De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
2.1 Veranderingen in het Middellandse Zeegebied

2 In deze presentatie leer je over:
Twee grote rijken Het Ottomaanse rijk Het Spaanse rijk De afnemende handel met Azië

3 Twee grote rijken Rond 1500 ontstonden twee wereldrijken:
Het Spaanse rijk Het Ottomaanse rijk Beide grootmachten wilden de heerschappij over Europa en de Middellandse Zee. Ze hielden elkaar in bedwang. Grootmacht: machtig land. Wereldrijk: rijk in meerdere werelddelen.

4

5 In 1571: de Slag bij Lepanto in West-Griekenland.
Door de Slag bij Lepanto kwam een eind aan de opmars van de Ottomanen in het Middellandse Zeegebied.

6 Het Ottomaanse rijk Het Ottomaanse rijk ontstond vanuit een staatje dat in 1299 in Turkije was gesticht door Osman. De Ottomaanse sultan kreeg de titel kalief. Daarmee werd hij opvolger van Mohammed als wereldlijk (niet-godsdienstig) en godsdienstig leider van de moslims. Het Ottomaanse rijk was islamitisch, maar het christendom en jodendom waren toegestaan.

7 Het Spaanse rijk Uit de samenvoeging van de koninkrijken Castilië en Aragon ontstond in 1479 een Spaans rijk. De Spaanse koningen heroverden het Iberische schiereiland op de moslims: de reconquista. Door overerving en veroveringen breidde het Spaanse rijk zich uit naar Europa en overzeese gebieden. Spanje was katholiek. De islam en het jodendom waren verboden.

8 De afnemende handel met Azië
In de tijd van steden en staten bestond via Italiaanse steden een bloeiende handel tussen Europa en Azië. Na 1400 ging de handel in het Middellandse Zeegebied achteruit. Onder meer door groei van het Ottomaanse rijk. Europeanen gingen op zoek naar andere handelsroutes naar Oost-Azië.

9 Oorzaak van de ontdekkingsreizen:
Het wegvallen van oude handelsroutes, de oude Zijderoute en die over zee. Met de opkomst van het Ottomaanse Rijk verkreeg deze echter het monopolie op de handel tussen Europa en Azië. De specerijen werden letterlijk peperduur. Dit leidde tot het zoeken naar alternatieve routes over zee naar de Indische specerijengebieden en andere grote ontdekkingsreizen waardoor Amerika werd ontdekt. Ottomaanse Rijk

10 Zijderoute


Download ppt "Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering"

Verwante presentaties


Ads door Google