Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Samenstelling van voedsel
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
De actieve voedingsdriehoek
Wereldwijd Aan het ontbijt.
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Goedenavond Welkom bij
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Golf en voeding.
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Ouder als voedingscoach Raf Van Dyck – Sportvoedingscoach.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Hoe ziet een voeding voor lopers eruit? Gezonde sportvoeding Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?

Waarom voeding belangrijk? Aanvoer van brandstof  energie Brandstof halen uit de voeding, aanwezig o.d.v.v.: - Kh - E - V - Alcohol

Hoe ziet de verdeling eruit? Kh: 60 – 70 En% E: 10 – 15 En% V: 20 – 30 En% Vocht: min. 2 liter/ dag

VOCHT Waarom? Aanbreng van vocht  uitdroging voorkomen • Wat? - water, koffie, thee, soep  Tijdens een inspanning: best om de 15’ gedronken - water - > 30’: water hypotone sportdrank (Extran citroenpoeder) isotone sportdrank (Isostar, Born sportcare, Extran, AA-drink, Aquarius, Gatorade) - > 1:hypotone sportdrank isotone sportdrank

Graanproducten en aardappelen Waarom? Aanbreng van zetmeel, voedingsvezels en levert de helft van de dagelijkse energie. • Wat? - aardappelen: gekookt, gestoomd of puree - deegwaren: spaghetti, spirelli,tagliatelli,macaroni,… - rijst, bulgur, couscous - brood, beschuiten, crackers, ontbijtgranen

Groenten Waarom? Zijn een voorname bron van koolhydraten, voedingsvezels, mineralen, vitaminen en water. Wat? - Alles soorten en zorg voor voldoende variatie. - Spreid de inname over de warme en de 2de broodmaaltijd. - Zowel verse groenten, diepvries, uit blik of in glas. - Groentensoep - Groentensap - Gedroogde groenten

Fruit Waarom? Het is een belangrijke bron van enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezel, vitaminen en mineralen. Wat? - Alle soorten, zorg voor voldoende afwisseling. - Vers, diepvries, blik of glas fruit. - Fruitsap - Gedroogd fruit  

Melkproducten en Ca-verrijkte sojaproducten Waarom? Het is een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitamine B2. Wat? - M of HV melk, karnemelk, Calciumverrijkte sojadrinks - M yoghurt, pudding van HV melk, sojadesserts - 20+ en 30+ vaste kaas ( vb. St-Maarten, Milner, Leerdammer) - 20+ smeerkaas - M platte kaas

Vlees, vis, eieren en vleesvervangers Waarom? Het is een bron van eiwitten, mineralen (vb. ijzer) en vitamines.  Wat? - alles soorten vlees, vleeswaren en vis; - eieren (2 st/week); - vleesvervangers op basis van soja (tofu, tempeh) en andere vleesvervangers (seitan)

Smeer- en bereidingsvet Waarom? Aanbreng van energie, niet door het lichaam aan te maken vetzuren en vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A.  Wat? - smeervetten: ‣ minarine (Vitelma minelma, Becel control, Becel essential, Butella olive, Jogging, Alpro soja minarine); ‣ margarine (vb: Vitelma progress, Bertolli)   - bereidingsvetten: ‣ bak en braadvetten: (Becel bakken en braden, Vitelma Finesse, Alpro soja bak en braad, Bratella) ‣ olie: (olijfolie, arachideolie)

Restgroep - broodbeleg: honing, confituur, vruchtenstroop; Waarom? Is niet echt noodzakelijk in een evenwichtige voeding, maar kan wel nuttig zijn voor extra aanbreng van energie. Wat? - broodbeleg: honing, confituur, vruchtenstroop; - Koek en gebak: graankoek, haverkoek, mueslikoek, droge koeken (Vitabis, Betterfood) en fruittaart (zonder slagroom)

Waarom herstel na inspanning? Om prestatievermogen op peil te houden Direct vocht aanvullen d.m.v. sportdrank In 1ste uren na inspanning: deegwaren, havermout, cake, druiven, sinaasappel, brood, rijst, beschuit, ontbijtgranen,banaan, suiker, honing

Vragen?