 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Infosessie betaald educatief verlof BEV
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool, Onderwijsraad, mei 2010.
Wie werd ondervraagd Gemeenten Politie
Waarom ben ik hier op aarde?
Conclusie (1) 1.Klanten zijn zeer positief over de dienstverlening van de WZSW 2.Uit analyse van de file ‘telefonische nabel actie’ blijkt dat personen.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Demowoning Gezond (t)Huis
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
Gebiedsplan Hillesluis
Vrijetijdscheques. Wat is een vrijetijdscheque? = een waardebon van 3 euro Wordt gebruikt voor de betaling van vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door.
 Marie Arena  Opvangcentra  Centra overvol  Evaluaties  Individuele woning?  Medische begeleiding  Sancties en klachten  Bedenkingen  Ping Pong.
Logeerhuis SVRZ ´Een schot in de roos´.
Paragraaf 3+4. Hoe kan het dat je besluit een nieuwe telefoon te kopen?  De mening van vrienden en familie  De eigen smaak en leeftijd  De financiële.
17 stadsgewesten in België
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
 Is er een muziekinstallatie?  Ja, in (bijna) alle lokalen en in de bar is er een cd-speler. In verschillende lokalen is er ook een cassettedeck.
Budget in evenwicht: wat kan groepswerk hierin betekenen? Omgaan met budget via leergroepen Vanessa Elskens, hulpverlener CAW Halle-Vilvoorde (BIZ) Ilse.
§6 Grote steden beleid.
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
Nieuwe aanwezigheidslijsten
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Thematische workshop Asielzoekers.
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Wat houdt een (krimpend) dorp leefbaar en vitaal?
Aanpassing van het erkenningsbesluit op de initiatieven beschut wonen
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
Kleinschalige groepswoning: In de groepswoning Schachtstraat in Sittard wonen 2 cliënten vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, gecombineerd met.
Wet op de handelspraktijken
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
Informatieavond Groep 7-8
Burgerinitiatieven.
P. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers. Door:De Jongh Sandra.
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Wat na collectief ontslag? Proces en effecten van ontslagbegeleiding in kaart gebracht Geschreven door Laura Jacobs Peter De Cuyper In opdracht van Vlaams.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
2 th 1 Ontwikkeling § 2-3.
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Interkerkelijke werkgroep AZC Almere.. Betrokkenheid van kerken in de samenleving Christenen actief Zorg voor de samenleving De samenleving dat zijn WIJ.
Informatiebijeenkomst Herentals 23/12/2015. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Informatiebijeenkomst ZAVENTEM 11/01/2016. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Vreemdelingen en Asielzoekers. AZC Delfzijl Vreemdeling Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit of een nationaliteit bezit.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Inventarisatie Zorg 2030 agenda ANNO. (geschikt) wonen
Migratie en vluchtelingen: eerst de cijfers, dan…
Financiering van de zorg
12.2 Totstandkoming van een wet
Uitnodiging wijkavond
Uitnodiging wijkavond
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Vrijetijdsparticapatie
Tijdelijke opvang asielzoekers Zaventem buurtinformatiemoment 23 januari 2019 door: Evert Jan Witteveen (regiodirecteur Fedasil)
Transcript van de presentatie:

 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale en medische hulp voor de bewoners

 Dienst dispatching wijst hen een plaats toe  Treinticket + adres  In het LOI krijgen ze een kamer  De dag erna worden de administratieve zaken in orde gebracht

 Bewoners krijgen 55 à 65 euro per week  Dit bedrag werd bepaald door Fedasil  LOI kiest bedrag hiertussen naargelang wat ze krijgen in het LOI ed.  Richtlijnen in LOI zijn overal verschillend

 Nederlandse les  ‘s Avonds en in het weekend alleen  Eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de bewoner  Geen maximumperiode op verblijf  Hangt af van dossier tot dossier  Aanvraag negatief = binnen de 5 dagen vertrekken  Aanvraag positief = woonplaats vinden binnen de 6 weken

 Er bestaan 2 opvangstructuren: Collectief: meerdere mensen die op 1 plaats wonen  LOI Diksmuide Individueel: Enkele mensen die samen wonen, ze moeten zeer autonoom zijn en goed hun plan kunnen trekken  LOI Ieper

LOI Diksmuide  Een voorbeeld van een LOI is dat in Diksmuide waar we vorige week met een aantal zijn naartoe geweest  Kantoor in LOI zelf  56 euro per week  Kopen van eten, kledij,..  Zelf koken en kuisen

 LOI Diksmuide werkt nauw samen met Groep INTRO  De inwoners mogen dan ook meedoen aan de activiteiten van Groep INTRO

 De drempel wordt in het begin zeer laag gehouden voor de bewoners d.w.z.: Nathalie gaat met hen mee naar de winkel om hen alles duidelijk te maken, zij regelt de bezoeken met de dokter, …

 Bedoeld voor asielzoekers in opvangcentra of kleinschalige opvang  Asielzoekers zijn vragende partij  Deze opleidingen zijn goed: Sneller vinden van werk (hier en in hun land van herkomst) Ze zijn nuttig bezig met iets

 Er werden een aantal beleidsaanbevelingen over opleiding en vorming van de asielzoekers geformuleerd:

AB 1: Begunstigden van de opvang krijgen toegang tot een aangepast educatief aanbod. Dit wil zeggen dat er rekening gehouden wordt met de opvangsituatie van de asielzoeker, de beperkte kennis van hun taal, een mogelijke uitwijzing,.. AB 2: Asielzoekers kunnen instappen in het bestaande opleidings- en vormingsaanbod.

 Men merkt grote interesse bij de asielzoekers en hun interesse groeit naarmate de opleidingen vordert

 In totaal bestaan er 15 opleidingsmodules  Hun interesse gaat vooral uit naar informaticaopleidingen, opleidingen uit de sociale sector.  12 in Vlaanderen – 3 in Brussel  De modules worden gegeven in contacttalen

 Ze zijn zowel gericht op terugkeer als verder verblijf in België  Ook zijn ze gericht op specifieke doelgroepen (bv: vrouwen)  De opleidingsmodules duren maximum 120 uur  Tijdens de opleidingen is men sterk gefocust op de kwaliteiten van de deelnemers