Oplossingsgericht coachen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
Advertisements

Auditen op succes waarderend auditen
Hoe bereik ik tenminste hetzelfde resultaat met minder middelen?
2. Beïnvloedingsstijlen
Appreciative inquiry:
Doen, denken, willen Workshop voor opleiders en begeleiders
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
Leer de namen van de noten 1
Op zoek naar de ware This material is freely provided to help you build your own Power Point presentation to meet the needs of your group. 1 Based on eBook:
Ivo Valkenburg, directeur Adviesklimaat bv What a Wonderful World! Louis Armstrong
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Hoe word je een ster? *.
Workshop creatief brainstormen
Kwaliteitsverbetering moet je willen en vooral kunnen
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Uitgangspunten: niets is wat het lijkt het verleden is een beperking
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
In 11 duidelijke stappen leer je doelen te stellen & ook waar te maken
Leer de namen van de noten 2
Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
Workshop contentstrategie
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Beatrijs Vandecasteele & Luc Lemarcq
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Coachen Maandag 14 juni 2006.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Resultaat in de Raad ZomerRaad, 21 juli 2014 Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
Aan de slag met de BETERapp
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
van kwetsbaar naar kansrijk
CanDo Coaching.
Een goed Karma Dit is makkelijk te lezen en lekker kort. Geniet ervan! Hier volgt wat de Dalai Lama vertelt over Je hebt alleen enkele minuutjes.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Oplossingsgericht werken
ONTSPAN , LUISTER EN LEES
Heel interessant !.
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
OGW op de Firtel.
UVW LinkedIn Presentatie
VERSTERK WAT WERKT.
Do’s & dont’s coachen Ex gedetineerden Inburgering Langdurig werklozen Hangjongeren studenten.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Opdrachten en eindopdracht
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
Verschillende rollen en stijlen
*Welzijn. Medewerkers met een gezonde levensstijl en voldoende uitdaging in hun werk zijn over het algemeen gemotiveerd en productief. *Ziektekosten *Preventief.
Bijeenkomst aandachtsfunctionarissen Sociale netwerk versterking - Sociaal kapitaal - 10 maart 2016 PF Gezin & Omgeving.
Agenda Bijeenkomst 1: Kennismaking Met elkaar Verwachtingen Werkwijze pluscoaching /plus maatje Oplossingsgericht werken introductie “ Houdingsaspecten.
Talent in Ontwikkeling
Integraal sociaal werk
Derde training Verloop traject Systematisch werken
LOB zeven stappen naar succes
Bouw aan je veerkracht.
Talent in Ontwikkeling
LOB Waar ben je trots op?.
© UNIEK IN DE KLAS.
Logo gemaakt voor Eye Opener door Taco Bals
Loopbaan en burgerschap les 3
Creëer je zelf!.
Zichtbaarheid Creëren
Creëer je zelf!.
Oplossingsgericht communiceren versus probleemgericht communiceren
Mindset, targets en doelen
Transcript van de presentatie:

Oplossingsgericht coachen

Energie? Wat in je werk- of thuissituatie maakt voor jou je leven de moeite waard?

Oefening ‘herkaderen’ Welke positieve behoefte zit er achter de klacht? Hou een probleemsituatie voor ogen Help elkaar deze positief te benoemen Probeer er de kwaliteiten van de persoon uit te halen In trio – telkens 10’

Oplossingsgericht benadering UITGANGSPUNTEN FOCUS OP DE TOEKOMST PROBLEMEN ZIJN ER NIET 24 UUR PER DAG DOEN WAT WERKT MENSEN ZIJN COMPETENT STAP VOOR STAP HOUDING VAN NIET WETEN

Probleemgericht versus oplossingsgericht Probleembeeld “Het is nu niet goed.” Probleemanalyse “Welke oorzaken?” Tekort “Wat is er nog niet?” Analyse-paralyse “Over die berg geraken we nooit!” Oplossingsbeeld “Hoe zou het beter zijn?” Detecteren van oplossingen “Wanneer ging het goed?” Overvloed “Wat is er wel al?” Actie “Wat is de eerste stap?”

Oplossingsgerichte benadering Voordelen: de nadruk op het positieve biedt mensen hoop en perspectief de aandacht voor wat er al is geeft mensen het vertrouwen dat succes bereikbaar is het zetten van kleine stapjes geeft een gevoel van invloed en controle.

Oplossingsgerichte benadering

Oplossingsgerichte benadering Aan de hand van een aantal vragen gaan we kijken welke concrete stap we kunnen zetten in onze uitdaging We doen dit in verschillende stappen

De 5 stappen Uitklaren van de veranderbehoefte De succesdefinitie - wondervraag De schaalvraag Eén stap vooruit: wat is dat? Creatieve actie: hoe doe ik dat? Achteraf: voortgang monitoren

Oplossingsgericht coachen Waar sta jij op een schaal van 0 tot 10? Wat maakt dat je jezelf al een …. geeft? Wat maakt dat je jezelf op het eind van deze opleiding 1 cijfer hoger zou inschalen? Wat heb je dan geleerd?

Stap 1: uitklaren veranderbehoefte Wat wil je veranderd zien? De mate waarin ik oplossingsgericht coachen kan toepassen.

Stap 2: de succesdefinitie Je wordt morgen wakker en er is een mirakel gebeurd en je hebt het oplossingsgericht coachen helemaal in de vingers. Wat is er dan anders? Wat zien anderen dat er anders is bij jou? Wat zie jij anderen doen? Wat zie je jezelf doen?

Stap 3: de schaalvraag We hebben een schaal van 0 tot 10. Als de gewenste situatie een 10 is en het omgekeerde er van is een 0, hoe is het dan nu? Waar plaats je de situatie nu op de schaal? Wat maakt dat het (al) deze score is? Wat zit daar allemaal in? En wat nog meer? Wie of wat helpt je daarbij al? Welke middelen heb je hiervoor ter beschikking?

Stel, je bent 1 punt verder op de schaal. Stap 4: één stap vooruit Stel, je bent 1 punt verder op de schaal. Wat is er dan anders? En wat nog meer? Bij jou? Bij anderen? In je omgeving?

Stap 5: creatieve actie Denk nu creatief na Hoe kan je dat 1 punt verder geraken op de schaal? Welke stap kan je zetten? Wat is concreet en haalbaar? Welke actie kan je ondernemen? Wie of wat zou je daarbij kunnen helpen?

Als introductie oefening … een oplossingsgerichte vraag voor Guido Bedenk 1 oplossingsgerichte vraag voor Guido.

Speedcoachen Hou een situatie voor ogen die je als lastig ervaart In duo: 3’ coachen + 1’ reflectie Na 4’ wisselen Daarna zoek je een nieuwe partner Doel: het inoefenen van de 5 stappen het stellen van de juiste vragen

Om af te ronden In welke mate heb je nu goesting om hiermee aan de slag te gaan? Plaats jezelf op een schaal van 0 tot 10. De uitdaging aangaan …