De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nationale Tuinvogeltelling [[[naar wens eigen ondertitel invoegen]]]

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nationale Tuinvogeltelling [[[naar wens eigen ondertitel invoegen]]]"— Transcript van de presentatie:

1 Nationale Tuinvogeltelling [[[naar wens eigen ondertitel invoegen]]]
Je kunt deze presentatie naar eigen inzicht aanpassen; de volgorde, tekst etc. Als je wilt kan iemand van VBN nog even meelezen voordat je hem publiceert. Neem daarvoor contact op met je gebruikelijke contactpersoon bij VBN. Alle informatie is openbaar en mag naar alle belangstellenden gecommuniceerd worden.

2 Nationale Tuinvogeltelling
Wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland In samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland En natuurlijk vele tienduizenden tellers!

3 Nationale Tuinvogeltelling
Laatste weekend van januari 28 & 29 januari 2017 Tuinvogeltelling voor Scholen: vanaf vrijdag 27 januari 2017 (mogen eerder tellen) In 2017 organiseren we de 14de editie van de Nationale Tuinvogeltelling

4 Nationale Tuinvogeltelling
Iedereen kan meedoen Vogelbescherming helpt je de vogels herkennen met duidelijke afbeeldingen Hoe werkt het? Bekijk het instructiefilmpje

5 Nationale Tuinvogeltelling
Meest gestelde vragen: “Hoe weet ik nou zeker dat ik een vogel niet dubbel tel?” “Hoe lang moet ik tellen?” Antwoord: Je telt gedurende een half uur het maximale aantal vogels van één soort die je tegelijkertijd ziet. Dus: zie je eerst 2 koolmezen tegelijk, en later 3 koolmezen tegelijk? Dan geef je door: 3 koolmezen.

6 Resultaten Resultaten zijn in het weekend live te volgen
Resultaten zijn beschikbaar op: Nationaal Provinciaal En gemeente niveau Via de website

7 Resultaten Wat levert de Nationale Tuinvogeltelling op?
Momentopname aantallen vogels in tuinen Beeld van ontwikkelingen in tuingebruik door vogels Langetermijn trends over vogels Veel informatie voor de bescherming van vogels Enthousiasme bij mensen Aandacht voor vogels Naamsbekendheid voor Vogelbescherming Hit sociale media: trending topic Twitter, likes op Facebook

8 Resultaten Huismus uit steden verdwenen: waar de meeste mensen tellen, zitten de minste huismussen Dalende trend van de huismus lijkt vooralsnog gestopt, te vroeg om te spreken van herstel In grote steden is koolmees meest talrijke vogel

9 Resultaten Pimpelmees talrijker in loofbosrijke oosten dan in westen
Koude, sneeuwrijke winters zorgen voor meer bosvogels zoals vinken, pimpelmezen, grote bonte spechten en merels in tuinen Dalende trend van de spreeuw ook in Tuinvogeltelling Halsbandparkiet nog steeds stijgend in binnensteden

10 Tuinvogeltelling: huismussen en tellers
Toelichting: je ziet op het eerste plaatje de verspreiding van deelnemers aan de Tuinvogeltelling. Er zit een sterke concentratie in het westen van het land, en in de grote steden. In het tweede plaatje zie je waar mensen wonen die tijdens hun telling een huismus zien: dat is juist niet in het westen, en juist niet in de steden. In het derde plaatje zie je hoeveel huismussen er tijdens de telling geteld worden. Dus de totaalaantallen huismussen. Conclusie: de huismus is verdwenen uit de gebieden waar de meeste deelnemers aan de Tuinvogeltelling zitten (steden, de Randstad, het westen), maar hij staat nog steeds op één tijdens de telling omdat de mensen die wél een huismus zien, altijd meerdere huismussen zien (gemiddelde groepsgrootte: 8 huismussen).

11 Resultaten - deelnemersaantallen
- Rode lijn: aantal deelnemers - Blauwe lijn: aantal tellingen dat doorgegeven wordt (meestal tellen mensen samen, vandaar dat er meer deelnemers zijn dan tellingen) - Zwarte lijn: exponentiele lijn. Stijgende trend van het aantal deelnemers. - Weersinvloed duidelijk zichtbaar! - Koude winter? Dan veel mensen die tellen. Lekker binnen zitten met een kopje koffie. En het is natuurlijk dan extra leuk om iets te doen voor de vogels die buiten zitten te kleumen!

12 Vogels Vogelbescherming helpt je de vogels herkennen:
Top 25 meest voorkomende tuinvogels Foutje in je telling? Geeft niks: er worden zoveel tellingen doorgegeven dat een paar foutjes niet uitmaken voor de resultaten.

13 Meedoen Je kunt je van tevoren opgeven om mee te doen met de Nationale Tuinvogeltelling. Je krijgt dan handige herkenningstips, achtergrondinformatie en korting in de webshop van Vogelbescherming. Je kunt natuurlijk ook altijd op het laatste moment besluiten om mee te doen zonder je van tevoren op te geven!

14 Meedoen met een school Veel gratis educatief materiaal beschikbaar
Vooral voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Maar ook leuk voor kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, kinderboerderijen, NME-centra, etc. Meer informatie over de scholentelling Alle educatieve materialen

15

16 Handige linkjes Hoe werkt het? Website Nationale Tuinvogeltelling
Achtergrond informatie voor vrijwilligers en pers Lokale resultaten per postcode of gemeente (zoek op 4-cijferige postcode of gemeentenaam) Scholenpagina Lesmateriaal bij de Tuinvogeltelling voor Scholen De lokale resultaten zijn van heden t/m donderdag 26 januari 2017 beschikbaar. Dan worden de resultaten vervangen door de live resultaten van de Tuinvogeltelling van 2017.


Download ppt "Nationale Tuinvogeltelling [[[naar wens eigen ondertitel invoegen]]]"

Verwante presentaties


Ads door Google