Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Simultaan Tafelrondje
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Lesgeven en begeleiden
De beste manier om woorden aan te pakken…
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Leren Leren & Samenwerkend leren.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Een lessenserie van drie lessen
Cito eindtoets 2012 Van dinsdag 7 februari t/m donderdag 9 februari.
De afdeling VOERTUIGENTECHNIEK
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Begeleiden, hoe doe je dat?
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Hoe leer je lange teksten
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Stappenplan Samenvatten
Samenvatting Havo 5.
Samenvatten.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Workshop evalueren Dcp
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
Onze doelen en visie in beeld
Portfolio Presentatie
Hoe leer je geschiedenis?
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
@ allesvoorengels.nl. 1. Pak een lijntjesblaadje van mijn bureau 2. Zet de tafels uit elkaar 3. Leg dit op je tafel: - 2 zwarte / blauwe pennen - Leesboek.
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Woordjes leren.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Leesvaardig Examentraining.
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
Stencil omzet kosten winst H3 18 MEI Wat gaan we vandaag doen?  - HW controle  - Wat heb je tot nu toe gedaan?  - Huiswerk klassikaal nakijken.
DKA4-model In 4 stappen naar het antwoord.. DKA4-model. Delen, keer antwoord op het 4 e getal. Teken een tabel De getallen die bij elkaar horen, onder.
Les 1. Wat voor les krijgen we nu? Tijdens de lessen over hoofdstuk 9, 10 en 11 krijg je op een andere manier les. Het doel is om je zelfstandigheid te.
Centraal Examen Nederlands
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Alinea: kernzin + uitwerking
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
LOB zeven stappen naar succes
Toets instructie allesvoorengels.nl.
Toets instructie allesvoorengels.nl.
Mens & Maatschappij D-Toets
Toets instructie allesvoorengels.nl.
Mens & Maatschappij D-Toets
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Bouwen aan succesvolle teams LSD en Casuïstiek
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Hoe leer je geschiedenis?
3 pijlers in jaar 3 cruiseschip/speedboot ? Ben jij kapitein op jouw
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Wat heb je nodig? Een hoop lef.
Doel van oefening - het klinkt als en lijkt op
Transcript van de presentatie:

Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?

1. Wat moet je altijd bij je hebben? Basisboek Lesboek Werkboek Multomap met papier of schrift (kleur)potloden, gum en (kleur)pennen Rekenmachine Geodriehoek of lineaal Atlas (thuis)

Het basisboek Bevat algemene basiskennis die steeds terugkomt in klas 1,2 en 3 Gebruik het basisboek als naslagwerk Basisboeknummers die je moet gebruiken in een bepaald hoofdstuk moet je ook leren voor de toetsen!

Het lesboek Bevat verdieping en toepassing van de basisstof De teksten die horen bij de paragrafen uit het lesboek moet je leren voor de toetsen (ook het bronnenmateriaal)

Het werkboek Voor het trainen van: - kennis (kennisvragen) - inzicht (inzichtvragen) - vaardigheden (toepassingsvragen) zoals atlasvragen, het maken van grafieken enz.

Het werkboek Aan het einde van iedere paragraaf staat een overzicht van de kennis en vaardigheden waarover je moet beschikken in het kader “kennen en kunnen” Tevens vind je hier begrippenlijsten

2. Hoe ga je aan de slag met een paragraaf? Luister goed naar de instructie van je docent (indien van toepassing). Lees de tekst uit het lesboek aandachtig door en zoek begrippen die je niet kent op (in je basisboek bijvoorbeeld). Bekijk de foto’s en figuren goed. Welke informatie geven die?

Hoe ga je aan de slag met een paragraaf? 4. Als je moeite hebt met grote stukken tekst, lees dan steeds een klein stukje (alinea of kolom) en leg daarna in je eigen woorden de tekst aan jezelf uit (tip: schrijf dit ook op). Of maak gebruik van de 5 ‘geovragen’: Wat? Waar? Waarom daar? Wat zijn de gevolgen? Wat vind ik daarvan?

Voorbeeld 5 geovragen: Wat? Aardbevingen. Waar? Op plaatsen waar aardplaten bij elkaar komen. Waarom daar? Platen schuiven langs of tegen elkaar. Wat zijn de gevolgen? Gebouwen, bruggen etc. storten in. Wat vind ik daarvan? Eigen mening

Hoe ga je aan de slag met een paragraaf? 5. Heb je tussendoor (gerichte) vragen? Stel ze dan aan je docent. 6. Ga vragen uit je werkboek maken. Lees de vragen heel goed. Overtuig jezelf ervan dat je de vraag begrepen hebt voordat je antwoord geeft. Geef altijd antwoord, zet evt. een vraagteken voor een vraag die je niet zeker weet.

Hoe ga je aan de slag met een paragraaf? 7. Kijk je gemaakte werk kritisch na. Neem niet zomaar antwoorden over, maar kijk naar wat je goed en fout hebt gedaan en leer hiervan. Begrijp je niet waarom je iets fout hebt gedaan? Vraag je docent en plan Daltonuren. Lees en maak je paragrafen zoveel mogelijk zelfstandig en in alle rust, daar leer je het meest van!

3. Toetsen Er zijn 3 verschillende soorten vragen: Kennisvragen (kun je uit je hoofd leren) Toepassingsvragen (kennis toepassen, atlasvragen of vragen over een grafiek bijvoorbeeld) Inzichtvragen (vragen over verbanden tussen verschillende zaken)

Toetsen In een SO overheersen kennisvragen, leer daar dus heel goed voor! In een repetitie zullen naast kennisvragen meer toepassingsvragen en inzichtvragen worden gesteld dan op een SO Regel: eerst kennis hebben, dan pas komt toepassen en inzicht

Hoe bereid je je voor op een toets? Leer de tekst uit je lesboek (ook de bronnen en figuren) Leer de basisboeknummers Leer je begrippenlijst Leer je samenvatting en/of geovragen Leer je werkboekopdrachten (herken de 3 verschillende soorten vragen!) Check tot slot kennen en kunnen

Tips voor het maken van de toets Lees de toets heel goed door. Lees de vragen heel goed, overtuig jezelf dat je de vraag goed snapt voordat je antwoord geeft. Sta niet te lang stil bij vragen die je niet weet, sla ze even over en kom er later op terug. Maak eerst de vragen die je wel weet.

Tips voor het maken van de toets 4. Vul altijd iets in, je weet maar nooit. Controleer of je niet per ongeluk iets hebt opengelaten. 5. Ben je klaar? Wacht dan rustig tot iedereen klaar is. Gun je klasgenoten de rust om te werken

Succes verzekerd? Als je alle stappen uit deze powerpoint serieus doorloopt is het voor iedereen mogelijk om een voldoende te halen voor aardrijkskunde. Bovendien train je zo je zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid. Dit zijn heel belangrijke studievaardigheden voor nu en in de rest van je studiecarrière. Succes!