op weg naar het CentrUM voor Buurt/dorp, Jeugd en Gezin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Nederlandse Rode Kruis
Advertisements

Gevalideerde Informatie over Opvoeden, Opgroeien en Gezondheid voor ouders en opvoeders.
De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Nederland participatieland?
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
we are young so let's set the world on fire we can burn brighter than the sun.
Dorpen in verandering, een andere visie
“Zonder taal geen verhaal” .
Welkom bij deze bijeenkomst voor praktijkopleiders Met als thema: De jeugd van tegenwoordig Apeldoorn, 8 juni 2009.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Heb het goed hou het goed Corrie Blijdorp De Driehoek
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
hoe autismevriendelijk ben ik
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Opvoeden van drukke kinderen
Lokale voorzieningen: voorwaarde of resultaat van leefbare en vitale dorpen? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Welkom op onze thema-avond
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
‘De palmboom’ buurtgericht kinderdagverblijf
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Abel Malschaert. PARTICIPATIESAMENLEVING DECENTRALISATIES Meer taken komen bij gemeente te liggen op gebied van sociale zekerheid, werk en maatschappelijke.
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Administrateur-generaal
PESTEN JULIANASCHOOL.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Psychologie van de straat Week 5.  Masculien  Wantrouwen naar buiten/antiauthoritairehouding naar buiten de groep  Loyaliteit aan eigen groep  Afzetten.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
HIER DOEN WE HET VOOR Lukt dat een beetje? 390 gemeenten 9 verzekeringsconcerns Met 35 labels SAMENWERKING.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Pedagogiek als beroep.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
JEUGDzorg - voor wie?.
Transcript van de presentatie:

op weg naar het CentrUM voor Buurt/dorp, Jeugd en Gezin Henk de Vos Uithuizen 4 april 2013

Vragen Wat willen we? Waarom willen we dat? Wat is daarvoor nodig? Waardoor is dat er nu niet (genoeg)? Wat doen we nu? Wat zouden we (meer) moeten doen? En hoe?

Wat willen we? Handleiding “Allemaal Opvoeders” Opvoeding niet alleen verantwoordelijkheid van afzonderlijke gezinnen. Ook buurt, school, sport en andere ouders Andere visie op taken en rollen van beroepskrachten, ouders, buurtbewoners en gemeenten. Andere manier van kijken en werken Waar kinderen omgaan met anderen, leren ze veel. Altijd en overal

Wat willen ouders? Ouders willen dat hun kinderen goed opgroeien. Dat ze verantwoordelijkheidsgedrag aanleren. Dus: leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, maar ook voor anderen (sociale en morele ontwikkeling) leren om banden aan te gaan op basis van vertrouwen in elkaar ontwikkelen van rechtvaardigheidsgevoelens (eerlijk zijn)

Wat is daarvoor nodig? Kinderen leren verantwoordelijkheidsgedrag onbewust aan door er veel mee in aanraking te komen (net als taal) Door op te groeien in een “verantwoordelijkheids-gemeenschap” om het gezin heen, in de straat, de buurt en het dorp Waarin kinderen zien en meemaken dat mensen voor elkaar iets betekenen en kunnen samenleven En niet langs elkaar heen leven en alleen maar aan zichzelf denken

Wat is daarvoor nodig? Niet: “opvoeding”! Verantwoordelijkheidsgedrag leren is iets anders dan regels leren

Wat is daarvoor nodig? Want: Zien wat anderen doen heeft meer effect dan dat anderen vertellen wat jij moet doen Effect opvoeding vooral op gedrag in aanwezigheid van ouders Wat effect van opvoeding lijkt, is vaak gelijkenis tussen ouders en kind Mythe van de opvoedbaarheid

Wat is daarvoor nodig? Onderzoek: kinderen groeien beter op: in buurten waar mensen elkaar kennen, contacten met elkaar hebben en actief zijn voor de buurt en voor elkaar als het gezin meer contact heeft met familie, zoals met grootouders Opvoeding is geen compensatie voor sociaal isolement van gezin Sociale leefbaarheid omgeving (buurt, dorp) is cruciaal

Waardoor is dat er nu niet (genoeg)? Huidige gezinnen te klein en sociaal geïsoleerd (nergens ter wereld zoveel contacttijd ouders-kind) Sinds 1975 is tijdsbesteding aan bezoek met ruim 1/3 afgenomen Familie woont minder vaak in de buurt Wel veel “contacten”, maar weinig vertrouwde relaties in directe, dagelijkse woonomgeving Daardoor sterke leeftijdssegregatie (peer-groups) en kans op negatief ontwikkelingstraject

Waardoor is dat er nu niet genoeg? Onderzoek. Deel zijn van leeftijdsgemengde groepen: Maakt creatiever, leergieriger en minder competitief Maakt verantwoordelijker en zorgzamer Verkleint kans op eenzaamheid

Leeftijdsmenging

Tussenconclusie We willen dat kinderen goed opgroeien Maar wat daarvoor nodig is, is er nu te weinig (verantwoordelijkheidsgemeenschap, leeftijdsmenging)

Wat doen we nu? Landelijke website CJG: “Het CJG is er voor alle ouders en opvoeders die vragen hebben over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van hun kind” Informatiefolder CJG Noord-Groningen: “Het CJG is een informatiepunt waar (aanstaande) ouders, verzorgers en jongeren terecht kunnen voor informatie, tips en advies over opvoeden en opgroeien”

Wat doen we nu? Dus: CJG’s wachten op ouders die vragen hebben Maar ouders komen niet met vragen Want ouders voeden al heel goed op En/of verwachten van CJG geen bruikbare antwoorden

Wat doen we nu? Dus: CJG’s richten zich niet op wat kinderen nodig hebben Maar op vragen van ouders over opvoeden Terwijl daar de winst niet is te behalen Daardoor nu twijfel over het nut van de CJG’s

Wat zouden we (meer) moeten doen? Wat te doen als CJG’s wél zouden uitgaan van wat kinderen nodig hebben? Mensen moeten in straat, buurt en dorp meer contact met elkaar hebben, meer samen doen en zo voor kinderen een goede opgroei-omgeving scheppen Dus: CJG’s “de buurt in” om contacten tussen mensen te leggen (samen met dorps-/buurtvereniging, dorpsconciërges, vrijwilligers, voortrekkers)

Wat zouden we (meer) moeten doen? Willen mensen dat wel? JA! Grote meerderheid heeft behoefte aan socialere samenleving en socialere buurten. “Kennen en gekend worden” Waarom blijven ze dan toch vaak thuis? Omdat ze onzeker zijn of anderen ook wel willen (we weten weinig van elkaar) Weinigen willen het voortouw nemen (we wachten op elkaar)

Wat zouden we (meer) moeten doen? HOE? Als mensen weten dat er anderen zijn die zich al inspannen of zich willen inspannen, dan zijn ze graag bereid om mee te doen Daarom altijd beginnen bij wat sommigen al doen, zorgen dat meer mensen dat weten, waardoor ze mee kunnen doen

Wat zouden we (meer) moeten doen? HOE? Uitgaan van wat kinderen nodig hebben, betekent dus voor het CJG: (Mee)werken aan de sociale opgroei-omgeving van gezinnen: de mensen in de straat, het dorp en de buurt Daar moet de verantwoordelijkheidsgemeenschap bloeien

Wat zouden we (meer) moeten doen? HOE? Dus inderdaad “een andere visie op taken en rollen van beroepskrachten” en “een andere manier van kijken en werken” Bijdragen aan “Een buurt voor de kinderen” Waar kinderen als vanzelf leren om zich verantwoordelijk te gedragen En ook zelf verantwoordelijkheid dragen: “Kinderen voor de buurt”

HOE? Dus moet CJG samen met partners werken aan sociale buurten en dorpen En overal uitleggen (!) dat kinderen een sociale buurt nodig hebben en daarvoor werven (ouders, dorps-buurtvereniging, vrijwilligers, buurtbewoners) Samen met buurten en dorpen werken aan: ontmoetingsplekken, speelplekken, trapveld, buurtmoestuin, ruilwinkel, wandelgroep, hardloopgroep, fietsclub en ….. En kinderen verantwoordelijkheden geven!

Centra voor Buurt/Dorp, Jeugd en Gezin HOE? CJG’s moeten toegroeien naar: Centra voor Buurt/Dorp, Jeugd en Gezin Zodat ze gaan werken aan wat kinderen echt nodig hebben Waardoor kinderen opgroeien tot verantwoordelijke volwassenen En de CJG’s bijdragen aan een verantwoordelijke maatschappij

Kans op succes? Ja, want geholpen door twee maatschappelijke ontwikkelingen: Groeiende behoefte aan meer tijd voor gezin, familie, vrienden en buurt- en dorpsgenoten! (in plaats van meer gejaagdheid en burn-outs) Groeiende behoefte aan meer samen met anderen doen (in plaats van consumeren, televisiekijken en internetten)

Wat betekent dit voor gemeentes? Grote inhoudelijke samenhang van jeugdbeleid, welzijnsbeleid, WMO, leefbaarheid, participatie, buurtwerk, jongerenwerk. Dus ontschotten HR-beleid: ruimere verantwoordelijkheden en dus minder en algemenere functie-profielen (Zwolle ging van 700 naar 63 profielen)

Wat betekent dit voor gemeentes? Bestuurlijke decentralisatie: regering wil meer dorps- en wijkraden (Plasterk) Dus meer: de buurt en het dorp de baas! Bevordert lokale verantwoordelijkheidsgemeenschap Is dus goed voor opgroeiende kinderen!

Op weg naar Centrum voor Buurt/Dorp, Jeugd en Gezin (?) Conclusie Op weg naar Centrum voor Buurt/Dorp, Jeugd en Gezin (?)