Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT en plaatsbeschrijving
Advertisements

Het Megaports Initiative te Antwerpen
Financiering en verwijdering van radioactieve afvalstoffen bij weesbrongevoelige inrichtingen.
VEILIGE OPSLAG VAN NITRAAT-HOUDENDE MESTSTOFFEN
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Invoer, doorvoer en uitvoer van radioactieve stoffen
Pascale Rombouts Roparun Evenementen.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
P R E K L I N I S C H O N D E R Z O E K
Radioactieve stoffen in afval/schroot
Waar kan ik me aan verwachten ?
Autoverzekering BA bij jongeren Car Insurance Survey
25/11/2008 Presentatie FANC/Bel V INES Nieuwe manual en evoluties in Belgi ë Caroline van Ertbruggen FANC.
De aanwezigheidsregistratie bij werken in onroerende staat
Final Draft NAM Onshore Instructie DVD Template voor Lokatie Specifieke Instructies.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Stakeholders meeting « Weesbronnen » – Gebeurtenis Duferco 07 februari 20121/9 Besmettingsincident van de installaties van Duferco La Louvière Produits.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
… Ioniserende straling !!
Wat is het Megaports Initiative en wat zijn de doelstellingen?
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Ontvangst, opslag en distributie SMH
STAKEHOLDERSOVERLEG KB betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen, en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 75 betreffende de erkenning van geneesheren voor het medisch toezicht van blootgestelde personen.
In de praktijk … Theoretische oefeningen: oefening 1  6
1965 Since Critical review : nationaal dosisregister Ellen De Geest, Jef Van Cauteren, Michel Bricoult, AV Controlatom.
24/06/ Dienst IANBI.. 24/06/ Dienst NBI. De dienst NBI vergunt en inspecteert nucleaire, industriële installaties. In het Brussels Hoodstedelijk.
Informatievergadering betreffende het nieuw Koninklijk Besluit voor wat betreft de bepalingen voor de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve.
GLOBALE AANPAK VAN DE WEESBRONPROBLEMATIEK
Stralingsbescherming en natuurlijke radioactiviteit: NORM industrieën, luchtvaart en radon Art. 4 ARBIS “Beroepsactiviteiten waarbij natuurlijke stralingsbronnen.
WAT KAN IK VERWACHTEN ? Radioactieve bronnen en stoffen die bij het afval en het schroot (kunnen) worden gedetecteerd.
… Ioniserende straling !!
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
WAAKZAAMHEID VOOR RADIOACTIVITEIT
User management voor ondernemingen en organisaties
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch1/9 ALARMDREMPEL Te streng of behouden? Overleg Meetpoorten / Concertation Portiques 20/06/2014.
Overlegvergadering Inleiding
van medische oorsprong
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Brussel-Energie Uw afval, een bron van hernieuwbare energie.
Radioactiviteitsmetingen
Overleg meetpoorten FANC Bijdrage Aurubis Belgium
1/x WEESBRONPROBLEMATIEK Algemeen kader en aanpak.
20/06/20141 FANC - Overleg meetpoorten OVMB Inleiding: Beschrijving activiteiten OVMB  OVMB heeft 3 hoofdactiviteiten: Uitbaten van een categorie.
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
{ Workshop 1 Verantwoordelijkheden, procedures, openbaarheid Peter Horsman.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Digitaal Opkopersregister (DOR)
YOUR REPUTATION IS MINE. NL FR EN. Vaak stellen we vast dat zowel bij broncontainers als bij bronkoffers (=oververpakking) de labels beschadigd, onleesbaar.
Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer Voor hogescholen en universiteiten.
Toelichtingsnota: VOCL in het grond- water en geen bron op het KP Bart VANDENBOSSCHE Afdeling Milieupolitie en Bodem Departement Identificatie van verontreinigde.
WEESBRONPROBLEMATIEK
Radioactiviteitsmetingen
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Proefexamen uitwerking open vragen Frits Pleiter
Aannemer Tijdelijk opslaan, afvoeren & transporteren van risicoklasse 1 asbesthoudende materialen Elektriciteit & Gas Procedure P B6.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Hout uit Letland en de puntbronbenadering - beide in de open haard?
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Fysische controle en Bel V
Melding en verslaggeving van significante gebeurtenissen
K.B. van 29/05/2018 : Veiligheidsvoorschriften voor de kerninstallaties voor wat betreft de opslaginstallaties van verbruikte kernbrandstof en van colli.
Transcript van de presentatie:

Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige inrichtingen (KB) Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector (Richtlijnen)

 Container park  Schroothandelaar < 25,000 ton/jaar  Sorteercentra  …  Schroothandelaar > 25,000 ton/jaar  Afval verbrandingsoven  Smeltoven > 25,000 ton/jaar  Stortplaatsen Weesbrongevoelige inrichtingen Waakzaamheidsprocedure Opleiding personeel Reactieprocedure bij het vinden van een bron Melding aan het FANC Installatie meetpoort Screening met meetpoorten Interventie door operatoren Reactieprocedure bij het vinden van een bron Melding aan het FANC

Personeel ≠ beroepshalve blootgesteld  Dosislimiet = 1000µSv/jaar Algemene principes van KB en richtlijnen

Basisprincipes van stralingsbescherming inachtnemen: - Tijd van blootstelling minimaliseren - Enkel de personen noodzakelijk voor de interventie aanwezig - Constante registratie van het dosisdebiet tijdens de interventie Algemene principes van KB en richtlijnen

Terug naar afzender ? NEEN  ENKEL en ALLEEN als = i.Lading uit buitenland (na akkoord FANC) ii.Lading van ziekenhuis iii.Afzender bezit een meetpoort die geregistreerd is bij het FANC NOOIT als dosisdebiet > 5µSv/u ! Algemene principes van KB en richtlijnen

Aangifteplicht van interventie aangifteformulier op website: Te mailen naar

Register van radioactieve stoffen Inventaris van alle aanwezige radioactieve stoffen op site – standaardformulier op Te mailen naar elk jaar voor 1

Intervenant INTERVENANT = persoon die aangesteld wordt om een interventie uit te voeren na het ontdekken van een radioactieve bron en die hiervoor de noodzakelijke opleiding heeft gekregen

Erkende deskundige ERKENDE DESKUNDIGE = erkend door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle om tussen te komen in het kader van meetpoorten -Interventie -Karakterisatie en verpakking

Erkende deskundige INTERVENTIE door erkende deskundige als:  Benadering van voertuig Dosistempo in contact voertuig > 5 µSv/u  Opzoeken en uitsortering van bron Dosistempo thv borst > 20 µSv/u Dosistempo op 10cm van bron > 500 µSv/u

De interventie FILM Wanneer zelf interveneren na een alarm?

1. Vermoeden op aanwezigheid van radioactiviteit Herkenning voorwerp Symbool voor radioactiviteit Vermelding op voorwerp De interventie – gelokaliseerd alarm

2. Bepalen dosistempo (1) Bevestiging dat het om radioactieve stof gaat: scintillatorteller of radiameter Continue opvolging van het dosisdebiet (radiameter / persoonsdosimeter) Dragen van gepaste beschermkledij De interventie – gelokaliseerd alarm

2.Bepalen dosistempo (2) Als dosisdebiet > 20µSv/h (op borsthoogte) : STOP ! → erkende deskundige oproepen Als dosisdebiet op 10cm van de bron > 500µSv/h: STOP ! → erkende deskundige oproepen Als dosisdebiet < 20µSv/h → overgaan tot afzonderen van de bron De interventie – gelokaliseerd alarm

Tijdelijke stockage op de site is toegestaan De afvalstoffen opslaan in een vat (met het radioactiviteitssymbool duidelijk aangebracht!) + vat in een af te sluiten lokaal (dosislimiet) Inventaris van opgeslagen materiaal bijhouden De opslag

Indien: -Dosistempo aan buitenwand < 1µSv/h (0,5µSV/h indien het permanent bezette werkplaats betreft) -Dosistempo binnen het lokaal < 100µSv/h (gemeten ter hoogte van de borst)  Beroep doen op een erkende deskundige om afvoer via NIRAS te regelen De opslag

Na de bron (lading) te hebben afgezonderd: vrachtwagen met de resterende lading opnieuw door de poort laten passeren Verifiëren of de beschermkledij niet besmet is (contaminatie meter) Indien geen contaminatie meter ter beschikking: beschermkledij in het vat tesamen met de opgeslagen afvalstoffen opbergen om later ook af te voeren Controle op besmettingen

Doel van deze richtlijnen : Verzekeren van stralingsbescherming Uniformiseren van de aanpak Besluit

FILM Wanneer zelf interveneren na een alarm?