Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Passend onderwijs.
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Presentatie Doen wat werkt
Workshop Bovenlokale samenwerking Bijeenkomst transitiemanagers jeugd
Lectoraat Rehabilitatie Groningen
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Locatie De Vaart Haagse Vereniging van Jeugdrecht Advocaten op bezoek in De Vaart
Zorginkoop 2012 portefeuillehoudersoverleg 1 december 2011.
1998 A.g.v. capaciteits problemen opent het gevangeniswezen een noodlocatie voor 40 gedetineerde vrouwen. De noodlocatie Noorderzand maakt onderdeel uit.
Doen wat werkt Een alternatief intersectoraal zorgaanbod voor jongeren met ernstige gedragsstoornissen in Noord-Nederland.
Diversiteit & Jeugdzorg
presentatie sectorplan justitiescholen
Welkom bij de mastervoorlichting van Forensische orthopedagogiek
Forensische Orthopedagogiek
Informeren van ouders en kinderen - CBJ Inleiding Toelichting van de organisatiestructuur Traject van de hulpverlening Instemming met de hulpverlening.
Medisch Pedagogisch Centrum Terbank Heverlee
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Escaleren kun je Leren 
MST als alternatief voor de plaatsing van veel jongeren met ernstige gedragsstoornissen in een gesloten inrichting in (Zuid) Nederland Wim van Geffen 15.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com Leer - en gedragsproblemen.
Doorgaande zorg na jeugdzorg
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Welkom bij Vrijwilliger kort voorstellen
SAmenwerken aan VEiligheid
Jezelf kort voorstellen.
Slot 4Hc.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Welkom bij Vrijwilliger kort voorstellen
Bekostiging residentiële leerlingen
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
In een jeugdgevangenis
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
Hoofdstuk 6 De Chinese bevolking.
Jeugdzorg & Justitiabelen
Inleiding in de pedagogiek Hoorcollege 6
Welkom bij. UNICEF: wie zijn wij? VN-kinderrechtenorganisatie Altijd en overal voor kinderen Sinds de Tweede Wereldoorlog Kinderrechtenverdrag Zoveel.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Jeugdzorg & Justitiabelen
Zorg voor de jeugd Marjolein Berger Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Universitair medisch Centrum Groningen.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Jeugdzorg De opdracht Reikwijdte en verantwoordelijkheden Veranderingen in de doelgroep Kosten zorg voor jeugd in Gouda Spoorboekje besluitvorming.
SJSJ BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED CADIER EN KEER 6 JULI 2011.
Presentatie Forensisch Centrum Teylingereind 9 juli 2014.
Scholingsmiddag: dat is óók jeugdzorg! Provincie Gelderland - 7 oktober 2011.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Forensische zorg DForZo Inkoop/Plaatsing/Kwaliteit/Financiering 26 januari
Hulpprogramma Crisisjeugdhulp Verhaal van samenwerking: Crisismeldpunt draaischijf van crisisnetwerk IJH.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Het perspectief van de Gelderse Jeugdzorg Het perspectief van de Gelderse Jeugdzorg Nijmegen, 8 april 2011 Henk van Oosteren
Recht op effectieve behandeling Prof.dr. Bram Orobio de Castro Ontwikkelingspsychologie, Universiteit Utrecht.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Kinderarbeid door de eeuwen heen Tijd van burgers en stoommachines.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
Een gezinsgerichte dagbehandeling ter voorkoming van herhaalde detentie of gesloten behandeling Silke Bauwens 1 BaO A
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
Transcript van de presentatie:

Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg Nieuw zorgaanbod voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen Emelie Mulleman

Inhoud Historiek Justitiële jeugdinrichtingen Opvang of behandeling Beveiliging Capaciteit Groei Druk & onderzoek Nieuw zorgaanbod Kort overzicht: nieuw zorgaanbod jeugdzorg

Historiek Tweede kamer Afgelopen jaren door: Media aandacht besteed aan de geplaatste jeugdigen die in justitiële jeugdinrichting verbleven. Gevolg  harde kritiek op strenge beveiliging, controlerende maatregelen & beperkt contact met familie.  opstand omdat kwetsbare jongeren in zelfde leefgroepen verbleven Media

Justitiële jeugdinrichtingen Sinds 1990 in huidige vorm Ontstaan door: Omvorming van tuchtscholen, rijksinrichtingen Tot opvanginrichtingen & behandelinrichtingen Daarna kwam Wet op jeugdhulpverlening. Gesloten plaatsing enkel mogelijk in justitiële jeugdinrichtingen & kinder- & jeugdpsychiatrie

Opvang of behandeling Bedoeld voor jongeren in voorlopige hechtenis, jeugddetentie op wachtende op behandelinrichting. Biedt gedwongen behandeling voor jongeren met strafrechtelijke maatregel. Meesten zijn jongeren met civielrechtelijke maatregel. Bewust gekozen voor samenplaatsen van jongeren met civiel-& strafrechtelijke maatregelen. Wie? Groepen van 10- 12jongens of meisjes. Wat? Dagprogramma bestaand uit onderwijs, arbeidstoeleiding, sport. Maar ook specifieke therapieën & trainingen.

Beveiliging Gebouw beveiligd met hoge hekken & camera’s. Om weglopers tegen te gaan. Nieuwe inrichtingen moeten voldoen aan strenge beveiligingseisen. Gevolg van toenemende beveiliging: Uiterlijk van een gevangenis

capaciteit Eind jaren ‘80 veel vraag naar plaatsen in het center. Gevolg: voorrangsregeling door strafrechter geplaatste jongeren krijgen voorrang op jongeren met civielrechtelijke maatregel. Ontstaan crisisplaatsing door heftige discussies.

Groei Aantal civielrechtelijke geplaatste jongeren stijgt. Niet enkel jongeren met ernstige gedragsproblemen, ook jongeren in risicovolle omstandigheden. Gevolg : nieuwe doelgroep kennis en tijd is er niet om met jeugdige & gezinsvoogden te werken aan oplossing. Voor oplossen van crisis is meer nodig!

Druk & onderzoek Druk neemt toe om een oplossing te zoeken. *VN- Comité wil voorkomen dat jeugdige daders samen gedetineerd worden met kinderen met gedragsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat meeste ouders eens zijn met verblijf van kind in gesloten instelling. Wel vindt men niet rechtvaardig dat hun kind samen met strafrechtelijk veroordeelden in 1 gebouw verblijft. Zo concludeert men dat er nood is aan nieuw zorgaanbod. * VN- Comité = Comité voor de Rechten van het Kind Nederland

Nieuw zorgaanbod In 2004 beslist men nieuw zorgaanbod te creëren. Justitiële jeugdinrichtingen verliezen zo hun functie in stelsel van jeugdzorg. Jongeren met ernstige gedragsproblemen worden niet langer meer in deze inrichting geplaatst. vanaf 2010 kunnen civielrechtelijke geplaatsten alleen in uitzondering in justitiële jeugdinrichtingen terecht. Na deze data worden daar in principe alleen strafrechtelijk geplaatste jongeren geplaatst.

Kort overzicht: nieuw zorgaanbod jeugdzorg ‘Doen wat werkt’ (Groningen) ambulant & residentieel aanbod van gezinsbehandeling ‘Hand in Hand’ (Zuid- Holland) zorgprogramma Jongerenhuis Harreveld, Horizon Jeugdzorg & Onderwijs ‘Horizon besloten groep’ (landelijke bestemming) enige besloten zorgaanbod voor kinderen van 9 tot 12 jaar. ‘Moeder en Kindhuis’ (landelijke bestemming) Tienermoeders die veilige plek nodig hebben om zelfstandig te wonen en kind te dragen.