Minimodules voor de 3e klas

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bouw van het menselijke oog
Advertisements

Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen.
Kijk, dit is opticus atrofie
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
3.3 Beeldvorming bij bolle lenzen
Beste IRC leden, Jullie brachten al jullie leveranciers op de hoogte van de adreswijziging van het IRC : 1 leverancier vergaten jullie echter, en daar.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Kijk, dit is albinisme.
Werking van het oog.
Homeostase.
1. Locatie 2. Zenuwvezels in het netvlies
Uit het oog uit het hart
Basisstof 7: Scherp zien Basisstof 8: Als je niet scherp kunt zien
Hoe zit ons lichaam in elkaar?
Lichtreceptoren Bouw van het oog.
Kijk, dit is C.V.I..
Bouw van het menselijke oog
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
Hoofdstuk 4 Licht Lenzen en camera’s
Werking van het menselijk oog
Lichtreceptoren Bouw van het oog.
Bouw van het oog.
Verwondering in de natuur
Natuurkundige aspecten van het oog
Muisklik buiten speaker en meteen op speaker
Basisstof 6: De werking van de ogen
Kijk, dit is nachtblindheid
Kijk, dit is achromatopsie
Kijk, dit is TRD.
Kijk, dit is glaucoom.
Kijk, dit is staar.
Kijk, dit is aniridie.
Kijk, dit is nystagmus.
By Jeffrey & Jeffrey.. Wat hebben we gedaan? Wij hebben gekozen voor een lamp te maken, dit is een oud examen werkstuk van hier naast hebben.
Slot 4Hc.
Licht Hoofdstuk 5 paragraaf 5.1 en 5.2
Zintuigen.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
WAARNEMIING, REGELING EN GEDRAG
ZINTUIGELIJKE WAARNEMING
Hoofdstuk 2 De cel.
Par Bescherming aan de buitenkant: De huid
Thema 7: Zintuiglijke waarneming
Thema 6 Regeling en waarneming Bouw en werking van het oog
waarneming en regeling !
College anatomie/fysiologie Basisjaar V&V
Paragraaf Zoek de definitie van de onderstaande begrippen: 1. Pupil: 2. Netvlies (retina): 3. Oogbol: 4. Gele vlek (macula): 5. Oogspieren: 6.
Oogonderdelen § Hoornvlies (cornea) 2. Oogwit ( harde oogrok) 3. Iris (regenboogvlies) 4. Ooglens 5. Glasvocht (glasachtig lichaam) 6. Netvlies.
Bouw van het oog.
Het oog.
Kijkkennis.
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
Refractie afwijkingen
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Opgave 1 Je kijkt naar een letter A van 1,6 cm groot, welke op 40 cm van je ooglens afligt. Je oog accommodeert zodanig dat er een scherp omgekeerd beeld.
Het oog.
Oog A&F.
Transcript van de presentatie:

Minimodules voor de 3e klas www.betapartners.nl Minimodules voor de 3e klas

De evolutie van het oog Nabespreking

Het oog van een platworm Zenuwcellen hebben een gedeelte dat gevoelig is voor lichtontvangst. De informatie wordt doorgeseind. Na ontvangst reizen de lichtstralen door naar de pigmentlaag; daar worden ze uitgedoofd.

Levend fossiel Met een speldeprik-oog

De inktvis Nautilus Schelp van de nautilus, overlangs doorgezaagd

De inktvis Nautilus De groep inktvissen waartoe de Nautilus behoort, stierf uit aan heteind van het Krijt Deze ammonieten hadden een platte, gespiraliseerde schelp Het lichaam zat in de buitenste kamer Overige kamers leverden drijfvermogen Alleen de Nautilus bestaat nog Al 500 miljoen jaar is deze nauwelijks veranderd!

Een heel oud type oog De ronde opening kan varieren in diameter (0,4 – 2,8 mm) Bevat géén lens Het zeewater kan in- en uitstromen.

Het Nautilus-oog van binnen lichtgevoelige cel pigmentcel pigmentlaag pupil oogzenuw Getekend naar diverse bronnen, geschematiseerd. Het oog bestaat uit een ovale kamer Lichtgevoelige cellen liggen tegenover de pupil Zenuwen vormen de verbinding met de hersenen Géén lens!

Heb je wel iets aan zo’n oog? Zeker weten! Alles is beter dan géén oog. Produceert beeld met goede scherptediepte Beeld is lichtzwak Geeft alleen goed beeld bij veel licht

Heb je wel iets aan zo’n oog? Nautilus leeft tientallen meters onder water Heeft kennelijk zijn ogen niet hard nodig Doodlopende weg in de evolutie Nodig: grote pupil, lens

De open pupil Minpunt: Er komen vuil en bacterieen in je oog. Bij sommige weekdieren wordt de oogholte gevuld met een transparant eiwit; Volgende stap: de huid sluit zich!

Hoe zit het met zijn ogen? De huisjesslak Is op te vatten als de “Nautilus-die-op-het-land-is-gegaan” Heeft zijn weke delen ontwikkeld tot kruiporgaan Hoe zit het met zijn ogen?

Oog van de wijngaardslak Huid (dekcellen) Hoornvlies Lens Lichtgevoelige cel Pigment Oogzenuw

Weekdieren Ogen in allerlei stadia van ontwikkeling Ze werken allemaal!

De experimenten Wat hebben deze opgeleverd? Het lensoppervlak moet gebogen zijn Hoe sterker de kromming, hoe sterker de lens Een waterbel (in wijnglas) fungeert inderdaad als lens, al zijn er wel veel storende bijbeelden. (Dit hoeft echter geen beletsel te zijn, wanneer het netvlies zich op één beeld concentreert. Of wanneer de verwerking in de hersenen alle andere beelden uitsluit) Een waterbel blijkt een veel sterkere lens dan de oorspronkelijke projectorlens

De experimenten Een waterbel (in wijnglas) fungeert inderdaad als lens, al zijn er wel veel storende bijbeelden. Dit hoeft echter geen beletsel te zijn, wanneer het netvlies zich op één beeld concentreert. Of wanneer de verwerking in de hersenen alle andere beelden uitsluit.

Conclusie Als met watergevulde, transparante cellen een min of meer bolvormig geheel hebben gevormd vóór het netvlies kon dit inderdaad gaan fungeren als natuurlijke ‘oerlens’ . Dit werkende protoytype was qua lens bovendien ontvankelijk voor geleidelijke verbetering (talloze ministapjes) in verschillende richtingen:

Conclusie Verbeteringen zijn: Betere kromming → lenssterkte Gelijkmatiger kromming → beeldkwaliteit Transparantie celinhoud → helderheid Elk van deze kleine stapjes zou het organisme iets betere visuele informatie hebben gegeven en dus een grotere overlevingskans. Dus ook een grotere kans om deze erfelijke verbetering door te geven aan het nageslacht.

Let op !!! Ga nu niet denken dat ons eigen oog afstamt van een weekdieroog. Die ontwikkelingslijnen verschillen namelijk. Wel blijkt dat de ontwikkeling van een lens behoorlijk voor de hand lag vanwege er voor liggende (transparante) cellagen. Ook onze eigen lens ontwikkelt zich embryologisch vanuit de buitenste huidcellen (dekweefselcellen).

Ter afsluiting Er wordt al 150 jaar een woordenstrijd gevoerd… Het eenvoudige experiment dat jullie nu gedaan hebben laat (samen met wetenschappelijke kennis over ogen) zien dat dat niet nodig was geweest… De natuurwetenschap kan oplossingen bieden daar waar sommige mensen teveel in hun eigen gedachten blijven ronddraaien. Experimenteer eens vaker !