De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bouw aan je veerkracht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bouw aan je veerkracht."— Transcript van de presentatie:

1 Bouw aan je veerkracht

2 Team psychosociaal welzijn (GDPB)
Preventieadviseurs psychosociaal welzijn Vertrouwenspersonen: centraal en in de entiteit Wie zijn wij? De centrale vertrouwenspersonen werken VO-breed, de vertrouwenspersonen in de entiteit beperken zich ook tot die entiteit. Undine Korthout Ann Gevaert An Schelpe Sofie Nuyts Pieter Detombe Annemie Lagrain Edda Callebaut An Rummens Wim Vanmol

3 Veerkracht ?

4 Inhoud Focus op de adem Aandacht voor wat goed gaat
Jezelf leren kennen Dingen voor elkaar krijgen Je perspectief verruimen

5 Focus op de adem Een adempauze
Neem af en toe een korte pauze waarin je even je ademhaling observeert. Probeer je ademhaling niet te controleren, maar observeer gewoon hoe de lucht binnen en buiten stroomt. Observeer de op- en neergaande beweging van je lichaam, je kan je hand op je buik leggen om je hier bewuster van te worden. Observeer ook hoe inademing verandert in uitademing. Als je begint na te denken, breng je je aandacht opnieuw bij de ademhaling.

6 Aandacht voor wat goed gaat
Een dankbaarheidsdagboek Hou een dagboek bij waarin je positieve ervaringen neerschrijft. Je kan ervoor kiezen hier elke dag iets in te schrijven, om de paar dagen of wekelijks. Je traint je geest in het zien van het positieve en dat merk je na een tijdje! Heb ook aandacht voor hetgeen goed gaat op je werk, zelfs in lastige periodes.

7 Wat vreet jouw energie weg ?
Jezelf leren kennen Wat geeft jou energie ? Wat vreet jouw energie weg ? De energiebalans Je leert jezelf en je grenzen beter kennen door je regelmatig af te vragen wat je energie geeft en wat energie wegvreet. Je ontdekt wat voor jou belangrijk is en waar je verlangens liggen. Je kan deze oefening zowel op je werk als op je privésituatie toepassen. Probeer hier niet te diep over na te denken, maar volg vooral je gevoel. Wat ontspant je? Wat vind je plezierig? Waar geniet je van? Waar haal je voldoening uit op het werk? Wat zijn de activiteiten die je energie helemaal wegvreten. Wat bezorgt je veel stress? Wat zuigt de energie uit je lijf? Wat bezorgt je kopzorgen en hoofdpijn? Wat doe je helemaal niet graag?

8 Dingen voor elkaar krijgen
Wat is de eerstvolgende stap? Zet die! Maak afspraken met jezelf en kom die na Eens je weet wat voor jou belangrijk is, kan je jezelf de vraag stellen welke stappen je kan zetten in de richting van je doel. Het is helpend om jezelf af te vragen wat de eerstvolgende stap is, op die manier raak je niet overweldigd of ontmoedigd. Soms kan een stappenplan ook helpen of is het wel nodig op langere termijn te plannen. Heb ook aandacht voor de vele kleine ‘taakjes’ en ‘verplichtingen’ die in je dag sluipen. Hoe pak je deze aan? Probeer niet teveel te multitasken, maar je net te focussen op hetgeen waar je nu mee bezig bent. De stap die je nu zet is de belangrijkste. Laat jezelf ook niet de hele tijd afleiden door geluiden, gevoelens, gedachten, … Probeer zelfcontrole aan te kweken en afspraken met jezelf vaker wel dan niet na te komen. Uiteraard kan je een afspraak met jezelf ook gaan aanpassen, maar doe dit niet de hele tijd door.

9 Je perspectief verruimen
Richt je blik naar buiten We zijn vaak sterk gericht op onszelf, ons eigen leven en hoe we dat zo goed mogelijk kunnen inrichten. Ook in de positieve psychologie, coaching, psychotherapie, … wordt het idee van zelfontwikkeling en groei sterk gepromoot. Er is echter ook kritiek op deze sterk zelf-gerichte houding, ze zou ons niet altijd gelukkiger maken, soms zelfs integendeel. Naast aandacht voor jezelf en je eigen leven, is het ook belangrijk je perspectief te verruimen en je aandacht naar buiten te richten. Dit kan je doen door romans te lezen, een reis te maken, iets nieuws te ontdekken/leren, naar mensen hun verhalen te luisteren, open te staan voor het onbekende, … Op die manier leer je andere perspectieven kennen dan dat van jezelf en verruim je je blik. Het leren kennen van de wereld dus, los van jezelf, je verlangens, je dromen, je gedachten/gevoelens/…

10 Bedankt voor jullie aandacht !
Veel succes en geluk !


Download ppt "Bouw aan je veerkracht."

Verwante presentaties


Ads door Google