De geo basisboek Hoofdstuk 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het schrijven van een practicum verslag
Advertisements

Het doen van eigen onderzoek
Onderzoek eigen regio en geografische werkwijzen
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Beheer en ordenen van digitale documenten 2008
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
§ 2 AUSTRALIE IN KAARTEN.
GMP ‘Is er wat veranderd?’
Profielwerkstuk maken
T1. Wat is biologie? B1. Levend – dood - levenloos
Op weg naar de projectproducten
Redactioneel schrijven Les 2
TIBETAANSE PERSOONLIJKHEIDSTEST
Het oude Egypte Frankie Schram 1 Het oude Egypte Werken met een website-onderdeel Fr. Schram 29/011/2003.
Hoofdstuk 1 Patronen op de wereldkaart: arm en rijk Paragraaf 6 t/m 8
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
Bronnen Merle Wissink.
Waar ben jij deze zomer? Klik om te zoeken.
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
Dimensies Onderwerp Politiek Economie Fysisch Sociaal-cultureel
Hst 4: De wereld indelen.
AARDRIJKSKUNDE.
Samenvatting: hoofdstuk 1
Werkstuk over ‘Leefbaarheid en zorg’ over jouw eigen omgeving.
AARDRIJKSKUNDE.
1. Levensbeschouwing en communicatie
Les 2: Het verleden van het Apeldoorns Kanaal. Wat gaan we doen: Terugblik vorige les Filmpje bekijken Foto’s van vroeger bekijken Verder met de presentaties.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Hoe maak je schooltaal toegankelijk?
Oud worden in deze tijd..
Hoe leer je lange teksten
Een werkstuk maken.
Samenvatting Havo 5.
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
IPC Nederland.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Hoofdstuk 3 terugblik.
Ruimte voor de Rivier Hoofd en deelvragen.
Hoe leer je geschiedenis?
TIPS VOOR EEN WINNEND PROFIELWERKSTUK! Zo doe je dat.
Workshop Meten – 2 Training voor de kennisbasistoets rekenen-wiskunde Onderdeel Meten, deel2: samengestelde grootheden en varia.
Workshop Meten – 1 Training voor de kennisbasistoets rekenen-wiskunde Onderdeel Meten, deel1: oppervlakte en inhoud.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
Woordjes leren.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Wat verwacht je?. Lege schriften… Alles is nog mogelijk!
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Groep 6 Begrijpend lezen
Aardrijkskunde in de bovenbouw
Introductie Geografische werkwijzen
Werkstuk nask In de week van 23 januari 2017 (week 04) voor vrijdag 27 januari 12:15, inleveren Daarna: elke werkdag te laat: 5 punten (van de 100) van.
Anatomie en Fysiologie
Kaarten en gebieden Kaarten zijn onmisbaar
Landschapszones en klimaat
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 KGT Lesweek 4
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 BK Lesweek 2
volgende bladzijde terug
Ontwikkelingen in de recreatie
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Erosie en Sedimentatie
Hoofdstuk 2: Wat vind jij en wat weet jij?
Hoofdstuk 2 Paragraaf 3 Blz. 28 / 29.
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Transcript van de presentatie:

De geo basisboek Hoofdstuk 1

Structuur van het boek Hoofdzaak van een basisboeknummer Onderdeel van de hoofdzaak Bijzaak (meestal een voorbeeld van het onderdeel dat behandeld is bij het rondje ervoor)

Het leren van een proefwerk Tekst basisboeknummer Begrippen (lichtblauw gedrukt) Hoe staan de begrippen met elkaar in verbinding? Wat hebben ze met elkaar te maken? De figuren Bij een figuur met plaatje: Leg uit hoe dit figuur te maken heeft met AK/een geleerd begrip. Bij een figuur met tekst (zoals 1.5), leer dit als zijnde begrippen

B1, B2, B3 B1: Bij AK stel je de vragen: Wat?/Welke verschijnselen? Waar? Waarom daar? Je maakt onderscheid tussen natuurlandschap en ingericht landschap. Je geeft hierop antwoorden door te beschrijven en verklaren.

B4, B5 Verklaren Verklaren doe je aan de hand van factoren. Natuurlijk factoren: alles waar de mens geen invloed op heeft, zoals klimaat, reliëf, platentektoniek, enz Menselijke factoren: Economische factoren Culturele factoren Demografische factoren Politieke factoren

B6 Beschrijven Beschrijven is opschrijven wat je ziet en tegenkomt aan informatie bij je onderzoek. Dit doe je aan de hand van: Topografie Natuurlijke verschijnselen Menselijke verschijnselen Tip: bekijk en leer figuur 1.5

B7, B8 Schaalniveaus Om goed te kunnen beschrijven maak je gebruik van schaalniveaus (zie figuur 1.7). De invloed van wisseling van schaalniveau op je verklaring: Op grote schaal heb je te maken met andere factoren dan op kleine(re) schaal. Voorbeeld in je boek: In het noorden van Europa en het noorden van Nederland wonen minder mensen dan in de rest van dat gebied. In Europa heeft dat te maken met het klimaat, in Nederland met de werkgelegenheid (het is niet significant veel kouder in noord Nederland, dus dat is een factor die op kleinere schaal niet meetelt).

B7, B8 Schaalniveaus Om goed te kunnen beschrijven maak je gebruik van schaalniveaus (zie figuur 1.7). De invloed van wisseling van schaalniveau op je beschrijving: Als je een groot gebied beschrijft, kijk je naar de grote lijnen. Hoe verder je inzoomt (en hoe verder je de schaal dus verkleint) hoe meer details je zult moeten beschrijven. Voorbeeld in je boek: West-Europa is dichtbevolkt. Nederland is dus dichtbevolkt. Maar als je inzoomt, dan zie je dat niet heel Nederland dichtbevolkt is, maar dat dit vooral zo is in de Randstad. Eerst kijk je dus op Internationaal schaalniveau, daarna verklein je je schaalniveau en zoom je op Nationaal schaalniveau.

B9, B10, B11 Onderzoek Er zijn 5 type vragen die je kunt stellen bij je onderzoek. Beschrijvende vragen (wat is waar?) Verklarende vragen (waarom is dat daar?) Waarderende vragen (wat vindt men hiervan?) Voorspellende vragen (hoe zal het in de toekomst zijn?) Probleemoplossende vragen (kom met een mogelijke oplossing)

Beschrijvende en verklarende vraag Stel schaalniveau vast Vergelijk gebieden Het indelen van gebieden in deelgebieden Hoe maakt jouw gebied deel uit van het geheel? Vanuit verschillende dimensies Sociaal-politiek Cultureel Economisch Fysisch-geografisch

B12 Bronnen Wikipedia mag niet aangehaald worden als bron! Wel kan je de site goed gebruiken om bronnen te zoeken die wel toelaatbaar zijn. Bedenk bij het lezen en interpreteren van een bron goed of dit een objectieve of subjectieve bron is!