Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KWALITEITSZORG november 2012
Advertisements

Marlies Peschier Willemien Troelstra Benchmark Overheidskantoren 2006.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Obesitas De obesitasepidemie en de evolutie van het aantal bariatrische ingrepen bij MLOZ-leden Dr. Katrien Van Rie Dr. Jan Van Emelen.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Informatiemanagement 27 juni 2007 André Knulst Mens College 3/3.
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
prNBN D addendum 1 Deel 2: PLT
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Passie - Verrijzenis Arcabas
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
DG Controle – Sector DIS
Elke 7 seconden een nieuw getal
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
1. 2 De ontwikkeling van creatieve concepten t.b.v. mediacampagnes. Peter van Kessel Creatief Directeur, Headland Interactive.
De levenscyclus van de mens
Febelfin – Studiedag “De beurs vandaag” Leen Van Wambeke Retail Marketing Services Euronext Brussels.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Officieel controleprogramma 2007 Ir.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Chronologie van maatregelen tegen de joden in het Derde rijk
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verlaging van de kosten FAVV (voedselveiligheid) voor de landbouw en de KMO’s Persconferentie.
1 Voorlichting keuzes klas 2 Het Hooghuis locatie Centrum Vanaf begin maart: locatie Stadion Frans Christophe, decaan.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
JPM 29/09/04 Raadgevend Comité 1 Controleplan 2005  Monsters  Analyses  Audits  Controles  Inspecties.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Oefeningen Workshop RIE Gemeenten
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
10/01/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
GRAAF HUYN COLLEGE.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week Us$ stijgt en de VS markten en grondstoffen markten+ obligatie markten storten ineen.
ZijActief Koningslust
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Transcript van de presentatie:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten 2007

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2 I. Controleprogramma 2007 : Inleiding  Witboek (12 janvier 2000) -Herwerking van de maatregelen inzake controle  Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Parlement en de Raad van 29 april 2004 (officiële controles) -Naar een meerjarig, geïntegreerd controleprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 3 III. Controleprogramma jaar 2007  Het geïntegreerd Controleprogramma viseert : -De hele voedselketen -Het voldoen aan de garanties en de normen voor zover dit binnen onze bevoegdheid valt Bemonsteringsprogramma  Analyses van «producten » Inspectieprogramma  Controle van inrichtingen  Controle van producten  Controle van documenten

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 4 Zijn niet opgenomen in het programma  Audits ter validatie van een autocontrolesysteem  Inspecties : -Met het oog op erkenningen en toelatingen -Na overtredingen -Ten gevolge van klachten  Certificatie  Keuringen in slachthuizen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 5 III. Controleprogramma criteria die in acht genomen werden Resultaten van voorgaande controles Advies van de Comités Budgetaire beperkingen Capaciteit (labo, personeel) Wetgeving controleprogramma Aanbevelingen EU risicoanalyse Keuring

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 6 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 : Database  Access database -Trio  Parameter  Matrix  Activiteit (plaats) -Nieuwigheden  Nieuwe tabel van de activiteiten (Bood)  Onderscheid tussen mogelijke monsternemers (FAVV, DMO, Dierenartsen, DGZ/ARSIA,…)  Identificatie van de bestemmeling (FAVV, FOD, BIRB,…)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 7 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 : Vastleggen van het aantal analyses  Verschillende mogelijkheden -a) Aantal analyses wordt opgelegd door de wetgeving -b) Aantal analyses wordt vastgelegd door een risicoanalyse -c) Aantal analyses gerealiseerd in het kader van monitoring -d) Aantal analyses a priori geschat

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 8 III.1 Bemonsteringprogramma 2007 a) Analyses opgelegd door wetgeving  Aantal of frequentie van de analyses vastgelegd door de communautaire wetgeving -Doel: vaststellen van  Zoönosen  BSE (Feed)  Residuen van geneesmiddelen (slachthuizen en uitsnijderijen)  …

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 9 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 b) Analyses vastgelegd door een risicoanalyse  Aantal analyses vastgelegd door een statistische aanpak -Doel: vaststellen van  Chemische en microbiologische contaminanten,  Residuen,  Verboden stoffen, … -Geharmoniseerde statistische aanpak  Gebaseerd op het risico  Meerwaarde van de resultaten (risicoanalyse)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 10 b.1) Geharmoniseerde statistische aanpak: Methodologie  Beschrijving van de populaties en identificatie van de te bemonsteren matrices  Vaststellen van de prevalentie -Waargenomen (voorgaande controles) -Geschat (literatuur) -Vastgelegd (te controleren prevalentie)  Vaststellen van het betrouwbaarheidsniveau -Gevaar -Blootstelling

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 11 b.2) Statistische aanpak: Criteria 1.GEVARENNIVEAU Score“niv. van gecontr. prevalentie” - Weinig gevaarlijk= 110 % - Waarschijnlijk gevaarlijk= 25 % - Gevaarlijk = 32,5 % - Zeer gevaarlijk= 41 %

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 12  2. Prevalentie (waargenomen of geschat 1 tot 4) 1= geen overschrijding van de norm Slechts zwak aantoonbaar en geen overschrijding Voorkomen is zeer weinig waarschijnlijk 2= lichte overschrijdingen van de norm regelmatig aantoonbaar, maar geen overschrijding voorkomen weinig waarschijnlijk, door gebrek aan gegevens 3= regelmatig overschrijden van de norm frequent aantoonbaar, lichte overschrijding, voorkomen mogelijk 4= frequent aantoonbaar en overschrijden van de norm voorkomen zeer waarschijnlijk b.2) Statistische aanpak: Criteria

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 13  3. Bijdrage van de matrix tot de totale blootstelling 1 tot 4 1= beperkte bijdrage (klein consumptie-aandeel en/of andere factoren spelen een belangrijke rol tot de totale blootstelling m.b.t. het hier beschouwde gevaar 2= matige bijdrage, bij gebrek aan gegevens 3= belangrijke bijdrage (groot consumptieaandeel en/of een zeer belangrijke bijdrage tot de totale blootstelling) 4= zeer belangrijke bijdrage (zeer groot consumptie-aandeel en/of praktisch de enige bijdrage tot de totale blootstelling) b.2) Statistische aanpak: Criteria

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 14 b.3) Statistische aanpak: Betrouwbaarheidsniveau  Op basis van het totaal van de scores Gevarenniveau+(prevalentie x bijdrage) SomBetrouwbaarheidsniveau % % %

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 15 b.4) Statistische aanpak illustratie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 16 b.5) Statistische aanpak (synthese) Berekening van aantal monsters Gecontroleerd prevalentieniveau (10%, 5%, 2,5%, 1%) Gevaren Betrouwbaarheidsniveau (90%, 95%, 99%) Gevarenniveau (1 tot 4) Prevalentie (1 tot 4)Bijdrage (1 tot 4) Matrices Populaties Activiteiten Plaats BOOD Plan

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 17 b.5) Statistische aanpak (voorbeeld) 116 analyses Gecontroleerd betrouwbaarheidsniveau (2,5%) 3 MCPD betrouwbaarheidsniveau (95%) gevarenniveau (3) Prevalentie (1)Bijdrage (4) sojasaus Fond bouillon in blokjes soep/bouillon Saus, bouillon, … Transformatie Distributie BOOD Plan

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 18 III.1 Bemonsteringprogramma 2007 c) Monitoring  Aantal vastgelegd door een statistische aanpak -Doel: evaluatie van de prevalentie met een gegeven nauwkeurigheidsniveau  Microbiologische contaminanten (slachthuizen en uitsnijderijen) -Doel: toezicht  Ralstonia et Clavibacter (aardappelen)  Aantal vastgelegd door de communautaire wetgeving -Doel: evaluatie van de prevalentie  Dioxines en furanen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 19 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 d) Aantal analyses a priori geschat  Aantal analyses hangt vast aan het voldoen aan een voorwaarde (import, aankoop, slacht,…) -Doel: vaststelling  BSE (slachten van runderen > 30 maanden)  Chemische en microbiologische contaminanten, residuen, verboden stoffen, … (invoer van pistachenoten, testen Brucella abortus bij aankoop van runderen, …)  Verificatie in geval van symptomen (identificatie van phytophtora ramorum, amerikaans vuilbroed bij bijen, …)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 20 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 Aanpassingen van het aantal analyses  Verhoging van het aantal analyses in een gegeven populatie: max + 20% -Media -Politiek -Verbruikers -Economie  Op uitdrukkelijke en gemotiveerde vraag (vermeerderen of verminderen)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 21 III.1 Bemonsteringsprogramma 2007 verantwoordingsfiches  Het aantal analyses wordt verantwoord in een fiche - Populatie (matrices) - Criteria  Gevarenniveau  Prevalentie  Betrouwbaarheidsniveau  Precisie (monitoring) - Activiteiten (plaatsen) - Unieke link naar de database

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 22 Bemonsteringsprogramma 2006 : in cijfers  analyses -Analyses op monsters genomen door het FAVV: Analyses op monsters genomen door derden:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 23 Bemonsteringsprogramma 2006 : in cijfers  Analyses opgedeeld in productcategorie -Dierlijke productie: Plantaardige productie : Bereide producten: Dranken: Water (transformatie): Verpakkingen: Andere producten:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 24 Bemonsteringsprogramma 2006 : Evolutie ten opzichte van 2005  Daling van het aantal analyses: -voor Mycobacterium bovis,  Tuberculinaties ( ) zijn nu ingedeeld in inspecties -Versterking van de coördinatie van de controles  Rekening houden met alle analyses die over de gehele voedselketen geprogrammeerd zijn (melk, eieren,…) ; -methodologie  Evenwicht van het aantal analyses rekening houdend met het risico (met name de microbiologie, de monsters worden niet meer systhematisch geanalyseerd op alle kiemen; de meeste pathogene kiemen worden bij voorkeur gezocht);

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 25 Inspectieprogramma BASIS = RISICOEVALUATIE 2.OPSPLITSING VAN DE KETEN IN SECTOREN-ACTIVITEITEN -LEVERANCIERS AAN DE LANDBOUW (VOEDERS – MESTSTOFFEN / FYTO) -PRIMAIRE PRODUCTIE (PLANTEN – DIEREN – GEMENGD-VERZAMELEN EN OPSLAAN VAN SPERMA-QUARANTAINECENTRA – TRANSPORT VAN DIEREN -TRANSFORMATIE (UITSNIJDERIJEN – VLEES / VIS / GELATINE – MELK EIEREN) -DISTRIBUTIE (GROOTHANDEL – TRANSPORT – DETAILHANDEL – STOCKAGE - HORECA)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 26 3.VOLGENS DE NODEN -> ACTIVITEITSGEBIEDEN VERDEELD IN GROEPEN bvb. : DIERVOEDERS: - ERKEND - TOEGELATEN - GEREGISTREERD UITSNIJDERIJEN: - MET GRM - ZONDER GRM Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 27 4.VERDELING SECTOREN/ ONDERSECTOREN / GROEPEN RAPPORT AANTAL INSPECTIES TUSSEN “WORST CASE OPERATOR” EN “BEST CASE” - HOGE SENSIBILITEIT (HS)  4 - GEMIDDELDE SENSIBILITEIT (MS)  3 - LAGE SENSIBILITEIT (LS)  2 Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 28 VERDELING ACTIVITEITSGEBIED / SENSIBILITEIT A)LEVERANCIERS A.1) Diervoeders (HS) + (MS) + (LS) A.2) Phyto (LS) A.3) Meststoffen (LS) Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 29 ACTIVITEITSGEBIED / SENSIBILITEIT B)Primaire Productie B.1) Planten (MS) B.2) Dieren (MS) B.3) Gemend (MS) B.4) Verzamelen en opslaan van sperma (LS) B.5) Verzamelcentra (MS) B.6) Quarantainecentra (HS) B.7) Transport en verhandelen van dieren (LS) Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 30 C)TRANSFORMATIE C.1) Uitsnijderijen (HS) C.2) Vlees / Vis / Gelatine (HS) C.3) Melk / Eieren (MS) C.4) Vetten / Oliën (HS) C.5) Bijzondere Voeding (Novel food, babyvoeding …) (HS) C.6)Andere (MS) C.7)Opslag van vlees en vis (MS) Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 31 D)DISTRIBUTIE D.1) Groothandel en Transport (LS) D.2) Collectiviteiten (MS) D.3) Detailhandel (slagers) (HS) D.4) Detailhandel (Andere) (LS) D.5) Horeca (MS) D.6)Opslag en transport van eetwaren (LS) Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 32 5.PARAMETERS : 1) ACTIVITEIT SECTOR -> BASISFREQUENTIE 2) A.C.S. Gecertificeerd, of gevalideerd door FAVV 3) RESULTATEN VAN VOORGAANDE INSPECTIES (REFERENTIEPERIODE PER SECTOR) = LAATSTE INSPECTIE TENZIJ PRIMAIRE SECTOR ≤ 3 JAAR 4) SANCTIES OPGELOPEN IN DE JAREN N-1 en N-2 Programmatie : sectoriële aanpak Frequentie van inspecties

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 33 SCORES : 0  max. 80 pt (risico  ) 1)A.C.S. : NIET GEVALIDEERD OF AFWEZIG: 0 ptn GEVALIDEERD: 40 ptn 2)PROFIEL OPERATOR 2.1. RESULTATEN INSPECTIES REFERENTIEPERIODE: KLASSE I = 20 KLASSE II = 14 KLASSE III = 8 KLASSE IV en V = 0

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen SANCTIES VAN DE 2 LAATSTE JAREN GEEN SANCTIE=20 n SANCTIE= 20 - ns n = aantal sancties s = 2 (verwittiging) of 6 (PV) of 10 (verdenking/intrekken erkenning) SANCTIES = - P.V. - FORMELE GESCHREVEN WAARSCHUWING - SCHORSING / INTREKKING ERKENNING / TOELATING Inspectieprogramma

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 35 INSPECTIEFREQUENTIE -BEPALING NORM PER SECTOR (=X) -MODULEREN IN FUNCTIE VAN DE CATEGORIE VAN DE OPERATOR PTS CAT. HR MR LR  Xi 2Xii 3xiii  NORM Xi Xii Xiii  2 Xi 2Xii 3Xiii 2

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 36 Inspectieprogramma Berekening v.h. aantal inspecties Profiel operatoren Van de Sector Sectoren BOOD Plan Niveau sensibiliteit (HS, MS, LS) SAC (0 ou 40) Categorie 1 (best), 2 (normaal) 3 (slecht) basisfrequentieActiviteiten Locaties Inspecties Sancties