WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

OPEN LEER CENTRUM (OLC)
Het tweede werkstuk.
`Verschil tussen Kennissen en vrienden
De samengestelde zin.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
WEBWIJZER MEDISCHE BIBLIOTHEEK DE MEDISCHE BIBLIOTHEEK:
De trein van het leven Het leven is als een treinreis.
Schema en synthese van een zakelijke tekst
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
De kopjes Waarom ik het hier over houd Hoe heet het boek
Module 7 – Hoofdstuk 5 (1) SQL – een begin.
Minsom (type 45-19=) Groep 4 t/m 8.
Vraag enkel 1 minuutje van je tijd!!! Met muziek.
Stel je voor : de bank geeft je elke ochtend een som van 86
OM EVEN OVER NA TE DENKEN.
Godsdienst.
Specificeren van informatiesystemen
Peter Strawson.
H16: Renten H 16 gaat over renten. Wat is het verschil met H 15?
Agenda  Les 15  wkn 14 2e  hs 2.6 winst & verlies
Ondernemen met informatie
Hst 1: Het klimaatsysteem
Informatica op het Kalsbeek College. Informatica op het Kalsbeek College.
Hogere wiskunde Limieten college week 4
Lesplanning Binnenkomst Intro Vragen huiswerk Uitleg docent 2.2
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Afkomst en Afkomst Waar kom ik vandaan?.
Van Valckenborgh Dirk Februari Definitie “optie op aandelen” : Recht / Verplichting om een standaardhoeveelheid aandelen te kopen (call-optie –
Rekenproblemen en Dyscalculie
Aardrijkskunde Welkom Klas 2.
Interpreteren van data
Het weer een lessenserie over meteorologie
OM OVER NA TE DENKEN.
1 WEBWIJZER MEDISCHE BIBLIOTHEEK (collectie bewegingswetenschappen) DE MEDISCHE BIBLIOTHEEK: Studeren in de bieb Openingstijden Boeken lenen Kopiëren,
Debbie Vandekerckhove
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Copyright © 2005 AICN Automatisering - Presentatie Virtueel Boeken (4.0) Vanaf de website van de recreatieonderneming kiest de gast voor ‘online boeken’.
Context switching Chanel Mepschen Informatica 5Fvwo.
Oudermeeloopdagen.
§2.3 Hoe leen je? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Lenen
Ordenen van gegevens Inleiding informatiesystemen © Sander Cox.
Belgenmop Een Belgisch paar wil een kind krijgen, maar helaas wil het maar niet lukken Ze bezoeken véél dokters maar niemand kan hen helpen!
Boekhouding en administratie
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Presenteren en communiceren
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
SchoolWise Samengesteld door. Programma ● Wat is schoolWise ● Waarom schoolWise ● Hoe werkt schoolWise - Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer ● Starten.
Rekenen met rente Jnw, september 2015.
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Uitleen promotiematerialen. Waarom promotiematerialen? Om iedereen die een sponsoractie organiseert te voorzien van promotiematerialen en materiaal voor.
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Het HiSPARC project Het HiSPARC project meet kosmische straling en is een samenwerkingsproject van een groot aantal scholen en diverse Universiteiten.
Woordjes leren.
Ik ben vandaag niet thuis Ga jij naar de Colruyt? Ten eerste breng je choco mee Denk ook aan Nesquik Daarnaast nog mandarijntjes En ten slotte mag je geen.
D E M O N S T R A T I E E D U C A T - V V O O R H E T V O O R T G E Z E T O N D E R W I J S E N R O C ' S 2.
Domein Verhoudingen 11 Rente van spaartegoeden 2 Rente van spaartegoeden Als je geld op een spaarbankrekening stort en voor langere tijd laat staan,
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
HERZIENING INFORMATICA DEEL 1.
H3 Financiering van een bedrijf
Informatica Keuzevak in de 2e fase.
Goederenstroom en voorraadbeheer
Goederenstroom en voorraadbeheer
Definities van BOEKHOUDEN en ADMINISTRATIE
Transcript van de presentatie:

WAT IS INFORMATICA? De leer van informatieverwerkende systemen Het begrip informatica kan ruim en nauw worden opgevat: RUIM : Informatica is een vakgebied dat het verschijnsel informatie en alle vormen van informatieverwerking bestudeert NAUW : Informatica concentreert zich echter op de informatieverwerking door computers, dus het deel van het informatiesysteem dat geautomatiseerd os of wordt geautomatiseerd

Een voorbeeld: Chris de Leeuw leest graag en veel. Daartoe leent hij nogal eens een boek van deze of gene. Omgekeerd is hij ook niet te beroerd om boeken uit te lenen. Omdat Chris vreest anders te vergeten wat hij van en aan wie heeft geleend, houdt hij systematisch een administratie bij. Wanneer een boek wordt geleend of teruggebracht, schrijft hij het direct op een notitieblaadje. Thuis neemt hij die aantekeningen over in een schrift. Daardoor kan hij te allen tijde opzoeken of een bepaald boek al terug is, als hij zelf of een vriend(in) dat wil weten. WAT VERSTAAN WE ONDER INFORMATIEVERWERKING?

Handelingen zoals verzamelen, bewaren en bewerken, vatten we samen onder de noemer verwerking Toegepast op informatie is in het voorbeeld van Chris sprake van informatieverwerking Notitieblaadjes met boektitels, leentermijnen e.d. Opschrijven, terugzoeken, … Informatie over waar welke boeken zjin (uit)leensysteem (Chris en zijn schrift)

De invoerinformatie staat op de notitieblaadjes en bestaat uit de titels van boeken die hij leent, uitleent, terugbrengt of terugkrijgt en eventueel de afgesproken uitleentermijn De verwerking bestaat eruit dat Chris elke uitlening noteert op een vrije plaats in zijn schrift. Bij inlevering van een boek, moet hij de betreffende uitleenregistratie opzoeken en doorstrepen. Ook om te bepalen of een boek al terug is, moet hij het opzoeken Door deze administratie goed bij te houden kan Chris op elk moment zeggen of een bepaald boek al teruggebracht is Dat is de uitvoerinformatie

INFORMATIEVERWERKING M.B.V. COMPUTERSYSTEMEN Reiswens Afstandtabel prijslijst Uitrekenen prijs, aanmaken kaartje Informatie op scherm, kaartje met prijs Kaartverkoopsysteem (loketcomputer) De NS verkopen kaartjes via loketten op de stations. De lokettist beschikt daartoe over een computer:

Invoerinformatie Verwerking Uitvoerinformatie Informatiesysteem ALGEMEEN SCHEMA INFORMATIESYSTEEM

DE GEHEUGENFUNCTIE VAN EEN INFORMATIESYSTEEM Een informatiesysteem bevat een informatiebank Het woordje bank is de algemene term voor de opslag van een en ander; in dit geval informatie

Invoerinformatie Verwerking Uitvoerinformatie Informatiebank Informatiesysteem