Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Armoede en sociale uitsluiting
Advertisements

Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Vakwerk 26 april 2011 Els van Betten netwerkmanager
Bérénice Storms 13 december 2012 Beter samen leven : 10 jaar recht op maatschappelijke integratie- 10 jaar POD MI, werkgroep 9, De hoogte van het leefloon.
Eigendomsstatuut, betaalbaarheid,woongeschiedenis Kristof Heylen – Sien Winters 9 maart 2007De Schelp, Vlaams Parlement Nieuwe gegevens over de bewoners.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Allochtonen in het hoger onderwijs
Inleiding De ene is de andere niet
Samenvatting Artikel/boek: Lesgeven aan Fatima en Ahmed
I NBURGERING IN V LAANDEREN H ET BELEIDSKADER IN BEELD GEBRACHT DEEL 1 Peter De Cuyper, Miet Lamberts, Fernando Pauwels & Carissa Vets HIVA – K.U. Leuven.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Overzicht relevante informatie voor sociaal wonen Vlaamse Wooncode.
Leefbaarheid Casus: Kanaleneiland, Utrecht. Eén van de veertig
Dorst! Hoe de woningmarkt een rol kan spelen in de verzorgingsstaat dr. Janneke Toussaint, AFM Prof. dr. ir. Marja Elsinga, TU Delft.
Groot huurprijsdebat tussen corporaties en huurders 18 november 2008 Mozes en Aäronkerk.
Huurpremie Inwerkingtreding nog te beslissen door de Vlaamse Regering
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Verbist, G., & Vanhille, J. (2012). Een simulatie van huursubsidies voor huishoudens in Vlaanderen: een verdelingsanalyse. CSB berichten, (1), Geraadpleegd.
Huursubsidies Kimberly Deseure.
Huursubsidie en sociale huur
Doelgroep sociaal verhuurkantoor. Plaats huurwoningen Gemeenten Svk’s.
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
Achtergronden bij de aanpak van de ‘krachtwijken’
wonen in the White Gilbert Deley Managing Director
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
De rechten en de plichten van de huurder en de verhuurder.
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
De verdeling van subsidies op vlak van wonen in Vlaanderen Kristof Heylen Sien Winters.
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
Wonen in Zuid-Oost-Vlaanderen Enkele kenmerken Informatievergadering Streekoverleg 5 maart 2015 Jeroen Van Pottelberge.
Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015.
Kinderarmoede in Vlaanderen Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen: een inleiding DuWoBo Transitiearena 19 oktober 2015 Sien Winters onderzoeksleider.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Een eigen huis, een plek onder de zon? Recht op wonen voor iedereen Vanuit de onderzoekswereld Sien Winters.
Knooppunten van diversiteit en solidariteit Bieke Van Laecke 1 Ba SW a R Informatievaardigheden
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ Pagina 1 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
13252-WRG p BB Uitkomsten Woningmarktonderzoek 2014 Berry Blijie - ABF Research IJmuiden, oktober 2014.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
Doel netwerk:  sterke inhoudelijke bijdragen over sowedo (breed)  vertaalslag van deze inhouden naar het curriculum  een sterkere link met sociaal werk.
1 1 De private woninghuurmarkt in België Luc Goossens OASeS (Universiteit Antwerpen) 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Luc Goossens OASeS (Universiteit.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Challenge the future Delft University of Technology Huurregulering in perspectief van woonbeleid Woonbeleid in diverse landen Prof. Marja Elsinga, Housing.
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.
1 Integratie en wonen dr. Vincent Smit Haagse Hogeschool/VROM-raad 28 september 2006.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Sociaal wonen, woonkosten en betaalbaarheid Wat vertelt het Grote Woononderzoek 2013 ons over de betaalbaarheid in de sociale huur in Vlaanderen? Dr.
De rol van lokale besturen bij armoedebestrijding
Armoede en sociale uitsluiting
Ontstellende cijfers: de 9e armoedebarometer
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Globale ontwikkeling steden
Het afwezige kind in het woonbeleid
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
DE VAL VAN DE LAGE MIDDENKLASSE?
Passend toewijzen (najaarsoverleg HV Woonbelang/ BOC’s)
Sien Winters - Inleiding op debat
De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst Janine Meesters BAZ/O&S.
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
Transcript van de presentatie:

Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren

Huren een tweezijdig verhaal wonen/samen-bouwen-aan-wonen_40.aspx

Een gevarieerd maar vooral onevenwichtig beleid  Ononderbroken poging van Belgische en Vlaamse regering om gezinnen te doen kopen  Sociale huursector  goedkope woningen via subsidies aan gezinnen met laag inkomen  Groot onevenwicht tussen vraag en aanbod  lange wachtlijsten  Overheid erkent de maatschappelijke functie, maar doet geen ingrijpende inspanningen  Ononderbroken poging van Belgische en Vlaamse regering om gezinnen te doen kopen  Sociale huursector  goedkope woningen via subsidies aan gezinnen met laag inkomen  Groot onevenwicht tussen vraag en aanbod  lange wachtlijsten  Overheid erkent de maatschappelijke functie, maar doet geen ingrijpende inspanningen

Een gevarieerd publiek

Een gevarieerd publiek  Gevarieerd publiek in inkomen, huishoudtype, opleiding en nationaliteit  Discriminatie hierop in de private huurmarkt  Veel laagopgeleiden in de sociale huursector  vaak oudere mensen  Veel Belgen, waarvan een groot deel genaturaliseerde Belgen  Veel eenoudergezinnen, alleenstaanden, laaggeschoolden en zwakke huishoudens  Gevarieerd publiek in inkomen, huishoudtype, opleiding en nationaliteit  Discriminatie hierop in de private huurmarkt  Veel laagopgeleiden in de sociale huursector  vaak oudere mensen  Veel Belgen, waarvan een groot deel genaturaliseerde Belgen  Veel eenoudergezinnen, alleenstaanden, laaggeschoolden en zwakke huishoudens

De variëteit in het woningpark

De variëteit in het woningpark  Als gevolg van de vele alleenstaande huurders zijn appartementen en studio’s oververtegenwoordigd  Sinds 2001 is er de Vlaamse Wooninspectie die controleert op misbruiken op de comfortindicator  Als gevolg van de vele alleenstaande huurders zijn appartementen en studio’s oververtegenwoordigd  Sinds 2001 is er de Vlaamse Wooninspectie die controleert op misbruiken op de comfortindicator

De diversiteit binnen de huursector

De prijs van het huren  De huurprijs voor sociale huurders wordt berekend op hun huishoudensinkomen  In tegenstelling tot omringende landen is er geen huursubsidiesysteem in België en Vlaanderen  Op een paar beperkte tegemoetkomingen zoals de installatiepremie en huursubsidie na  De huurprijs voor sociale huurders wordt berekend op hun huishoudensinkomen  In tegenstelling tot omringende landen is er geen huursubsidiesysteem in België en Vlaanderen  Op een paar beperkte tegemoetkomingen zoals de installatiepremie en huursubsidie na

De (on)zekerheid van het wonen  In tegenstelling tot sociale huurders is er voor private huurders geen woonzekerheid  Nieuwe huurwet in 1997 die kortlopende huurcontracten toelaat bij uitzondering  Bij leden van de huurderbonden meer regel dan uitzondering  Kortlopende huurcontracten hebben vaak een hogere huurprijs  Deze huurcontracten zijn wel heel flexibel en vlot toegankelijk  In tegenstelling tot sociale huurders is er voor private huurders geen woonzekerheid  Nieuwe huurwet in 1997 die kortlopende huurcontracten toelaat bij uitzondering  Bij leden van de huurderbonden meer regel dan uitzondering  Kortlopende huurcontracten hebben vaak een hogere huurprijs  Deze huurcontracten zijn wel heel flexibel en vlot toegankelijk

Discriminatie  Door discriminatie in de private huursector gaan mensen zonder kansen hun toevlucht in mensonwaardige woningen  Deze discriminatie wordt gezien als een argument om de sociale huurmarkt uit te breiden  Deze kan gemakkelijker gecontroleerd worden door de overheid  Door discriminatie in de private huursector gaan mensen zonder kansen hun toevlucht in mensonwaardige woningen  Deze discriminatie wordt gezien als een argument om de sociale huurmarkt uit te breiden  Deze kan gemakkelijker gecontroleerd worden door de overheid

Enkele beschouwingen  Sinds 1990 een steeds negatiever imago; zowel sociale huurders als sociale wijken  Huurder wordt gezien als slechte huisvader en wanbetaler  Bevolking is overtuigt dat sociale huurders alleen armen, migranten en werklozen zijn  Sinds 1990 een steeds negatiever imago; zowel sociale huurders als sociale wijken  Huurder wordt gezien als slechte huisvader en wanbetaler  Bevolking is overtuigt dat sociale huurders alleen armen, migranten en werklozen zijn