Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Natuur op de Zonnehorst. Natuur op het bedrijf Natuurbeheer op de Zonnehorst In de loop van de jaren is er van alles gedaan om de natuur op het bedrijf.
Advertisements

Vogels in onze tuin We gaan kijken en luisteren naar vogels.
Automatische diapresentatie.
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Nikki, Noëla en Jori Schooljaar de leerjaar a Niveau 4.
Trekvogels en standvogels
Dat Nederland klein is wisten we. Maar dat neemt niet weg dat er toch nog ruimte voor de natuur aanwezig is. Een impressie van de Nederlandse (vooral.
Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster
Gemaakt door: alyssa fuchs
Week van het bos 9-16 oktober 2011.
gemaakt voor: powerpointsite-bep.nl
Pauwentroon Powerpoint: Tilly
Vogels en hun omgeving voedsel broedgelegenheid veiligheid rustgebied.
Die Nachtegaal serenade
Trekvogels..
ga verder Met deze presentatie ga je veel vogels leren kennen.
De Tijger.
3.8.1 Vissen 1 Zoet water Stekelbaars Snoek Baars Paling Blankvoorn
VOGELS VAN BIJ ONS Door Roger Van Hamme
HERKEN DE VOGEL VOOR DE BASISSCHOOL
1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te.
Elke plant zijn eigen plek
Dat België klein is wisten we.
Vogels in het park Bij SBO SAM
Gemaakt door: Maya Opdeweegh
10 maart 2014– Dennis van de Schoot Haas- konijn- zwarte rat
Struisvogels.
1 februari 2013 – Wiet van Bragt Bosuil – Steenuil – Ransuil – Kerkuil
18 maart 2014 – Romy Remijnse Heggemus – huismus - boompieper
12 December 2013 – Bas van den Bersselaar Sperwer –Buizerd - Torenvalk
Soortenkennis Vick Hermsen
4 februari 2014 – Joris Mathijssen Koolmees - Pimpelmees - Staartmees
9 Januari, Rick den Dekker Wulp, Kievit, Grutto
19 December 2013 – Kira de Bruin Wilde eend – Slobeend – Fazant
1 februari Robin Post Tjiftjaf, Spreeuw, Vink.
28 maart 2014 – Stan Croes Snoek – Baars– Zeelt
Soortenkennis 11 maart 2013 – Magdalena Organ
7 februari 2014 – Jasper Mol Merel – Zanglijster – Nachtegaal
1 februari 2014 – Luc Hanssen Houtduif – Turkse Tortel - Koekoek.
Soortenkennis 17 februari 2014 – Frank Ouwerkerk
27 Januari – Renée Janssen Zwarte kraai, Roek en Kauw
9 Januari 2014 – Biaggi Derks Scholekster – Kokmeeuw – Zwarte Stern
De eekhoorn Door Nick en Shani.
6 juni 2014 – Mike Schuurman Europese Hamster – Bever – Europese Otter
Soortenkennis 10 december 2013 – Rick van den Berg. Klas: 041A.
het is een heel schattig dier
Tuinvogels herkennen.
3 februari 2014 – Joris van Lent Ekster -- Vlaamse gaai -- gierzwaluw
Faunakennis. DatumLesonderwerp Roofdieren en Roofvogels Zoogdieren Reptielen en amfibieën Zangvogels en kraaiachtigen.
Voortplanting Vogels H 1 Watervogels.
De huiszwaluw, metselaar in smoking
Hoe maak je zelf een kunstig nestje?
Vogels Periode 1 t/m 4.
Ik mocht voor plannex een opdracht over de merel doen. Ik vond het gelijk leuk. Maar het was wel moeilijk.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Vogels in de winter.
Vogels in onze buurt !. Hoe ga je te werk ?  Klik op het pijltje   De volgende dia komt.  Klik nogmaals op het pijltje   Je krijgt dezelfde dia.
De eekhoorn Ze wonen in bijna ieder bos. Je kunt ze ook steeds vaker in parken zien. Hun lengte is ongeveer 20 cm. De staart is bijna even lang als hun.
De Pinguïn. Pinguïns komen uit een ei Vrouwtjes pinguïns leggen 1 of twee eieren in een nest. Het mannetje broedt het ei ook uit, samen met het vrouwtje.
Vogels in onze tuin We gaan kijken en luisteren naar vogels.
Weet jij veel over VOGELS ?
Vogels in onze tuin We gaan kijken en luisteren naar vogels.
Ecologie Hoofdstuk 6.
Vogels in onze tuin We gaan kijken en luisteren naar vogels.
Woordenkist Dieren Deel 3.
Dat België klein is wisten we.
Dat Nederland klein is wisten we.
Vogeltelling op het schoolplein
Nationale Tuinvogeltelling [[[naar wens eigen ondertitel invoegen]]]
Vogels in onze tuin We gaan kijken en luisteren naar vogels.
Transcript van de presentatie:

4.8.4.2 Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster Kievit Torenvalk Buizerd ‘Ieder vogel zingt zoals het gebekt is’. ‘De vogel is gevlogen’. 2 Roodborst Koolmees Pimpelmees Vink Grote bonte specht Zwarte kraai Boerenzwaluw Fuut Scholekster Houtduif ‘Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht’.

Roodborst Tegen soortgenoten zijn zowel mannetje als vrouwtje heel agressief en verdedigen zomer en winter fel hun territorium. Ze tonen daarbij de rode borstveren. Meestal maken ze hun nesten goed verborgen op de grond. De twee legsels bestaan meestal uit 5-6 eieren die twee weken bebroed worden. Na 14 dagen verlaten de jongen het nest. Veel van onze roodborsten trekken in de winter naar Frankrijk en Spanje. Vanuit Noord-Europa komen grote aantallen naar Nederland. In Nederland zijn ongeveer 400.000 broedparen.

Koolmees Mannetjes hebben een flinke brede zwarte ‘stropdas’ over de borst hangen, terwijl dat bij de vrouwtjes slechts een dun ‘sjaaltje’ is. In Nederland leven veel meer koolmezen dan er natuurlijke boomholten zijn; een groot deel van de mezen bewoont dan ook een nestkast. De wintersterfte is door gul gegeven vetbollen en pindanetjes lager dan in een natuurlijker situatie. Er zijn in Nederland ongeveer 550.000 broedparen.

Pimpelmees Evenals de koolmees is de pimpelmees een bosvogel die zich heeft aangepast aan de menselijke omgeving. Ook hij broedt graag in nestkasten en komt in de winter dicht bij huis, bungelend aan vetbollen en pindanetjes. Pimpelmezen zijn behendige buitelaars die zelfs op de dunste twijgjes nog voedsel kunnen zoeken. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook in steden en grote plaatsen te vinden in tuinen en parken. Er zijn ongeveer 300.000 paartjes pimpelmees in Nederland.

Vink Vinken leven vrijwel overal waar bomen groeien. Vinken eten zaden en zachte plantendelen, zoals bladknoppen. In het broedseizoen zijn het echter vooral insecten die gegeten worden. De zang van de vink is de bekende 'vinkeslag'. Er leven ongeveer 650.000 paren vink in ons land.

Grote bonte specht De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd. Met 60.000 paar is de grote bonte de meest voorkomende soort specht in Nederland.

Zwarte kraai Een volwassen kraai is ongeveer 48 cm lang en weegt ongeveer 550 gram. Kraaien zijn groter dan kauwen en in tegenstelling tot de laatste helemaal zwart, vaak met een wat groenige glans over de veren. Zwarte kraaien leven solitair. Het zijn intelligente vogels die zich makkelijk aanpassen aan verschillend soorten voedsel. De 4-7 eieren worden ongeveer 18 dagen bebroed. Beide ouders voeren de jongen, die na 28-35 dagen uitvliegen. Er zijn ongeveer 80.000 broedparen in Nederland. Een blinde schiet soms wel eens een kraai.

Boerenzwaluw De nesten van de boerenzwaluw worden namelijk bij voorkeur gemaakt in boeren schuren, loodsen en dergelijke. Van april tot oktober verblijven deze trekvogels in Nederland, de winter wordt in Afrika doorgebracht. De boerenzwaluw zoekt zijn voedsel in de lucht: het bestaat uit enorme hoeveelheden kleine vliegende insecten welke in volle vlucht verzameld worden. Ongeveer 150.000 paren boerenzwaluw broeden in Nederland. ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’. In het voorjaar op de website www.beleefdelente.nl

Fuut Futen zijn sterk gebonden aan zoete wateren in vooral de lage delen van Nederland waar ze van vis leven. In de paartijd laten de paartjes fuut ingewikkelde baltsrituelen zien (foto links onder). Het drijvende nest wordt gemaakt van waterplanten, er worden 3 á 4 eieren gelegd. Er zijn ongeveer 15.000 broedparen.

Scholekster Scholeksters zijn vrij stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die algemeen in het binnenland kunnen worden aangetroffen. De snavel van een scholekster is handig om in het wad naar mossels en kokkels te zoeken en ook om ze te openen en het schelpdiertjes eruit te eten. Het nest is niet meer dan een klein kuiltje in de grond. Tegenwoordig broeden ze ook vaker op platte kiezel- daken in het stedelijk gebied. ±100.000 broedparen worden er jaarlijks in Nederland geteld.

Houtduif De houtduif kan bijna overal worden waargenomen: in tuinen, parken, bossen en agrarisch gebied. Meestal zijn de vogels op de grond naar voedsel aan het zoeken, of zitten ze in een boom of op een gebouw luid te koeren. Duiven staan bovenop de menulijst van buizerd en havik. Voedsel: Zaden; oogstresten, zaden van wilde planten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel. In stedelijk gebied vaak rondslingerende etensresten. Er zijn ±450.00 broedparen in Nederland.