B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
De gezonde voedingstest
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Stofwisseling.
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Eet je Fit!.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Goedenavond Welkom bij
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Wat voedt jou deel 1..
Lekker en Gezond de Quiz
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Voel je wel in je vel !.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maak groepjes van 3 personen en start één computer per groepje op B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam spelregels Het gaat om de goede antwoorden Als je als eerste inlevert krijg je bonuspunten, maar het moet wel foutloos zijn, anders krijg je strafpunten De leraar heeft het laatste woord. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Klaar voor ???? 2 8 7 10 9 1 4 3 6 5 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat hoort volgens jullie bij gezond eten. Je krijgt 5 minuten om minstens 5 punten op te schrijven die volgens jouw onderdeel zijn van “gezonde voeding”. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat is dat dan eigenlijk ?? Voldoende groenten en fruit en brood Voldoende beweging Veilig voedsel Minder verzadigd vet En vooral voldoende………. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam variatie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 1. Groente en fruit Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen. 2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren. 4. Vetten en olie Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. 5. Dranken Belangrijk vanwege: water. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Zoek het antwoord op de volgende vragen. Wat is het doel van vezels in je voeding. Wat moet je ook doen als je extra vezels eet Wat is het doel van kalium in je voeding Wat is het doel van foliumzuur. Je krijgt 8 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar hoe moet je nu omgaan met Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Eet gevarieerd Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn. Bovendien wordt het risico op het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen gespreid. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 2. Niet te veel en beweeg Om op een gezond gewicht te blijven, is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Iemand met een te hoog gewicht heeft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Niet te veel eten betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 3. Minder verzadigd vet Door het gebruik van verzadigd vet te beperken vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor vetten met veel onverzadigd vet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 4. Veel groente, fruit en brood Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Er wordt dus niet snel te veel van gegeten. Dit is belangrijk voor mensen die letten op hun gewicht. Bovendien verlaagt een ruime consumptie van groente en fruit het risico op chronische ziekten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 5. Veilig In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan besmetting en ziekte, bijvoorbeeld het risico van een voedselinfectie of -vergiftiging, worden verkleind of voorkomen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Je krijgt 5 minuten om minstens 5 maatregelen te noemen die jij kunt nemen om voedsel veilig te houden B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

En waar zitten ze allemaal Wat zijn bacteriën En waar zitten ze allemaal B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Je hebt goede bacteriën Melkzuur-bacterie Deze wordt o.a. gebruikt om kaas te maken Weten jullie nog meer producten die hiermee gemaakt worden? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

En om het moeilijk te maken… zijn sommige foute bacteriën toch goed. Hier zitten b.v. poep-bacteriën in. Ook wel Entero’s genoemd B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar er zijn ook foute bacteriën Met enge ziektes tot gevolg B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Die het gevolg zijn van een besmetting… B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar ook weer de oorzaak kunnen zijn Van een besmetting verkouden Hoofdpijn Griep Diaree Hart valen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Om verspreiding te voorkomen Was je je handen Na het niezen Na het toilet bezoek Tussen diverse werkzaamheden door Draag geen ringen tijdens je werk B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar hoe was je je handen eigenlijk ? Met lauw water Met zeep Goed tussen je vingers en ook je polsen Gedurende 30 seconden Goed afspoelen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Hoe droog je je handen Droog je handen met een wegwerpdoek Doe hier ook de kraan mee dicht Gooi je papier weg in een prullenbak zonder de deksel aan te raken Op je werkplek wederom je handen wassen. Omdat de wc deurkruk ook vies is. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar hoe groeit een bacterie ? In gunstige omstandigheden, Dwz. Niet te koud, vochtig en licht Deelt een bacterie zich in 20 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

We onderscheidden 3 soorten bacteriën Stafylokokken Salmonella botulinebacterie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 1e soort Stafylokokken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Zoek eens op..( 5 minuten) Stafylokokken Waar komen deze voor? Salmonella Botulinebacterie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Stafylokokken Deze komt voor in: neus en keelholte open wonden Puisten Deze verspreid zich door niezen, hoesten en aanraken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 2e soort salmonella B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Salmonella Deze komt voor in: kip eier-producten Varkensvlees B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Salmonella is heel gevaarlijk voor: Kleine kinderen Zieke mensen Oude mensen met weinig weerstand B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Zorg dus voor het volgende: Kip moet gaar zijn Geen rauwe eieren !!!! Alleen gaar varkensvlees B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam 3e soort Botulinebacterie Deze kan verlammingen veroorzaken Komt voor in oppervlakte water.. (botulisme) B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Botuline Kan groeien zonder zuurstof Is te herkennen aan blikken en pakken die bol staan B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat kunnen we doen om dit allemaal te voorkomen ???? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam ALLE MAATREGELEN OM BESMETTING TE VOORKOMEN HOREN THUIS IN EEN H.A.C.C.P. PLAN B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Wel eens gehoord van H.A.C.C.P. ?? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Waar staan de letters H.A.C.C.P. voor. Je krijgt 2 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam H.A.C.C.P. Is een richtlijn voor hygiënisch werken Is verplicht om mee te werken in voedingsindustrie Is uitgevonden door de N.A.S.A. Geeft werkinstructies vanaf ontvangst van producten, Geeft werkinstructies over bereiding Geeft werkinstructies over uitgifte Geeft werkinstructies over afruimen Geeft werkinstructies over afwassen Kortom, is veelomvattend. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

ontvangst temperaturen van koude producten Koude producten mogen niet warmer zijn als: 7°C Kip moet onder de 4 °C Diepvries mag niet warmer zijn als - 15° C B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Temperatuur uitgifte: Soep, hoofdgerecht, pap, Alles wat warm is moet boven de 65° C zijn Uitzonderingen is: Mixvoeding voor heel zieke patiënten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wist je dat een vlieg eerst op de poep kan zitten….. En daarna op je broodje ???? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

ONGEDIERTE BESTRIJDING Muizengif Vliegenvangers Allerlei methoden om ongedierte te bestrijden d.m.v. gif en verspreiding methoden. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam SCHOONMAAKPLAN Hierin is in een schema aangegeven hoe vaak iets schoon gemaakt dient te worden. Afzuigkap: 1 x per maand Vloer : dagelijks Werkbank: dagelijks B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

De V.W.A. controleert vooral je papieren administratie Betreffende: Temperatuur-registratie Schoonmaakplan En elk jaar een ander hoofd item… B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat betekenen de letters V.W.A. en hoe heette deze vroeger Je krijgt 2 minuten de tijd om dat op te zoeken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Werk netjes, schoon en opgeruimd Maak eerst af waar je mee bezig bent voor je aan wat anders begint. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Genoeg over schoonmaken we gaan weer verder met gezonde voeding. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Hoe wordt je dan dik ??? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat calorieën zijn Dan moet je eerst weten Je krijgt 5 minuten om een omschrijving te zoeken voor calorieën en om Op te zoeken hoeveel calorieën er in een glas bier zit. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

o.k. Wat zijn calorieën ??? Calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie in eten wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Net zoals we kilometers gebruiken voor het meten van de afstand, en liters voor… B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

En hoeveel calorieën levert dan een glas bier ??? Een glas bier levert 100 calorieën ! oftewel 420 kilojoules B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat is dan weer een kilojoule ?? Dat is de nieuwe naam voor calorie De hoeveelheid kilojoules kan worden omgerekend door een kilocalorie te vermenigvuldigen met 4,2: dus 1 kcal = 4,2 kJ. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Maar hoe wordt je dan dik ?? Te veel eten slaat je lichaam op voor als je eens een keer te weinig binnen krijgt.(in de vorm van vet.) Je wordt dikker als je vaak te veel eet en je wordt juist mager als je vaak te weinig energie binnen krijgt. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Als je dus niet meer calorieën eet, dan je verbruikt…. Is dit het resultaat. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Ben jij te dik ?? Ga naar: www.voedingscentrum.nl En zoek naar BMI (body mass index) Om te kijken of jij te zwaar bent. 5 minuten om het uit te zoeken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Soorten Vet Verzadigd vet Onverzadigd vet Verborgen vet. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Verzadigd vet Producten waar veel verzadigd vet in zit zijn: Palmolie, kokosolie, boter, vet vlees, vette kaas, 48 + snacks, fastfood, koek en chocolade. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Onverzadigd vet Onverzadigd vet is vloeibaar als dit buiten de koelkast bewaard wordt. Het zit in: plantaardige olie dieetmargarine, halvarine, vette vis en noten.   B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Van verborgen vet, Zie je niet dat het er in zit. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Schrijf eens 5 producten op waar verborgen vet in zit. Je krijgt hiervoor 5 minuten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Verborgen vet B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Vet in kaas Kaas heb je diverse soorten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Noem minstens 4 soorten kaas. Je krijgt 3 minuten de tijd B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Oude kaas Jonge kaas Belegen kaas Extra belegen kaas Smeer kaas Overjarige kaas B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Maar vet in kaas dan???? 48 + betekent: 48 % van de droge stof bestaat uit vet. 40+ betekent: 30+ betekent: 20+ betekent: B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Maar wat is dan geëmulgeerd vet ??? En on-geëmulgeerd vet B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Zoek dat maar even op. Je krijgt 4 minuten de tijd. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Geëmulgeerd vet Als vocht en water een emulsie vormen. B.v. in kaas, margarine, halvarine Als dit niet het geval is noemt men het ongeëmulgeerd vet. Pindakaas, dressing, Als geëmulgeerd vet verwarmt wordt, is het ongeëmulgeerd vet. Denk b.v. aan boter. Geëmulgeerd vet is lichter verteerbaar. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

We gaan nu kijken naar een filmpje over omega 3 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Je krijgt 5 minuten om de volgende vragen te beantwoorden. Wat is omega 3. Waar komt omega 3 veel in voor. Wat was de naam van omega 3 voorheen. Waarvoor is omega 3 goed. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Omega 3 antwoorden Omega 3 is vetolie Komt vooral voor in vette vis Linolzuur concentratie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat zijn dan koolhydraten ?? Een koolhydraat is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker. Alle koolhydraten, worden in ons spijsverteringskanaal afgebroken en komen als glucose (vorm van suiker) in ons bloed terecht. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat zijn producten waar veel koolhydraten inzitten… Zoek eens 5 producten waar veel koolhydraten inzitten. Je krijgt hiervoor 5 minuten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam En dan ?? Dit glucose wordt via het bloed vervoerd naar alle delen van ons lichaam en dient als brandstof. Glucose is zodoende onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam. Wanneer het glucosegehalte in ons bloed te laag wordt, krijgen we honger. Te veel glucose betekent dat je het als vet opslaat. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Enkelvoudig koolhydraten Enkelvoudige koolhydraten vind je onder andere in fruit, melk en groenten. (druivensuiker) Ook vind je enkelvoudige koolhydraten in alle producten in de supermarkt waar suiker in de ingrediëntenlijst staat vermeld, zoals gebak, snoep en siroop. in de eerste groep (fruit en groenten) zitten de enkelvoudige koolhydraten in en rondom vezels, mineralen en vitaminen. In de tweede groep (snoep en gebak) zitten alleen maar enkelvoudige koolhydraten en geen belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft daarom niets aan die tweede groep. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Complexe koolhydraten Complexe koolhydraten vind je in brood, aardappelen, rijst, pasta en sommige groenten (b.v. volkoren) Omdat complexe koolhydraten veel vezels bevatten kost het je lichaam veel meer energie (calorieën) om ze om te zetten in glucose. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Koolhydraten … B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Je krijgt 3 minuten voor de volgende vraag Zoek op internet op welke koolhydraat heel snel opgenomen wordt in je bloed. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wist je dat koolhydraten die niet gebruikt worden… In je lichaam worden opgeslagen als vet. Dat dit vet pas verbruikt wordt als je veel beweegt, en minder eet. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam eiwitten Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren. Zij garanderen snel spierherstel en spiergroei. Zonder eiwitten kun je geen spieren opbouwen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Zoek eens naar producten waar veel eiwitten inzitten. Noem er minstens 5 Je krijgt hiervoor 5 minuten de tijd. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Waar zitten eiwitten dan in ?? Vis Gevogelte Vlees Noten Zuivel Bonen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Eiwitten … B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Wat doen eiwitten dan allemaal.. Bij heel veel wat er met eten gebeurd, is de schuld van de eiwitten: Bouillon is blind---eiwit, Soep is overgekookt---eiwit, Slagroom wordt dik---eiwit Pan is aangebrand---eiwit Vlees is lekker bruin---eiwit B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Vitamines We gaan nu kijken naar een video van De keuringsdienst van waarde over vitamines. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Welke vitamines zijn oplosbaar in vet Waardoor gaat vitamine C verloren Wat krijg je bij een tekort aan vitamine B Waar krijg je vitamine D van. Zitten er meer vitamine in gekookte groenten of in rauwkost Je krijgt 5 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Doe de groenten en fruittest op de volgende link http://games.voedingscentrum.nl/gruittest/ B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Nu weten we al heel veel over gezonde voeding Maar wat zijn nu de regels om een aantrekkelijk menu te maken. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Je moet op een aantal dingen letten. Let op smaak Let op kleur Let op consistentie Let op ingrediënten Let op het seizoen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Je krijgt 5 minuten de tijd. Je moet op een aantal dingen letten.. (het antwoord stond in de vorige dia.) Je krijgt 5 minuten de tijd. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Even oefenen wat is er mis met het volgende menu Tomatensoep Biefstuk Rode wijn saus Bietjes Gekookte aardappelen Aardbeienvla B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Nu voor het eggie Witte crème soep Roomsnitzel Vleesjus Bloemkool bechamelsaus Aardappelpuree Blanke vla B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam En met deze Garnalencocktail Tongfilet picasso Gebakken aardappelen Gekookte sperziebonen fruitcocktail B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

En als je dan lekker gekookt heb Moet je nog tafel dekken Zorg voor een schoon tafellaken Zorg voor schone servetten Zorg voor schoon glaswerk Zorg voor de vaste attributen

Let ook op het “menuschema” Koud voorgerecht Soep Warm voorgerecht Hoofdgerecht vis spoom Hoofdgerecht vlees Nagerecht koud Dit kan nog veel uitgebreider !!!

Hoe dek je nu zo’n menu Koud voorgerecht—mes en vork Cocktail– kleine vork en kleine lepel Soep –lepel Warm voorgerecht– mes en vork Hoofdgerecht – mes en vork

Dit dient altijd netjes en schoon te gebeuren!!!! Mes altijd rechts, met snijkant richting het bord. Lepel altijd rechts Vork altijd links Voor het nagerecht geld: Mes, vork, lepel boven het bord. Het oppoetsen van bestek noemt men ook wel poleren.

Poleren doe je met een droge of licht vochtige doek. Je poets het servies en bestek en glaswerk tot het helemaal schoon is.

Maak zelf een menu van 4 gangen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Maak nu een menu van 6 gangen voor de 1e kerstdag. Je verwacht 60 gasten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Teken ook een dekschema voor jouw gemaakte menu

Huren van serviesgoed reken nu uit hoeveel bestek en servies je moet bestellen om dit menu te kunnen serveren.

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Weet je het nog.. Een witte snijplank is voor… Een rode snijplank is voor…rauw vlees. Een blauwe snijplank is voor rauwe vis. Een bruine snijplank is voor gaar vlees. Een gele snijplank is voor kip en kalkoen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Even een herhaling Maak deze opdracht zelfstandig. Welke snijplank en gereedschappen heb je nodig voor de volgende gerechten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Bruine bonensoep Minestronesoep Huzarensalade Hartige salade Broodje brie gezond Uitsmijter hamkaas Broodje warm vlees Sate met brood Toast met champignons B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam Nog een herhaling. (blz 69 csc1) B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Waarom is kennis van de warenwet belangrijk voor iemand die in de keuken of catering werkt. Wat zijn de twee belangrijkste bedoelingen van de warenwet. Wat verstaat de Warenwet onder waren? Wat is een raamwet Welke voordelen hefft een raamwet Wat is de taak van een keurmeester? Wanneer zal de keuringsdienst van waren een bedrijf een waarschuwing geven en wanneer een boete?

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam En waar kun je eten nu mee bereidden B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

In proffesionele keukens heb je veel apparatuur Aan welke eisen denk jij dat de apparatuur moet voldoen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Eisen aan apparatuur voor de counter Apparatuur moet voldoen aan de veiligheidseisen van KIWA, GIVA en KEMA. Moet goed schoon te maken zijn. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam