De relaties tussen taalstoornissen en gedragsstoornissen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Advertisements

Een meisje van 16 gaat voor het eerst naar de disco.
Depressie bij kinderen en jeugdigen
Er is meer aan de hand... Meervoudige problematiek
Anorexia en Boulimia Nervosa
Ontwikkelingstraject kinderen
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
Cluster 4 gerelateerde problemen
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Meten van het emotioneel functioneren bij 9- tot 15-jarigen met een gehoorverlies Universiteit Leiden Instituut Psychologie, Sectie Onderwijs- en Ontwikkelingspsychologie.
Autismespectrumstoornissen
Dove en slechthorende kinderen
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Angst en angststoornissen
‘Autismespectrumstoornissen’
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
Thema 2 Deel 1 Ontwikkelingspsychologie en pedagogiek
Van de conceptie tot geboorte
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
Van begrijpen naar begeleiden
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Autisme Spectrum Stoornissen
Autisme in de dagelijkse praktijk
Verstandelijke beperking. Chromosomale aandoeningen Prenatale diagnose Postnatale diagnose.
Verwerking van Elke Louagie
Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove kinderen?
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Kaarten op tafel.
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
Autisme en Verstandelijke beperkingen
Leerstijlen KOLB SJM.
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Opvoeden.
Sociale ontwikkeling 2 Sociale cognitie en gedrag sekserollen
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Angststoornissen 1.
Opvoeding en pedagogiek
Week 3:Taal en cognitieve ontwikkeling
De domeinen & Niveau bij ABB.
Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
opvoeden en pedagogiek
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Bewustwording en herkenning laaggeletterdheid
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Taalbeschouwing 2 week 5 Pragmatiek.
Rauw en troosten.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Pesten Waar denk je aan bij pesten? Definitie: Pesten is het op structurele wijze fysiek en verbaal bejegenen van een ander die zich daartegen niet kan.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
DEMENTIE.
SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Prikkelverwerkingspatronen
DEMENTIE.
Depressie bij kinderen en adolescenten
DEMENTIE.
De kunst van het luisteren Communiceren met kinderen op school en thuis Anke den Hertog, P2E.
Gedragsproblemen en stoornissen
HECHTING Wat is hechting Hoe ontwikkelt het zich Gedragsrichtingen
ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

De relaties tussen taalstoornissen en gedragsstoornissen psychologische en neuro- psychiatrische inzichten A H m H A m Q A Q A m Q Q C H H B o A t J G t o Q t m A m t Q

Inhoud Het verband tussen taalstoornissen en gedragsstoornissen in een neuropsychiatrisch denkraam Gedrag en normale taalontwikkeling Taalstoornissen in de ontwikkeling Gedragstoornissen en taalstoornissen Het vermoedelijke mechanisme of de causale relatie tussen taal- en gedragsstoornissen

Gedrag en normale taalontwikkeling Vroege taalontwikkeling -> rechterhemisferisch proces Baby herkent de moeder aan haar stem Dit gebeurt al vlug na de geboorte. Hij herkent haar gelaat en haar lichaamsgeur. Hij herkent moeders voetstap, haar wijze van opnemen en bastpakken bij het verschonen, … Deze continue stroom van moederprikkels leidt tot hechting Prosodische klankstroom De moeder benoemt heel vaal gebeurtenissen, objecten en gevoelens (fles, dorst, lekker, vies,…). In de eerste fase van de taalontwikkeling hoort het kind een prosodische klankstroom, leert het deze woorden passief en verbindt ze associatief met het desbetreffende via verschillende zintuigkanelen gekende object

Objecthantering en taalontwikkeling In de loop van de taal wordt volgens Vygotsky de gesproken taal geïntegreerd in het praktisch denken Innerlijke taal en emoties Taalontwikkeling en later innerlijke taal dien bijvoorbeeld de vermindering van de separatieangst, kan troost bieden, vermindert de impulsiviteit, … Tan(2005) Innerlijke taal zorgt voor efficiënt handelen Zodra situaties of handelingen ingewikkeld worden, treedt er volgens Vygotsky begeleidende en/of innerlijke spraak op die het gedrag kan organiseren, of het kind valt terug op sociale taal en vraagt om hulp Rol van aandacht De opvoeder richt voortdurend de aandacht op belangrijke dingen in de omgeving van het kind. Dit kan via taal en is belangrijk.

Taalstoornissen in de ontwikkeling Varianten van dysfatische ontwikkeling Zuiver ecpressieve dysfatische ontwikkeling, weinig of geen comorbiditeit Gemengde expressief-receptieve stoornissen Voor dysfatische ontwikkeling atypische receptieve stoornissen Receptief en expressief laag Verbaal-auditieve agnosie of congenitale zuivere woorddoofheid Corticale doofheid Ernstige zintuig- en geleidingsslechthorendheid

Stoornis in semantiek-pragmatiek Semantisch-pragmatische taalstoornisen; begint soms als echolalisch-autistische taal Vloeiendheidsstoornissen Stotteren en broddelen Selectief mutisme Verarmde spraak door ernstige deprivatie Spraak(articulatie)stoornissen in de ontwikkeling (Komt vaak voor bij 1ste 2)

Gedragstoornissen en taalstoornissen Kinderen die primair verwezen worden met taalstoornissen komen doorgaans stoornissen voor. Volgens Blankenstijn en Scheper(2003): Taalgestoorde kinderen -> 4.5 keer verhoogde kans op gedragsstoornissen dan niettaalgestoorde kinderen. Richman en Stevenson (1977): Ze vonden bij 57% gedragsstoornissen.

Het vermoedelijke mechanisme of de causale relatie tussen taal- en gedragsstoornissen Psychiatrische stoornissen kunnen leiden tot taalstoornissen Psychaitrische stoornissen en taalstoornissen kunnen een gemeenschappelijke oorzaak hebben Taalstoornissen kunnen leiden tot gedragsstoornissen Taalstoornissen bij peuters/kleuters leiden tot separatie angst Een niet onbelangrijke factor is de taal die ouders gaan spreken

De auteur Dr. Charles Njiokiktjien is een kinderneuroloog en psychiater. Hij is ook teamlid van de Stichting Dysphatische Ontwikkeling. De doelstelling van deze stichting is het optimaliseren van de vroege herkenning en de behandeling van dysfatische ontwikkeling . Njiokiktjien zit in de stichting bij het onderzoeks- en behandilingsteam. Hij is ook consulent van het kinderpsychiatrisch Centrum Triversum.

De auteur heeft naast dit werk nog veel andere zaken gemaakt. Gedragsneurologie van het kind; vol.I: Klinische principes is ook een werk van hem. Naast deze werken heeft Njiokiktjien aan veel andere werken meegewerkt. Dysfatische ontwikkeling : theorie, diagnostiek, behandeling / onder redactie van X.S.T. Tan.