Het Sonnet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Literaire ontwikkelingen in de 16de en 17de eeuw
Advertisements

Hoofdstuk 2 Aarde: Middellandse Zeegebied Paragraaf 1 en 2
De theoretische cultuur (4) De moderne tijd: van betekenis naar structuur, van ethisch naar wetenschappelijk.
Waarom ben ik hier op aarde?
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Spaans voor beginners 6 7 Online Spaans leren via de beproefde SuperMemo-methode. U gaat in uw eigen tempo door de cursus, maar wordt wel zeer.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Het leven is iets heel bijzonders...
Renaissance & Humanisme
De renaissance 1.2.
Toneel in de Renaissance
Gemaakt door: Samantha Bartels Simone Groot
Tweedaagse - Proefcollege religiositeit 14 oktober 2008 Fransje Smits -
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
Ontdekkers van de wereld
Polariteit scheikundeblok.
Multicultureel Amerika
AARDRIJKSKUNDE.
Europese Expansie overzee
Renaissance en opstand
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Het begin van het eigentijds theater
Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw Hoofdstuk 5: Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw.
Inleiding Rond 1500 verschuift het zwaartepunt van de Renaissance van Florence naar Rome.
OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Wat zijn oude drukken?
Nederlandse literatuur
Hoofdstuk 3 §1 en §2 Stoffen en hun eigenschappen.
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Achttiende en negentiende eeuw
Door: Franka en Dobrochna
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
OEFENVRAGEN 1 renaissance Havo4 - Vwo4
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Literatuurgeschiedenis 16e en 17e eeuw: renaissance
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Zomaar....
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
La Renaissance Martine Brevé.
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Dit is mijn presentatie over kunststromingen
Tijd van de ontdekkers en hervormers ( ) -H-Het ontstaan van de Renaissance -D-De ontdekking van Amerika en andere ontdekkingsreizen -D-De hervorming.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Renaissance en Opstand
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Spaanse Meesters 2 Spanje.
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Hoe maakt u de juiste keuze?. Drie populaire begrippen die bij elke demonstratie genoemd worden…
Master Taal- en Letterkunde. Vervolgtrajecten na bachelor ‘Taal- en Letterkunde: Twee Talen’ Master taal- en letterkunde: traject twee talen traject twee.
Master historische taal- en letterkunde Presentatie donderdag 8 mei 2008.
GEDICHT 2.8 EINDRIJM EN SONNET. WAT GAAN WE DEZE LES LEREN? 1.Wat eindrijm is 2.Wat mannelijk, vrouwelijk en onzijdig rijm is. 3.Wat rijmschema`s zijn.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
PC Hooft Prins der Poëten.
Welkom T1A Goedemorgen! Ga op je plek zitten volgens de klassenplattegrond. Je hebt voorlopig geen IPad nodig. Berg je telefoon op, of lever hem bij mij.
16e en 17e eeuw (deel 1) Vwo 5 SCHM.
Renaissance en Opstand
Hier begint de nieuwe tijd
Transcript van de presentatie:

Het Sonnet

Renaissance Herontdekking van het klassieke erfgoed De mens is maat van alle dingen Men streeft niet alleen meer naar zaligheid in het hiernamaals, maar ook naar een bevredigend aards bestaan. Onder invloed van humanisme, ontdekkingsreizen, wetenschappelijke ontdekkingen en uitvindingen wordt de aandacht voor de mens als individu groter. De nieuwe kunstenaar ziet zichzelf als scheppende kracht.

In de kunsten… Zie je deze nieuwe opvatting terug: de mens wordt centraal gesteld. Een echte nieuwigheid is het sonnet. De sonnet begint met Petrarca (1304-1374) Zijn invloed was enorm in West-Europa. Er ontstaat een traditie om het na te volgen  petrarkisme.

Het Italiaanse sonnet Ook Petrarca-sonnet genoemd Heeft veertien regels Verdeeld over vier strofen De eerste twee strofen bestaan uit vier regels, de kwatrijnen. (samen octaaf) De laatste twee strofen bestaan uit drie regels, de terzinen. (samen sextet) Na de octaaf ligt inhoudelijk de wending (chute/ volta)

Stijlkenmerken Petrarca-sonnet uiterlijke beschrijving van een geliefde, steeds dezelfde elementen die terugkeren: haren als goud, lippen als rozen, tanden als parels… Natuurbeschrijvingen zijn vaste elementen evenals verwijzingen naar de klassieke oudheid Antithese, tegenstelling, oxymoron, paradox

De Pléiade (16de eeuw) De Pléiade was een groep van zeven jonge dichters. (rond 1550) Hun ideaal was om in navolging van de klassieken en de Italiaanse letterkunde een eigen Franse letterkunde te vormen die de klassieken zou doen verbleken. De groep geniet groot gezag in Europa. Twee belangrijke namen: Du Bellay en de Ronsard.

Het Shakespeare sonnet Ook het Engelse sonnet genoemd Ontstaat in de 16de eeuw naar W. Shakespeare (1564-1616) Bestaat ook uit 14 regels De eerste drie strofen hebben vier regels (drie kwatrijnen dus!) De laatste strofe bestaat uit twee regels, het distichon (dat vaak de ontknoping of pointe bevat)

In de Nederlanden Vooral in de zeventiende eeuw is de petrarkistische liefdespoëzie in de Nederlanden nadrukkelijk aanwezig in het werk van de grote dichters uit die tijd: P.C. Hooft (1581-1647) [Muiderkring / Muiderslot, niet van de tasjes en jasjes uit de P.C. Hooftstraat!] En Bredero (1585-1618)

Opbouw sonnet We bespreken iets uitvoeriger: Chute Rijmschema Metrum

chute Vaak ligt de chute na het octaaf. De chute kan echter ook op andere plaatsen liggen, in de eerste terzine, net nog in de 8ste regel of juist in de 9de. In de Shakespeare sonnetten kun je niet zo eenvoudig spreken van een volta. Daar zijn de laatste twee regels vaak een conclusie/pointe.

Het rijmschema Er zijn verschillende rijmschema’s Het meest klassieke is: abba abba cdc dcd Let op dat je in een analyse op de toets het héle schema opschrijft!!

Het metrum De versregels zijn metrisch gestructureerd, maar het metrum verschilt per taalgebied. Jambische pentameter (moderne Nederlandse sonnet en bij de Italianen) Alexandrijn (Franse sonnetten, ook in de sonnetten van P.C. Hooft) Endecasillabo (Italiaanse, ook Spaanse sonnetten)

Jambische pentameter Het wás vandáág een héle lánge dág Vijf versvoeten Notatie: ̮ _

Alexandrijn De zee, de Zee klotst voort, in eindeloze deining Zesvoetige jambische versregel Notatie: ̮ _

Endecasillabo Elf lettergrepen De laatste klemtoon ligt altijd om de 10de lettergreep Twee op elkaar volgende klinkers gelden als één lettergreep O diletti d'amor dubbi e fugaci