Autorijden en de Ziekte van Huntington

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Trefwoorden: openheid, diagnose, dementie, psycholoog
Advertisements

Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar?
De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker)
Regio ….. Werkafspraken patiëntgerichte samenwerking.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Rijden en epilepsie Eric Schmedding.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
CVA revalidatie door de huisarts
Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie
WONEN Afdeling NAH en Somatiek 9 plaatsen voor NAH 1 opname p.j.
Beroerte en vermoeidheid Beroerte en depressie
Waarmee wordt de patiënt het meest gediend? Presentatie Dementie Netwerk Drenthe Spier, 3 april 2012.
Onderzoek Zimmer 1981 Relatie tussen (extra ) bewegingsonderwijs en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen tussen 3 en 6 jaar.
A Supporting Technology for Rehabilitation In Dementia Herman Astrid Psychologe 10/11/2006.
Het geheugen “Een dag om niet (meer) te vergeten. Over het lerend vermogen van mensen met dementie” Leuven, 15/6/2012 Janssens Anneleen, Expertisecentrum.
Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje en alle beetjes die je stierf, 't is vreemd maar die vergeet je. Het is je dikwijls zelf ontgaan,
Attentie voor Dementie Frontotemporale dementie Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.
Diabetes en de hersenen
Son et Lumière Weten waarover we praten Gesprekspartner voor techneut / geluidsman Kennisverbreding door uitwisseling van ervaring De beste festiviteitenregeling.
Euthanasie en dementie
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Jan Talmon Medische Informatica Universiteit Maastricht
V1 stage - Blok 4.
Aripiprazol additie om overgewicht als bijwerking van olanzapine gebruik tegen te gaan Marlijn Vermeiden.
Duikveiligheid Symposium Frank Tofield Duikerarts
Psychosociale zorg bij erfelijke ziekten: de ziekte van Huntington
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
De nieuwe voorschrijvers
Postanoxische encephalopathie
Dr M. de Krom, neuroloog Patiëntenbespreking
Voorspellende factoren van post-CVA depressie
Symptomen narcolepsie:
Annerie Moers 11 augustus 2006
TRACTIE of COMPRESSIE bij ASPECIFIEKE NEKPIJN. Prof. dr
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Inhoud artikel H.F.A Diesfeldt
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
Lectoraat Rehabilitatie Groningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool.
Neuropsychologische voorspelling van dagelijks functioneren bij
Workshop dementie diagnostiek
Medrave Software AB/Microbais Groep, Maart 2011 Rave 4 door Medrave Software AB.
Ouderenpsychiatrie: in netwerk rond kwetsbare ouderen!
“Tijdig spreken over levenseinde”
Rebound Rivierenland Agenda: Voorstellen Dag op de Rebound
Procedure voor terugbetaling
Diagnose Door neuroloog, psychiater, neuropsychiater of internist-geriater Gebaseerd op de DSM-IV criteria Beeldvorming van de hersenen (CT-scan of NMR)
NEUroBlend Presentation, den Bosch, sep 30, 2005 Kan jij het nog bijhouden? Nieuwe leerwegen voor neuroverpleegkundigen Drs. Paul van Keeken Projectmanager.
Programma GEHEUGENKLINIEK. Geheugenklachten? Concentratieproblemen? Taalproblemen? Gedragsproblemen?
Dementie – diagnose en symptomen
De domeinen & Niveau bij ABB.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
Evaluatie van verkeersveiligheid in scootmobielen bij mensen met visuele beperkingen C. Cordes, MSc., dr. J.H.C. Heutink, prof. dr. O.M. Tucha, prof. dr.
Dementie en medezeggenschap Themabespreking Cliëntenraad Geriant Enkhuizen, 8 oktober 2009 Eveline Heitink, Alzheimer Nederland.
MS, denken en voelen (Naam org
Door: Lucas Veugelaers en Kimberley van der Linde Patiënt tevredenheidonderzoek.
Physician Assistant praktijkgericht onderzoek
WELKOM#WZW16 “Iedereen gelukkig” – 15 maart 2016.
 Wat is de ziekte van Parkinson?  Wie was Parkinson?  Wat is het verloop?  Wat zijn de symptomen?  Onderzoek en behandeling?  Verpleegkundige zorg?
Ergotherapie Marieke Clemens.
Hoe stel je de diagnose dementie?
EUTHANASIE.
Leefstijlmonitoring Subtitel.
Neurologie Noorderpoort Medische Kennis (LF1 P2)
Dementie bij mensen met een verstandelijke handicap
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Autorijden en de Ziekte van Huntington Prof. dr. H.P.H. Kremer, neuroloog Afd. Neurologie, UMC Groningen Met dank aan Prof. dr. W.H. Brouwer, psycholoog Afd. Neurologie UMC Groningen

Het probleem Wat maakt men mee? Wat is bekend uit de literatuur?

Self reports of day-to-day function in a small cohort of people with prodromal and early HD 16 patienten Williams et al, PLoS Curr HD 2011;3

Crime in Huntington’s disease: a study of registered offences among patients, relatives, and controls Groups: a=patients with Huntington’s disease; b=control subjects matched to group a; c=non-affected first degree relatives, about 9% are carriers of the gene for Huntington’s disease (see text for details); d=control subjects matched to group c. Jensen et al., JNNP 1998; 65: 467-71

Crime in Huntington’s disease: a study of registered offences among patients, relatives, and controls Jensen et al., JNNP 1998; 65: 467-71

Automobile driving in Huntington’s disease 73 HD patiënten: 53 nog rijdend 29 HD patiënten + 16 controles in rijsimulator 17 HD patiënten (58%) – 2 controles (11%) in voorgaande 2 jaar betrokken bij botsing HD patiënten significant slechter rijdend in simulator Rebok et al. Mov Disorders 1995;10:778

Waarom rijden HD patiënten mogelijk slechter? Minder reactievermogen? Mentale / motore traagheid? Oordeels- en kritiekstoornissen? Impulsiviteit? Gebrek aan ziekte-inzicht? Zelfoverschatting? Chorea? Ruimtelijke orientatie-stoornissen?

Voorbeeld: test voor gevaarherkenning Niets doen Gas los Remmen

Voorbeeld: test voor gevaarherkenning Niets doen Gas los Remmen

Prospectief onderzoek: Relatief ongevalsrisico bij diverse aandoeningen meta-analyse 17 case-control studies – Vaa 2003

Wat weten we van andere neurologische aandoeningen?

Wat weten we van andere neurologische aandoeningen?

Testritprestaties van 254 Parkinson patiënten Percentage deelnemers met beoordeling voldoende, twijfelachtig en onvoldoende, gegeven door professionele rijinstructeur

Wat zegt het CBR? Regeling eisen geschiktheid 2000 7.4. Min of meer progressieve, al of niet intermitterend verlopende ziektebeelden Het betreft hier aandoeningen van de hersenen of het ruggenmerg, zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, cervicale myelopathie, en ziekten van perifere zenuwen en skeletspieren. De betrokkenen komen in de regel niet in aanmerking voor rijbewijzen van groep 2. Voor de beoordeling van de geschiktheid is een specialistisch rapport nodig, opgesteld door een neuroloog en eventueel een neuropsycholoog. Bij cervicale myelopathie kan echter volstaan worden met de aantekening van de keurend arts. Voor een juiste oordeelsvorming dient ook een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van de desbetreffende afdeling van het CBR te worden geraadpleegd. Het CBR heeft hiervoor een uitvoerig protocol. De duur van de geschiktheidstermijn hangt af van de mate van progressie van de ziekte en de ernst van de verschijnselen, maar is hooguit vijf jaar. Bij cognitieve stoornissen geldt tevens paragraaf 8.6.

Wat zegt het CBR? Regeling eisen geschiktheid 2000 8.6.1. Dementie A. Groep 1: Bij een vermoeden van dementie is een specialistisch rapport (opgesteld door bijvoorbeeld een neuroloog, psychiater of geriater) vereist. Het rapport moet het CBR informatie verschaffen over de ernst van de dementie. Voor het indelen van de ernst van de dementie wordt daarbij gebruik gemaakt van de internationaal aanvaarde Clinical Dementia Rating (CDR). Personen met een zeer lichte (CDR 0,5) of lichte vorm (CDR 1) van dementie kunnen geschikt worden verklaard voor een rijbewijs van groep 1, met een beperking van de rijbevoegdheid tot privé gebruik. Personen met een matige (CDR 2) of ernstige (CDR 3) vorm van dementie zijn altijd ongeschikt. Voor de bepaling van de geschiktheid van personen met zeer lichte of lichte dementie dient een rijtest met een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van de desbetreffende afdeling van het CBR plaats te vinden. Het CBR heeft hiervoor een uitvoerig protocol. .

Wat zegt het CBR? Regeling eisen geschiktheid 2000 De geschiktheidstermijn is één jaar. In uitzonderingsgevallen kunnen personen met een zeer lichte vorm van dementie (CDR 0,5) geschikt worden verklaard voor een termijn van maximaal drie jaar. Voorwaarde is dat de positieve rijtest wordt aangevuld met een positief neuropsychologisch onderzoek. B. Groep 2: Personen bij wie de diagnose dementie is gesteld zijn ongeschikt voor rijbewijzen van groep 2

Wat zegt het CBR? Regeling eisen geschiktheid 2000 8.6.2. Overige cognitieve stoornissen, anders dan dementie Personen bij wie het cognitief functioneren gestoord is geraakt (zoals een gestoord oordeel- en kritiekvermogen, gestoorde oriëntatie, geheugenstoornissen) zijn meestal ongeschikt voor groep 1 en altijd ongeschikt voor groep 2 rijbewijzen. Eventuele tijdelijke geschiktheid voor groep 1 – zulks ter beoordeling door middel van een specialistisch onderzoek – hangt af van de mate van progressie van de ziekte en de ernst van de verschijnselen, maar is hooguit vijf jaar. Voor de bepaling van de geschiktheid dient een rijtest met een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van de desbetreffende afdeling van het CBR plaats te vinden. Het CBR heeft hiervoor een uitvoerig protocol.

Wat adviseer ik zelf? Neem contact op met een rijschool voor ‘proeflessen’ (BROEM?) Toestaan? Verbieden?

Wat adviseer ik zelf?