Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Datagestuurd werken op de Ambelt Oosterenk
Advertisements

De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
WORKSHOP MPG CONGRES ‘Herkennen signalen LVB’
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
De behandeling van ADHD bij kinderen: er is meer dan medicatie
Gokverslaving.
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Workshop Leefstijlinterventies
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Dossier Empowerment Roos Delahaij
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Workshop Relationele en seksuele vorming
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
MENSEN LEVEN MET MENSEN
Opvoeden binnen een eenoudergezin
ADHD bij kinderen.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Als ouders apart (gaan) wonen: beschikbare steunbronnen voor kinderen
Selectieve en geïndiceerde preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren Kind en Adolescent.
Feebe Leclercq 1 BaSW B Alleen in de klas
Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
‘Ouders als behandelaars’
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Inhoudstafel Stop 4-7 Hulpaanbod Meetinstrumenten Resultaten Doelgroep
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
STOP 4-7 vermindert gedragsproblemen bij jonge kinderen
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Pedagogische interventie PEP-poli
Het Chronisch-vermoeidheidssyndroom
Week van de intern begeleider
STOP 4-7 vermindert gedragsproblemen bij jonge kinderen
Onderwerp: Positief opvoeden Duur: Max. 1,5 uur
Gedragsproblemen bij kinderen
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Ontwikkeling gedragsinterventie middelengebruik jeugdige delinquenten IVO: Elske Wits, Soenita Ganpat, Tim Schoenmakers, Anke Snoek Tactus: Judith Boonstra.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Gezins- en wijkgericht werken
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Oic.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Een onderzoek naar criminele jeugdgroepen op Curaçua.
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
ADHD ADHD, als chaos overheerst Hermien De Backer Peter Raeymaekers
Leren het leven meer van de zonnige kant te bekijken
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Transcript van de presentatie:

Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince Presentatie door Jasna Van den Heede, 1 BaO C

Delinquentie = complex samenspel Risicofactoren Beschermende factoren In gezin en opvoeding: Ouders met psychische problemen Inconsequente en ruwe opvoedingsstijl Wisselingen opvoeders Ingrijpende gebeurtenissen In gezin en opvoeding: Ouders die betrokkenheid tonen Ouders die positief met elkaar omgaan Ouders die hun eigen boosheid goed in de hand kunnen houden

Delinquentie = complex samenspel Risicofactoren Beschermingsfactoren In de omgeving Armoede Slechte buurt Vriendenkring die negatief gedrag vertoont In het kind Lage hartslag in rust = minder angst Vaststaande negatieve opvattingen In de omgeving Personen in de buurt of het gezin met wie de jeugdige wel een goede band heeft In het kind Vrolijk karakter Gevoel voor humor

Verschil in interventie Waarin wordt verschil gemaakt bij de interventie? De risico- en beschermende factoren vaststellen per individu, dus voor iedereen verschillend -> meer gerichte interventies die de invloed van risicofactoren verminderen en die van beschermende factoren versterken Onderscheid tussen: Kinderen bij wie de problemen al op jonge leeftijd beginnen en voortduren tot in de volwassenheid Kinderen bij wie de problemen beperkt blijven tot de adolescentie

Soorten interventies Om de ontwikkeling van gedragsstoornissen en delinquent gedrag te voorkomen Bij chronische problemen: vaak meer nodig Cognitieve gedragstherapie voor kinderen Training van opvoedingsvaardigheden van ouders Trainingen die beide elementen combineren Cognitieve gedragstherapie voor jongeren Interventies in het gezin Interventies gericht op meerdere systemen

Bij chronische problemen Cognitieve gedragstherapie voor jongeren Aanleren van sociale en probleemoplossende vaardigheden Veranderen van irrationele cognities (vaststaande ideeën of overtuigingen) Beste resultaten indien deze therapie gecombineerd wordt met het leren beheersen van boosheid, zowel in groep als individueel Interventies met meer sessies en van langere totale duur hebben betere uitkomsten (afbeelding:http://www.kuleuven.be/thomas/secundair_onderwijs/in_de_kijker/70_jeugddelinquentie.php, geraadpleegd op 12/11/2010)

Bij chronische problemen Interventies in het gezin Training van opvoedingsvaardigheden van ouders Gezinstherapie gericht op verandering van de interacties tussen gezinsleden Gezinstherapie gericht op het verbeteren van het functioneren van de individuele gezinsleden en van het gezin als geheel Onderlinge communicatiepatronen veranderen Verduidelijken welk gedrag gewenst is en gezamenlijk oplossingen voor problemen vinden (afbeelding: http://home.planet.nl/~korre003/85leer.html, geraadpleegd op 12/11/2010)

Bij chronische problemen Interventies gericht op meerdere systemen Interventies Op de jongere zelf (agressiebeheersing, probleemoplossende vaardigheden) Op het gezin (training in opvoedingsvaardigheden) Indien nodig: op school (advies aan leerkrachten over aanpak van de jongere) Op de vriendenkring (jongere in contact brengen met niet-delinquente jongeren) Op de buurt Op verdere familie Welke interventies: afhankelijk van de factoren die in een individueel geval het probleemgedrag in stand houden

Besluit Het is belangrijk om interventies af te stemmen op de factoren die bij een jongere problemen veroorzaken en op diens karakteristieken. (afbeelding: http://www.anthe.be/medewerkers_heeren.html, geraadpleegd op 12/11/2010)