Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Advertisements

Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
1 De basisbegrippen kracht en snelheid
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
- Slechthorendheid - Spraak- /taalstoornissen - Logopedie op De Voorde
De behandeling van ADHD bij kinderen: er is meer dan medicatie
Gokverslaving.
Parmentier Laurien 1Ba0 b
16A Frederike Bierens Tom Custers Patrick de Hoogt Jasper van Miert
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Taalontwikkelingsstoornissen ten gevolge van doofheid
Kinderen van depressieve moeders
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Autismespectrumstoornissen
Hechting bij kinderen met een autistisch stoornis en een verstandelijke handicap Wijnroks, L. (2003). Hechting bij kinderen met een autistische stoornis.
Dove en slechthorende kinderen
Slechtziende en blinde kinderen
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Bowling in stilte: naar een versterking van de positie van doven
Angst en angststoornissen
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Valerie Bommers Jill Vannieuwenhuyse
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Opvoeden van drukke kinderen
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
DCD Developmental Coordination Disorder
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
De sensomotorische ontwikkeling van kinderen met een auditieve en visuele beperking (doofblind) en de rol van kinderfysiotherapie Masoud Salavati.
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Autisme in de dagelijkse praktijk
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
Mevrouw drs. W.A.L. van Leeuwen
Phelan-McDermid Oudercontactdag
30 minuten Wat is (het probleem met) CLRE?
Artikel WIKI door Brecht Lottegier
Autisme en Verstandelijke beperkingen
Verstandelijke beperking
Het begrijpen van eetstoornissen
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Gezin in beweging Resultaten van kortdurende PMGT M. van Campen - Kramer R. Bosscher, J.T. van Busschbach, M. Visser, J. Maurer.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Huiselijk geweld Van: Huyghebaert – De Graeve Jolien 1BaTP.
Ontwikkelingsonderzoek in de Jeugdgezondheidszorg ONTWIKKELINGSPROBLEMEN EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN.
GMFCS Vertaald door Dr. Jan Willem Gorter
Pesten is kindermishandeling
Ontwikkeling van motoriek, executieve functies en taal bij jonge kinderen met en zonder ontwikkelingsproblemen: een onderzoek naar de invloed van individuele.
Anke Meester-Delver, kinderrevalidatiearts, afdeling revalidatie, AMC Jonge kinderen met beperkingen: wat is hun toekomst? Het Capaciteitenprofiel Het.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.
Ouderlijke persoonlijkheid, opvoeding en probleemgedrag Waarden en normen.
Maatschappelijke zorg 2
Solvo, Betere hygiëne kan doof kind voorkomen, geraadpleegd op 4/12/2017 via
Inleiding.
Groeihormoon-stoornis..
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Korte Synthese Laleman Angelique

 1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen en vestibulaire disfunctie.  4. Impact van een cochleair implantaat op de motorische ontwikkeling.  5.Kinesitherapeutische behandeling.  6. literatuur (bronnen).

 Jaarlijks worden 2,5 tot 3 duizend kinderen geboren met een gehoorstoornis (Volgens Kind en Gezin).  1 tot 1,4 duizend van hen hebben een ernstige bilaterale gehoorstoornis.  Oorzaak :- genetisch, - pre, peri- of postnataal.

 De gehoorstoornis heeft een negatief gevolg op de ontwikkeling van het kind, dit zowel op het persoonlijk, emotioneel, verstandelijk en het motorisch aspect.  Opvoeding en de interactie tussen ouder en kind verloopt ook moeilijker.

 Uit studie gebleken:  Kinderen met een gehoorstoornis hebben een motorische achterstand.  Betreffend: - evenwicht - algemene dynamische coördinatie - Fysische fitheid - visuele- motorische coördinatie.

 De reactietijd en de snelheid van bewegingen blijkt trager te zijn.  Er is ook een verminderde ritmegevoel dat motoriek en dans bemoeilijkt.  Studies kunnen geen eenduidig antwoordt geven betreffend de fijne motoriek van een kind met een gehoorstoornis.

 Mogelijke verklaringen voor de motorische achterstand: - Organische factoren, bv. vestibulaire disfunctie. - Kinderen met auditieve beperking worden minder gestimuleerd. - Het aanleren van complexe motorische vaardigheden, of uitvoeren ervan gaat moeilijk doordat ze zich verbaal niet duidelijk kunnen maken. - Emotionele factoren: verminderd zelfvertrouwen, overbescherming of verwaarlozing.

 Het vestibulair orgaan is anatomisch nauw verbonden met het gehoororgaan, de chochlea (= slakkenhuis).  Daarom hebben kinderen met een gehoorstoornis meer risico op vestibulaire stoornissen. - Bij kinderen met vestibulaire stoornis hebben vertraagde ontwikkeling van het zitten en het zelfstandig lopen.

 Via klinische evenwichtstesten en posturografie (gecomputeriseerde methode op de stabiliteit te evalueren., registreert de verplaatsing van het lichaamszwaartepunt, terwijl de persoon zo stabiel mogelijk probeert te staan) dit om het evenwicht van de persoon te evalueren.  Kinderen met een gehoorstoornis en een vestibulaire stoornis vertonen abnormale posturale instabiliteit terwijl kinderen met een gehoorstoornis zonder vestibulaire stoornis normaal scoren.

 Slechthorigheid wordt meestal veroorzaakt door afwezigheid en of degeneratie van de receptoren van het epitheel in het gehoorsysteem.  Door een cochleair implantaat wordt de functie van de haarcellen door directe elektrische stimulatie van de resterende gehoorzenuwen.

 De opeenvolging van de motorische ontwikkeling, vooral de evenwicht is belangrijk.  Dit door verschillende testen: - Bruininks- Oseretsky- test, - Movement- ABC.

 Kinderen met een gehoorstoornis hebben een verzwakt evenwicht, vooral bij vestibulaire disfuncties.  Het effect van een cocleair implantaat is nog onduidelijk.  Daarom is de opeenvolging van de motorische ontwikkeling belangrijk, dit via kinesitherapeutische behandeling

Bron van het artikel: A. De Kegel, I. Dhooge, H. Van Waelvelde, evenwicht een belangrijk knelpunt in de motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis, stimulus, jaargang 27, nummer 3, Pagina’s B. Bron afbeelding: rch2008/news_nl.htm