamheid bij kinderen en jeugdigen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking Nelchen Arijs.
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
De theorie van de dramadriehoek
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
Presentatie Kortdurende psychologische behandeling
Het werken met portfolio
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Uw gemeente & mensen met een beperking
Autisme in de dagelijkse praktijk
Focus op motivatie en communicatie
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Presentatie Bijeenkomst 4
Crisis en het domino-effect
Begeer, S., Meerum Terwogt, M., Rieffe, C., en Lex P. A. M. Stockmann (2005). Begrip en gebruik van sociaal- emotionele regels bij kinderen met autisme.
Voorkomen van weerstand
Communicatie en dementie
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Filosoferen met kinderen in pleegzorg
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Fitheid en gezondheid.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Opvoeden.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Opvoeding en pedagogiek
De domeinen & Niveau bij ABB.
WERKEN MET GROEPEN JONGE KINDEREN Bijeenkomst 4. VORIGE BIJEENKOMST: * Bespreken uitkomsten van de praktijkopdrachten in groepen van drie/ vier personen.
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
De kracht van positief opvoeden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Rauw en troosten.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Creëer een positieve talentspiraal werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Introductieavond voor bestuursleden Doelstellingen Scouting Nederland.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Hoe pedagogisch handelen?
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Autisme in de klas Kijken naar gedrag 12/26/2018.
Een impressie van spel en spelbegeleiding op de Rafael.
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling kinderen leren het uitdrukken en herkennen van emoties. kinderen leren zichzelf.
Transcript van de presentatie:

Poel, L. van der, Blokhuis, A. (2008). Wat je speelt, ben je zelf Poel, L. van der, Blokhuis, A. (2008). Wat je speelt, ben je zelf. De ontmoeting met de wereld van mensen met een verstandelijke beperking. Houten: Bohn van Stafleu van Loghum De ontmoeting met de wereld van mensen met een verstandelijke beperking

INLEIDING Er zijn verschillende onderzoeken gedaan vanuit de vraag of de spelontwikkeling van kinderen met een verstandelijke beperking op dezelfde manier verloopt als die van mensen zonder verstandelijke beperking. De conclusies houden in dat de spelontwikkeling op dezelfde manier verloopt, maar in een langzamer tempo – net zoals hun algemene ontwikkeling.

INHOUDSTAFEL 1) verschillen in spelgedrag 2) waarde van spel  voor kinderen met verstandelijke beperking  voor volwassenen met verstandelijke beperking 3) spel en levensverhaal 4) spel voor mensen met een verstandelijke beperking: samenvatting EXTRA: de theorie van de ervaringsordening

1) VERSCHILLEN IN SPELGEDRAG Moeite om spel tot iets eigens te maken - spel heeft minder diepgang - minder betrokken op hun spel - leveren minder inbreng => mechanisch en aangeleerd Weinig variatie - veel minder exploratie - omgang met spelmateriaal is stereotiep

Moeite met verbeeldend spel - hulp nodig bij stap naar symbolisch spel - concreet en levensecht materiaal nodig - omgeving moet overeenstemmen met realiteit: moeite met decontextualisatie Kiezen voor veilige omgang met omgeving => spelen op lager niveau dan ze kunnen uit schrik voor faalervaringen Durven zich minder makkelijk aan het spel overleveren

2) WAARDE VAN HET SPEL Kinderen met verstandelijke beperking Volgens Csikszentmihalyi is een kind dat speelt altijd in perfecte balans met zijn omgeving. In het spel heeft het kind de vrijheid om op zijn niveau om te gaan met de omgeving, dit levert het kind het gevoel competent om te gaan met zijn omgeving. Dit levert meestal ook het prettige gevoel dat vaak ook buiten het spel tot een betere omgang met anderen leidt. Maar terwijl kinderen met een verstandelijke beperking net goed van het spel kunnen profiteren, maakt hun (vaak minder ontwikkelde) zelf het moeilijk om te spelen, en dus ook om beter om te gaan met anderen.

2) WAARDE VAN HET SPEL Volwassenen met verstandelijke beperking Ook volwassenen spelen, hoewel dit meestal anders genoemd wordt. De verstandelijke beperking die ze hebben brengt vaak met zich mee dat ze zich moeilijk kunnen uitdrukken en daardoor moeilijk aan anderen kunnen overbrengen wat hen bezighoudt. Om goed in te schatten wat hen bezighoudt, is goed kijken naar hun gedrag een vereiste. Ook om hen te stimuleren in hun spel, zodat ze op die manier in beeld kunnen brengen wat voor hen belangrijk is. Vervolgens kunnen we hen daarin ondersteunen en bevestigen, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen.

3) SPEL EN LEVENSVERHAAL Behoefte om ervaringen te delen: moeilijk => ondersteuning van derden is nodig => spelmaterialen kunnen daarbij grote communicatieve waarde hebben Gebeurtenissen uit verleden kunnen nagespeeld, verteld en verwerkt worden a.d.h.v. spel.

4) SAMENGEVAT Spel van mensen met verstandelijke beperking verschilt van dat van mensen zonder verstandelijke beperking. Ze vinden het moeilijker om de spontane omgang met de wereld vorm te geven. Toch kan spel hen de mogelijkheid bieden om de wereld op een pos. manier te ontmoeten. Ondersteuning bij het spel in nodig.

EXTRA: de theorie van de ervaringsordening 4 fasen die elkaar opvolgen gedurende de eerste levensjaren en zich verdiepen tot in de volwassenheid: Veel mensen met een verstandelijke beperking blijven hangen in de overgang van de associatieve naar de structurerende ervaringsordening. Fase in de ervaringsordening kernbegrip Lichaamsgebonden Sensatie Associatief Verwachting Structurerend Herinnering Vormgevend Abstractie