Wijn proeven in 4 stappen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Advertisements

Titreren.
Powerpoint presentatie Het openen van wijn
The 6th sense.
Abstracte kunst & Onderwijs anders leren kijken - anders leren denken
Kleine ongelukjes.
Zintuigen.
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
Stoffen en hun eigenschappen
Presentatie Epilepsie
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
In het verkeer.
3. Over smaak valt niet te twisten
Natuurkunde & Scheikunde
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
De Paradox van onze Tijd
TIBETAANSE PERSOONLIJKHEIDSTEST
De appel valt niet ver van de boom.
Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Smaak.
Workshop: StemPresentatie Presenteren vanuit stem, adem, klank, houding, expressie. Vergroot de impact van jouw pitch!
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Ontdekkingen in de zomer
De vraag is je beste vriend
Kleur….
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Omgaan met een rollator
Kaas bereiden.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
De schrijver mee op reis
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Onderzoek water!! Les 2 WaterLab www. onderzoekwater.nl Regenmeter
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Interactief presenteren - checklist
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Transcript van de presentatie:

Wijn proeven in 4 stappen In vino veritas Wijn proeven in 4 stappen

Inhoud Inleiding Stap 1: de kleur Stap 2: de geur Stap 3: smaak en afdronk Stap 4: beoordeling en inzetbaarheid Inhoud

Inleiding Wijn proeven Wijn heeft een rijkheid van eigenschappen, waarbij je diverse zintuigen nodig hebt om een wijn goed te kunnen beoordelen. De eigenschappen die de belangrijkste rol spelen zijn 'kleur', 'geur' en 'smaak'. Deze korte opleiding geeft een eenvoudige basis voor het proeven van wijn. Inleiding

De basis Iedereen kan wijn proeven, niet alleen experts. Het verschil tussen die twee is ervaring, echter iedereen kan leren om wijn goed te proeven. De basis wordt gevormd door onderstaande stappen De kleur en andere uiterlijkheden van de wijn De geur van de wijn De smaak en de afdronk van de wijn De inzetbaarheid en mogelijkheden van de wijn Het is echter van belang dat voor het proeven een goed glas wordt gebruikt. Een goed glas heeft een steel en een kelk die van onderen bol is en naar boven taps toeloopt. Daarbij moet het glas goed schoon zijn, zodat deze helder en geurvrij is. Inleiding

Stap 1: de kleur

1. De kleur Stap 1: de kleur en andere uiterlijkheden De eerste stap is kijken. Hierbij moet je de glas aan de steel of aan de voet vasthouden. Je beoordeelt de kleur en helderheid door het glas schuin tegen een lichte bij voorkeur witte ondergrond te houden De wijn wordt dan beoordeeld op de volgende kenmerken: Helderheid van de wijn De kleur van de wijn De intensiteit van de kleur De stroperigheid Akkoord met budget ? Wie is schatbewaarder? 1. De kleur

1. De kleur Helderheid van de wijn Wijn hoort helder te zijn. Troebele wijn is meestal een wijn met bezinksel die onrustig is behandeld (bijv door schudden). Bezinksel heeft een bittere droge smaak. Akkoord met budget ? Wie is schatbewaarder? 1. De kleur

1. De kleur De kleur van de wijn De kleur zegt veel over de leeftijd en het stadium van ontwikkeling van de wijn. Bij witte wijnen loopt de kleur van bleek, via groengeel naar diepgoud. Oude witte wijnen worden bruinachtig. Akkoord met budget ? Wie is schatbewaarder? 1. De kleur

1. De kleur De kleur van wijn Rodewijnen lopen van paarsrood bij jonge wijnen tot bruinachtig oranje bij oude wijnen. Dit is goed te zien bij de rand van het glas. Akkoord met budget ? Wie is schatbewaarder? 1. De kleur

1. De kleur De intensiteit van de kleur De intensiteit van de kleur kan van licht, via gematigd, naar diep lopen. De stroperigheid De stroperigheid zegt niets over de kwaliteit, maar geeft puur een kenmerk van de wijn aan. Na het walsen van het glas kan de wijn gaan tranen. Hoe meer en langzamer het traant, hoe 'dikker' de wijn. Bij mousserende wijnen zeggen de fijnheid van de bubbels wel iets over de kwaliteit. Hoe kleiner de bellen, hoe beter. Akkoord met budget ? Wie is schatbewaarder? 1. De kleur

Stap 2: de geur

De geur is ook wel het bouquet van de wijn of 'de neus' van de wijn De geur is ook wel het bouquet van de wijn of 'de neus' van de wijn. De geur is een belangrijk onderdeel van de smaakbeleving van de wijn. Druivenrassen met specifieke aromatische kenmerken zijn aan hun geur te herkennen. Om de wijn goed op geur te beoordelen, laat je de wijn in het glas goed rondwalsen. Hiermee wordt het wijnoppervlakte vergroot en kunnen er meer geurmoleculen ontsnappen. Het bouquet van de wijn is vaak lastig vast te stellen. Het beste is om te beschrijven waaraan de geur doet denken, hierbij kan je het beste je eigen woorden gebruiken. 2. De geur

Om toch structuur aan te brengen, heeft de universiteit van Calefornië het aromawiel ontwikkeld (zie volgende slide) Hierbij worden 3 aroma's onderkend: Primaire aroma's Dit zijn de fruitgeuren van de druivenrassen zelf Secundaire aroma's Dit zijn de geuren die voortkomen uit vergisting en houtlagering, zoals toast, amandelen, noten, vanille, boter, melk, e.d. Tertiaire aroma's De geuren die vrijkomen uit rijping. Voorbeelden zijn dierlijke geuren, stal, mest, paddenstoelen, teer, leer, koffie, chocola, laurier, e.d. 2. De geur

Aroma wiel 2. De geur

Naast het vaststellen van de geur, heeft het ruiken ook nog een andere functie, namelijk het vaststellen van gemaakte fouten. De bekendste voorbeelden daarvan zijn: 'kurk' (muffe en schimmelige geur) 'oxidatie' (een wat ranzige geur door teveel binding van zuurstof met stoffen in de wijn) 'azijnsteek' (lijm achtige geur en een zure nasmaak) 2. De geur

Stap 3: de smaak

Nu nemen we een echte slok, om de smaak en afdronk te beoordelen Nu nemen we een echte slok, om de smaak en afdronk te beoordelen. Het reukorgaan is ook tijdens het proeven actief, daarom zullen echte proevers tijdens het proeven lucht naar binnen zuigen, ook wel het slurpen. In de mond laat je de wijn rond spoelen, zodat zoveel mogelijk smaakpupillen worden geraakt. Daarbij wordt dan ook de wijn in de mond opgewarmd, waardoor nog meer aromastoffen los komen. 3. De smaak

3. De smaak Goede wijn is als volgt te herkennen: Een goede aanzet, waarna de smaak zich doorzet in het middengedeelte Na het wegslikken blijft de wijn nog enige tijd 'hangen' (goede afdronk). Bij een goede wijn proef je na 10 seconden nog iets prettigs. Een lange afdronk is een teken van goede kwaliteit 'De neus' past bij de smaak: je proeft wat je eerst hebt geroken De wijn hoeft niet uitgespuugd, dat is enkel in de gevallen dat iemand veel wijn op een dag moet proeven. 3. De smaak

Stap 4: beoordeling

4. Beoordeling De laatste stap. De eindbeoordeling. Een proever kan zich trainen door nu de volgende vragen te beantwoorden: Waarbij past deze wijn? Is de wijn op dronk? Hoe lang kan ik de wijn bewaren? 4. Beoordeling