Nederland en Indonesië

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Christophel Columbus.
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Samenleving en cultuur
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
De economie in de gouden eeuw
De gouden eeuw.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Hoofdstuk 3.
Ontdekkers van de wereld
3.4 De Gouden Eeuw.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Indonesië.
Verenigde Oost-Indische Compagnie
Borobudur De Borobudur tempel..
Heilige plaatsen matthew & badel.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Paragraaf 7 Steeds meer controle.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
 vertrek Chateau  aankomst, tijd om wat te drinken  rondvaart door de grachten van Middelburg, met gids (in Nederlands en Engels).
De Nederlandse koloniën
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Ontdekkers en hervormers
Hoofdstuk 3.
H2 ontdekking en verovering
Aan het eind van de Middeleeuwen wist men nauwelijks hoe de wereld er uitzag Men had de meest fantastische ideeën over de wezens die voorbij de bekende.
Europese expansie 2.2.
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
De economie in de gouden eeuw
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
Kolonialisme en slavernij
Tijd van burgers en stoommachines,
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
Middeleeuws wereldbeeld
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
In de 15 e en 16 e eeuw was de specerijenhandel in Portugese handen. De Republiek wilde zelf ook handel drijven in specerijen Johan Oldenbarnevelt dwong.
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
Voc. Gemaakt door arie. Inhoud Compagnieën Oprichting van de voc. Wat is de macht van de voc. Heren zeventien Op het schip Route naar Azië De weg op zee.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Koloniale verleden.
VOC en de reis naar Azië Woensdag 11 november.
Regenten en vorsten 3.3 Europa en de wereld
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint
Geschiedenis van Suriname
Wereldeconomie KA 25.
De kolonie Nederlands-Indië
Nederland en Indonesië
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
Imperialisme H6 geschiedenis Memo.
Ontdekkers en Hervormers 1.4 Europeanen in Azië
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Programma Welkom! Lesdoelen voor deze les
VOC en de reis naar Azië Woensdag 11 november.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
§6.3 Nederland en de wereld
§5.3 De ontdekkingsreizen
Transcript van de presentatie:

Nederland en Indonesië Intro

Indonesië is qua inwonersaantal het vierde land van de wereld Indonesië is qua inwonersaantal het vierde land van de wereld. Het bestaat uit meer dan 13.000 eilanden die over 64000 kilometer verspreid liggen tussen de Indische en de Stille Oceaan.

Het motto van Indonesië is Bhinneka Tunggal Ika, een oud Javaans gezegde dat het best te vertalen is met Eenheid in Diversiteit. De bevolking bestaat dan ook uit meer dan 300 etnische groeperingen en ook op religieus gebied is Indonesië een smeltkroes. Van links naar rechts: biddende Rooms-katholieken, een boeddhistisch ritueel, een hindoe priester en een koran student.

Elke Indonesiër wordt geacht één van de vier grote gods-diensten te kiezen. Volgens de officiële cijfers is 88% van de bevolking moslim. Indonesië is volgens deze cijfers het grootste moslimland ter wereld. Op een aantal eilanden komen ook lokale natuurgodsdiensten voor, zoals op Papoea. Hieronder Papoea krijgers, rechts een Papoea voorouderfiguur,

Deze dominantie begon al in de 2de eeuw na Christus. In de geschiedenis van Indonesië spelen Sumatra en vooral Java een dominante rol op cultureel en economisch gebied. Sumatra Java Deze dominantie begon al in de 2de eeuw na Christus.

In de 2de eeuw vestigden zich Indiase handelaren op Sumatra en Java. Via de handel werden zowel het hindoeïsme als het boeddhisme in Indonesië geïntroduceerd.

De Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld en werd tussen 750 en 850 gebouwd.

Paragraaf 1 VOC in Indonesië

Handel! Arabieren waren de eerste handelaren in het Verre Oosten. Ze haalden specerijen: kruidnagel peper nootmuskaat

Europa wilde deze kruiden graag hebben, en betaalde er veel geld voor. Maar het reizen via Turkije was erg duur: te veel tol betalen. Kruiden waren dus duur Spanjaarden en Portugezen gingen een weg zoeken om die tol te omzeilen. 1498: Vasco da Gama: eerste Europeaan op ontdekkingsreis naar Azië

100 jaar later: In juni 1596 arriveerden de eerste drie Nederlandse schepen in de peperhaven van Bantam op Java De schepen waren op een handelsmissie voor de Compagnie van Verre, de voorloper van de Verenigde Oost-Indische Compagnie die in 1602 werd opgericht. De VOC bestuurde de gebieden die ze veroverde, de VOC kon zelfstandig verdragen sluiten en oorlog voeren.

VOC Als schepen naar Afrika en Amerika wilden varen, moesten ze lid zijn van de VOC VOC was erg rijk en machtig: ze verdreven de Portugezen uit Azië. Ze hadden een handelsmonopolie. Als enige de specerijen uit Indonesië naar Europa verhandelen. Vooral: nootmuskaat, kruidnagel en foelie

Handelsmonopolie De eilanden waar nootmuskaat, foelie en kruidnagel groeide waren goed te verdedigen. Maar de eilanden waar peper groeide waren niet goed te verdedigen/controleren. Peper groeide op teveel verschillende eilanden.

Oplossing voor het peper-probleem VOC sloot handelscontracten met lokale koningen VOC gaf militaire steun in ruil voor hun peper. Als een koning toch peper aan andere Europeanen verkocht: Strafexpedities: bevolking werd gestraft voor hun “misdaad” dat ze handelde met andere landen.

Na een strafexpeditie:

Hongitochten Beruchte strafexpeditie: Om een monopolie te krijgen heeft de VOC alle kruidnagelboompjes op alle eilanden vernietigd, behalve op Ambon. Dat eiland was dan goed te controleren. Alle smokkelaars van kruidnagel werden gestraft.

J.P. Coen Strafexpeditie van Gouverneur-Generaal J.P. Coen. Hij ging naar de Banda-eilanden. Deze mensen dreven handel met de Engelsen ( was verboden) en wilden geen Nederlands fort bouwen. Van de 15000 mensen die er woonden, bleven er 600 in leven nadat J.P.Coen langs was geweest.

Handelsposten: VOC stichtte overal handelsposten en factorijen: Batavia (op Java) was de belangrijkste. Vanuit hier werd heel Indonesië door de Nederlanders bestuurd. Batavia heet nu Jakarta

Batavia: het schip Replica in Lelystad.

Einde paragraaf 1