DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK voor een dagelijkse evenwichtige en actieve keuze
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen 1. Lichaamsbeweging 2. Water 3. Graanproducten en aardappelen 4. Groenten 5. Fruit 6. Melkproducten en calciumrijke sojaproducten 7. Vlees, vis en eieren 8. Smeer- en bereidingsvet 9. Restgroep
1. LICHAAMSBEWEGING = de dagelijks aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging volwassenen: minstens 30 minuten kinderen en jongeren: minstens 60 minuten
2. WATER minstens 1,5 l water per dag essentieel voor een gezonde voeding! liefst water, koffie (zwart), thee, bouillon, lightfrisdranken
3. GRAANPRODUCTEN EN AARDAPPELEN 5 tot 12 sneden bruin brood per dag 3 tot 5 gekookte aardappelen per dag graanproducten: deegwaren, rijst, brood … leveren hoofdzakelijk koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen
4. GROENTEN 300 g per dag leveren koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen belangrijk: afwisselen tussen rauwe en gekookte groenten
5. FRUIT 2 à 3 stuks per dag leveren enkelvoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels fruit als tussendoortje of snack, als brood-beleg en als dessert. vers fruit en diepvriesfruit (geen suiker)
6. Melkproducten en calciumrijke sojaproducten 3 à 4 glazen melk per dag 1 à 2 sneden kaas per dag leveren calcium, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen van de B-groep melk, yoghurt, kaas en karnemelk … (liefst magere of halfvolle)
7. Vlees, vis, eieren en vervangproducten 75 tot 100 g per dag eveneens sojaproducten, peulvruchten en noten/zaden leveren verzadigde vetten vis levert meervoudig onverzadigde vetten
8. SMEER- EN BEREIDINGSVET Matigen!!! 1 mespuntje per snede brood 1 eetlepel bereidingsvet per persoon, per dag leveren energie, eiwitten en koolhydraten, essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen minarine, margarine, boter en olie.
9. RESTGROEP Matigen !!! Eigenlijk overbodig voedingsmiddelen niet noodzakelijk in een evenwichtige voeding snoep, alcoholische drank, frisdrank, mayonaise, chips, ijs, taart, koekjes …