Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Is innovatie te belangrijk om aan HR managers over te laten? Prof. dr. Frederik Anseel HR.
Advertisements

Aan de slag met schoolfeedbackrapporten
Evidence-based leerpotenties in praktijk
Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Handelingsgericht werken en de IB
Gemiddelde * gemiddeld aantal punten * gemiddelde snelheid per uur
Loopbanen in het Secundair Onderwijs (LiSO)
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool, Onderwijsraad, mei 2010.
• •Vak: scheikunde •Titel: veiligheid in het lab •Leerniveau: havo-vwo •Leerjaar: 3.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Steunpunt SSL Conferentie 2011.
NVMO 27 maart2013 NVMO Workshop OvO 27 maart 2013 Quasi-experimental study design and get the grant.
Leerlingen in de waterval:
Outcome monitoring van gedragsproblemen via een leerlingvolgsysteem Jan Willem Veerman Intervisiedag Leerlijnen, Utrecht, 4 maart 2009.
'Evidence': recepten voor de onderwijsprofessional?
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie 24 & 25 februari.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Wat kunnen wij leren van het Finse onderwijsmodel? Bob van de Ven
‘t Schrijverke Unit 1 Teamonderwijs Op Maat “ Het scheppen van beelden ” Informatieavond woensdag 16 oktober 2013.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Zelfevaluatie i.k.v. GOK-beleid
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Tussenschoolse Opvang OBS Molenbeek 15 juni 2011
Beleidsuitvoering vs onderzoek Utrecht Jan 2010 Brug tussen beleidsuitvoering en beleidsonderzoek Marc van der Steeg (CPB/TIER)
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag ‘Gebruik onze databanken!’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Conferentie van het Steunpunt SSL februari 2011
Hoe gaan andere onderwijssystemen met zwakke leerlingen om
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SS/-Conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Sessie B4: Vroegtijdig schoolverlaten.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24-25/02/2011.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Van basisschool tot arbeidsmarkt:
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
Zin en onzin over evidence Conferentie Lessen uit onderzoek, Monique Volman, VU.
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Saltoschool De Bergen De school voor kinderen groot en klein!
Dynamo Project: managementondersteuning voor sportclubs
Wat je zelf vindt, weet je beter
Bouw!.
Evidence Based Werken in Theorie en Praktijk
Evidence-Based Medicine
De weg van uitval naar succes voor een beter rendement Onderwerp scriptie, aanleiding, specifieke doelgroep, toepassing breder.
Evaluatie-onderzoek sociale veiligheid lhbt Freek Bucx
Verschillen tussen scholen en klassen
“TOP lessen Schrijverke” Informatieavond 23 juni 2015.
Regels kun je omzeilen, principes niet.
Effectiviteitsonderzoek voorlezen aan huis
Schoolfeedbackrapporten: Interpretatie & actie Bieke De Fraine KU Leuven Studiedag 17 november 2015, Mechelen.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Januari 2016 Gent – Hasselt.
De effectiviteit van geoptimaliseerde medicatiebeoordelingen voor patiënten met geriatrische problemen in de huisartspraktijk Opti-Med studie Floor Willeboordse,
De Nieuwe Kans Rotterdam.
Voorstelling Meerjarenprogramma
De didactische meerwaarde van flipping the classroom
Welk schoolklimaat bevordert gelijke onderwijskansen
Onderzoek door en voor LVO Een nieuw aanbod Joris Ghysels TIER.
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Evaluatie armoedebeleid Amsterdam
INTRODUCTIE academiejaar
UNICEF België en HIVA / KULeuven
De uitstroom naar het buitengewoon basisonderwijs: gewikt en gewogen
Evidence based: theorie en praktijk
Transcript van de presentatie:

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een pleidooi voor evidence-based education Bieke De Fraine Gevolgd door een debat met Micheline Scheys & Ann Demeulemeester 25/02/2011, Leuven

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Principes  Onderwijsmethoden toepassen waarvan bewezen is dat ze werken, nl. gunstig effect op leerlingen (prestaties, welbevinden, schoolloopbaan, …)  Bewijs afwezigheid schadelijke neveneffecten  Eventuele andere voordelen (prijs, efficiëntie, …)

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based education “De veranderingen in het onderwijs lijken eerder op de trends in mode of kunst dan op de vooruitgang die geboekt wordt in domeinen als geneeskunde, landbouw of verkeerskunde”

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based education “Onderwijs is té belangrijk om geheel en al over te laten aan de intuïtie en creativiteit van de leerkrachten”

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Welk onderzoek ? (Cluster) Randomised Controlled Trials (RCTs) Causale inferentie technieken (regression discontinuity, …) Systematic reviews Meta-analyses Groeps- indeling via toeval A : controlegroep B: experimentele groep pretest geen interventie interventie posttest

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Voorbeeld: Succes for All Interventie voor aanvankelijk lezen (Slavin) Individuele begeleiding voor lln met problemen Professionalisering van leraren Hergroeperen van leerlingen over leerjaren Cooperatief leren Leerlingvolgsysteem Betrokkenheid van ouders en buurt

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evaluatie Succes for All Uitgetest in 35 scholen gedurende 3 jaar K3-L1L2-L5 18 scholeninterventiecontrole 17 scholencontroleinterventie => Gunstige effecten op lezen !

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Bezwaren … Je kan niet alle onderzoeksvragen beantwoorden Onderwijs is té complex De ene school is de andere niet Dit onderzoek kost té veel tijd en geld Leraren zijn professionals, geen marionetten

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Evidence-based … Maar … Beleid is niet enkel gebaseerd op onderzoek … Pedagogische vrijheid … Minder ideologie … meer bewijs ! Minder eigenheid … meer effectiviteit !

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Suggesties? Bedenkingen?