Programma 11 maart uur – uur Ria Stevens

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Workshop Handelingsgericht werken
Welkom bij Best Buddies Nederland
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT voor een bewuste stap naar het hbo
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Aan de slag in de supermarkt Vlaanderen. Arbeidsmarkt in Vlaanderen.
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Terminale palliatieve zorg
Alzheimer Een haperend geheugen
Train de trainer Levensboeken Beatrijs Van der Heijden
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
BPV in Entree Springplank naar werk?.
PDA voor BVE bijeenkomst 1 Riemke van der Meer
De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.
Implementeren doe je samen
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS. MANTELZORGQUIZ Copyright © Werk&Mantelzorg.
Motivational Interviewing
Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
Do-learning Een project van Stenden Hogeschool
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Dementievriendelijke gemeenten
Stichting Hulp in Praktijk. VISIE  Christenen mobiliseren om iets te doen aan de nood in de samenleving;  Mensen met elkaar in contact brengen;  de.
Optimale Parkinsonzorg
Een haperend geheugen.
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
1 Praktijkopleiderscyclus Cursussessie 1 Begeleiden en beoordelen.
WELKOM! Bedrijfsbezoeken & Gastlessen Wie? Wat? Hoe?
Branche in Zicht Kantoorpresentatie Juli september Inhoud  Wat is Branche in Zicht (BiZ)?  Wat levert BiZ ons kantoor op?  Wat levert.
Branche in Zicht (BiZ) Kantoorpresentatie Maart
Kennis is macht? De rol van informatie
Uw gemeente & mensen met een beperking
Programmering voor het hele dorp? Neem het heft in eigen hand! Kennisnetwerkdag L&G 20 juni 2014 Anja Slendebroek Gerrit Kapteijns.
Gedragsveranderingen bij dementie
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
Workshop “Beoordelen”
Klinisch redeneren en evidence based practice
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Lessen uit een praktijkovername
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling vorming COMPETENTIEGERICHTE ONTWIKKELING HRM-netwerk 20/02/04.
Bijeenkomst training gespreksbegeleiders 13 maart 2015 Assen EEN WARM WELKOM.
Mijn opleidingsbeeld.
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Wat te doen bij (vermoeden van ) dementie?
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots
Wat is duurzame inzetbaarheid voor ouderen ?
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots. Programma Korte kennismaking Vraaggesprek vertegenwoordiger Ministerie van VWS Deel 1 pitches deelnemende.
Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.
Een toekomst met casemanagement Symposium ‘Psychogeriatrie 2025’ Alkmaar, 21 januari 2010.
Verpleegkundig redeneren
Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Presentatie krimp en leefbaarheid 7 februari 2013.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
DEMENTIE: over ziekte, zorg en samenleving
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Module 3 Het leven gaat door …
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
Zorgvragers in de VVT.
Mantelzorg en dementie
Workshop De laatste levensfase in het verpleeghuis: samenwerken met familie en vrijwilligers VPTZ Hanneke Heim, Cordaan, Senior Beleidsadviseur SK&I Yvonne.
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Dementie Nabij zijn.
Ook wij als Wijkracht!?.
Leerhuis WBC Aan de Pas Start
Transcript van de presentatie:

Programma 11 maart 2014 9.20 uur – 10.40 uur Ria Stevens Workshop GVP Programma 11 maart 2014 9.20 uur – 10.40 uur Ria Stevens

Wat gaan we doen? Welkom Inleiding Doel van het leertraject GVP Wat maakt deze cursus zo boeiend/leerzaam? Uitleg programma GVP(competenties en kerntaken) Rol en taak van de trainer Meerwaarde GVP voor de praktijk en kwaliteit van zorg GVP ‘er Ingrid aan het woord Materialen en gastlessen Welke vragen zijn er nog? Afsluiting met verrassing!

filmpje http://www.youtube.com/watch?v=IdDSA 4HFM70 Gelukkig neemt overheid maatregelen om onderzoek Dementie te financieren

Vergrijzing en dementie Feiten en cijfers dementie Hoeveel mensen hebben dementie? En hoe groot is de kans dat iemand dementie krijgt? Het aantal mensen met dementie in Nederland wordt geschat op 230.000. Hiervan hebben 12.000 dementie op jonge leeftijd. Door de vergrijzing van de bevolking en de stijgende levensverwachting is de verwachting dat dit aantal oploopt tot ruim 500.000 in 2050. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20%. Wereldwijd neemt het aantal patiënten met dementie jaarlijks met 7,7 miljoen toe! Deze cijfers zijn door Alzheimer Nederland vastgesteld op basis van een onderzoek van TNO.

Waarom leertraject GVP? In 2009 is nieuwe, branche-erkende opleiding GVP gestart. Gebaseerd op profiel gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie, vastgesteld door A+O VVT (arbeidsmarkt-en opleidingsbeleid Verpleeg-verzorgingshuizen en thuiszorg) In profiel staan beschreven: De beroepsbeschrijving Kerntaken van een GVP Competenties met succescriteria Kwalificatieprofiel MBO + traject

Wat willen we doen, bereiken? Theorie- en theorieverwerking die aansluit bij de praktijk Kennisuitwisseling is waardevol Delen van elkaars ervaringen Analyseren van casussen uit de praktijk Oefenen van gespreksvaardigheden Vakinhoudelijke verdieping en verbreding van kennis en ontwikkelingen Leren vanuit behoefte aan meer kennis en kunde in de zorg voor psychogeriatrische zorgvragers Leren relaties te leggen tussen ziektebeeld dementie en gedrag ten gevolge

Hoe doen we dat? Hoorcollege Workshop Discussie Gastlessen Opdrachten en presentaties Oefeningen Werkbezoeken Eigen inbreng(materialen, nieuwe zaken) Wat wil je leren en hoe gaan we dat doen/aanpakken? Wat heeft het je opgeleverd? Waar kun je in de praktijk mee aan de gang?

meerwaarde In lessen komen complex gedrag, advisering, begeleiding en voorlichting aan collega’s, mantelzorgers en vrijwilligers aan bod Rol en taak van de trainer

Wat levert het op voor de praktijk en kwaliteit van zorg aan dementerende clienten? De GVP’er heeft een voorbeeldfunctie, een consult-functie en is een echte “kartrekker” ! Denkt mee hoe nieuwe ontwikkelingen en inzichten in de praktijk kunnen worden geimplementeerd. Door middel van intervisie analyseren van probleemgedrag en meedenken in oplossingen/suggesties Kritisch zijn t.a.v. dagelijkse zorg en begeleiding rondom dementerende client en zijn/haar naasten, en daarop feedback durven geven Collega’s leren “anders” te kijken naar gedrag van dementerde clienten Meer kennis en kunde geeft meer zelfvertrouwen en werkplezier! Om deze rol en taken goed te kunnen doen zijn wel binnen organisaties de randvoorwaarden van belang!!

Wat vinden de cursisten ervan? GVP’ er Ingrid aan het woord….

Hier doen we het allemaal voor….. Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=eJAool8c w9U&feature=related

Nog niet naar huis toe gaan…. Hoe is het uw (korte termijn) geheugen? Geheugentestje…

Vraag 1 Het Ministerie van VWS steunt financieel het onderzoek naar Dementie voor 32,5 miljoen. Hoe heet dit plan? Dementie Plan Nederland Deltaplan Dementie Dementie “De Wereld Uit” Alzheimer Plan Nederland

Vraag 2 Het aantal dementie patienten neemt jaarlijks wereldwijd met……………..........toe? 1,5 miljoen 500.000 7,7 miljoen niet bekend

Vraag 3 In deze hele presentatie stond in één dia een plaatje. Wat hield deze mevrouw vast? Een hand Een pop Een knuffel Een deken

Vraag 4 In het filmpje vertelt de neuroloog de diagnose Alzheimer aan heer Jonkman. Dit doet hij op basis van… Bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek CT scan en verhaal van echtgenote CT scan, psychologische testresultaten, en verhaal van afgelopen jaar Rontgenonderzoek en meetresultaten

Vraag 5 De GVP’ er die Uw vragen heeft beantwoord heet…. Sjaantje Ingrid Annabel Ineke

Vraag 6 Voor hoeveel miljoen steunt Ministerie van VWS het Dementie onderzoek? 25 miljoen 1,8 miljoen 3,2 miljoen 32,5 miljoen

Vraag 7 Hoe heet een deskundige(van Netwerk Dementiezorg) die thuis de dementende client en diens naaste begeleidt? Trajectbegeleider Dementie-verpleegkundige GVP’er Dementie-verzorgende

Vraag 8 Alzheimer Nederland heeft onlangs een voorlichtingscampagne ingezet “ Herken de tien signalen van Dementie”. Eén signaal is “vergeetachtigheid” . Dit wijst altijd op dementie. Dit is juist Dit is onjuist

Uitkomst: 7-8 goed: er mankeert niets aan uw geheugen Uitkomst: 7-8 goed: er mankeert niets aan uw geheugen! 5-6 goed: waarschijnlijk had U niet zo’n goede dag! 3-4 goed: ik zag het al……U was uw leesbril vergeten! Minder dan 4: toch goed dat U het heeft geprobeerd!

Dank voor uw komst!! Lied http://www.youtube.com/watch?v=A55YxD rUcBU