Meervoudige intelligentie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Advertisements

Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Maak een tentoonstelling
presentatie NPV 10 oktober 2012
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
De historie & de toekomst
Dag 10. Dag 10 Dag 10 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Daar ben ik weer. Oh jongens en meisjes…het is toch niet te geloven. Wederom gaat er van.
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Klik voor de volgende dia
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Vmbo Helicon Eindhoven
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Informatie avond Groep 4\5
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Onderwijs en kinderarbeid
Kwaliteitszorg in het Schotse onderwijs
Kinderarbeid.
Wij gaan op reis met ……… Lot.
Klik voor de volgende dia
Boekbespreking van: Damon Dekker.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?

Project: Superfietsers. Superfietsers?  Kinderen verdienden gedurende de hele basisschool verkeersdiploma’s.  Superfietser is het laatste en moeilijkste.
Het werken met portfolio
Interpreteren van data
Pass’t Montessorionderwijs ?
Welkom op deze informatieavond
Boerhaaveplein. Van wie komt de vraag om een aanpassing van het plein?  Van buurtbewoners met kinderen  Van buurtkinderen  Van schoolkinderen  Van.
Welkom. Even voorstellen. Wie is Silvo Steenkamer?
WAT IS L.O.B. ? ? ?.
Lot project-opdracht 2 Vragen van opdracht 2 en de antwoorden De 3 meiden van groep brenda.
Klik op ‘start’ om te beginnen.
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Introles: Wie ben ik en jullie? 15
Aanpak problematisch gedrag
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Even voorstellen……. Leren met een “WOW-factor”
Welkom in de wereld van het asielzoekerskind!. In mijn land Syrië is het niet veilig. Er is al heel lang oorlog. Heel veel mensen en kinderen worden gedood.
Welke toekomst dromen we voor onszelf, voor onze kinderen?
Leerstijlen KOLB SJM.
KOO ‘Kosmisch Onderwijs en Opvoeding’ Montessorischool De Pas.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Welkom ik maak me sterk.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Maak foto’s van kinderen die tegenstellingen uitbeelden. Opdracht: 1. De kinderen gaan in tweetallen een tegenstelling bedenken die zij willen.
Meervoudige intelligentie
De Bolster Sambeek - buitenruimte.nu - november 2014.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
1. Greijdanus College 3. Korte omschrijving van de interventie Eduscrum is activerende didactiek die een positieve invloed heeft op de leeropbrengsten.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Transcript van de presentatie:

Meervoudige intelligentie De inzet van de experimentenpot op de Juliana van Stolbergschool

Nog een heel eind voor de boeg Waarom deze dia? Deze dia is tekenend voor de situatie van ons. Voor je mee mag doen met een wedstrijd heb je al heel wat geoefend. Op het moment dat je starten mag, heb je eigenlijk nog niks bereikt.

Het voortraject Bezoek aan Denemarken met directeuren en IB van het CPOV. We hebben daar veel gezien: mooie en minder mooie dingen, maar ook…MI.

Terug in Nederland De indrukken bezinken Je bespreekt het met elkaar Wat kunnen wij ermee? Wat is goed voor onze kinderen? Hoe kunnen zij zich optimaal ontwikkelen?

Terug op school We informeren de collega’s over hetgeen we gezien hebben. Ze worden uitgedaagd om te experimenteren met opdrachten volgens MI.

De experimenteerfase Collega’s bedenken allerlei opdrachten voor de kinderen, maar ze hebben nog niet naar de kinderen gekeken. Voor sommige kinderen is het een openbaring en voor anderen abracadabra Hoe pak je dat aan? Bouw- en teamvergaderingen

Op klassenbezoek Het MT vroeg: Als we op klassenbezoek komen, willen we iets van MI zien in je les.

De tijd vordert en dan… Collega’s komen met de vraag: We willen er meer van weten en zien. We gaan met elkaar naar Villa Knap in Heelsum en hebben daar een inspirerende dag.

Als de nood het hoogst is, is.. Het CPOV bestaat 10 jaar en we gaan met z’n allen naar De Efteling. We maken daar kennis met Marco Bastmeijer en 4x Wijzer.

Nee, geen Tita Tovenaar ..maar wel een manier om MI op een gestructureerde wijze in te voeren en ermee te werken. Sinds februari van dit jaar zijn we begonnen met een traject voor de invoering van MI o.l.v. Marco. Vier jaar zullen we ermee bezig zijn.

En nu verder Op de studiedag hebben de collega’s gewerkt aan hun onderwerp en plan om te gaan werken met MI. De bouwen van de verschillende locaties doen dat gezamenlijk, zodat ze elkaar kunnen helpen en versterken. In de weken na de meivakantie wordt er gewerkt in de groep en Marco komt op klassenbezoek. In juni is er weer een studiemorgen, waar de collega’s met hun vragen terecht kunnen en Marco bespreekt wat hij heeft gezien.

Onze manier van werken. Ook hier gaat het volgens de weg van de geleidelijkheid. De ervaring leert dat dit zorgt voor breed gedragen vernieuwing met grote inzet. We starten met één vak één uur per middag. Later wordt dat uitgebreid als het de collega’s meer eigen is.

Valkuilen

….zijn er ook Wie bewaakt de kwaliteit van het onderwijs? Doordat collega’s zelf de vragen maken, kan er leerstof ‘verdwijnen’. Het MT moet, in samenspraak met de collega’s een lijst opstellen van zaken die zeker aan de orde moeten komen. Denk hierbij aan topo, basiskennis geschiedenis en natuuronderwijs.

Nog een lange weg te gaan maar we zien het goede van MI en hebben er zin in. Ieder kind komt steeds meer tot zijn/ haar recht en samen halen we de finish. We zijn niet allemaal kampioen, maar voelen ons wel zo.