De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dimensies Onderwerp Politiek Economie Fysisch Sociaal-cultureel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dimensies Onderwerp Politiek Economie Fysisch Sociaal-cultureel"— Transcript van de presentatie:

1 Dimensies Onderwerp Politiek Economie Fysisch Sociaal-cultureel
Een onderwerp (probleem) kun je vanuit verschillende invalshoeken bestuderen, deze bestuderingswijzen noem je dimensies

2 AK (geografie) Sociale geografie (MENS) Fysische geografie (NATUUR)
(sociaal) (cultuur) (Demografisch, alles wat met bevolking(aantallen) te maken heeft). Sociaal-cultureel Politiek Economie Fysische geografie (NATUUR) (ecologische)

3 Dimensies Geografische: Ligging
Fysische: Alles wat met de natuur te maken heeft. (Platentektoniek, temperatuurfactoren, vegetatie etc.) Sociaal: Alles wat met mensen te maken heeft Cultuur: Alles wat met cultuur (taal, godsdienst etc) te maken heeft Sociaal-culturele: Dagelijks leven van een bevolking (het gaat om de cultuur van een groep, de wijze waarop ze met elkaar samenleven) Politieke: Alles wat met politiek te maken heeft (Waar ligt de hoofdstad, wie zijn de machtigste personen, hoe zit het met corruptie, stemgerechtigden, subsidies etc). [politieke invloed van overheden en belangroepen staan centraal]. Economische: Alles wat met geld te maken heeft. (economie, werkgelegenheid, MNO’s, outsourcen/lage lonenlanden, vrijhandel (= geen subsidies [protectionisme] & geen tariefmuren meer)). [Wijze waarop mensen produceren en consumeren]

4 Schalen (en kaarten) Ruimtelijke schalen: Mondiaal Continentaal Nationaal Regionaal Lokaal IN en UIT-zoomen is een belangrijk element binnen AK (en het Eindexamen)!!!

5 Tip ter voorbereiding op het eindexamen
Bekijk achter in een katern ‘Overzicht vaardigheden en werkwijzen’, hier worden de basisbeginselen van AK uitgelegd. Dit komt hoe dan ook terug in de vraagstellingen op het CSE.


Download ppt "Dimensies Onderwerp Politiek Economie Fysisch Sociaal-cultureel"

Verwante presentaties


Ads door Google