De Tabernakel Wat kunnen we ervan leren ?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Godsdienst.
Thema najaar Face t0 face - 2 Hebr. 12: Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind,
Water, schapen en vrouwen
De Tabernakeldienst Studiemateriaal : Heiligdomsleer © AGO 2013
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
de genezing te Bethesda
Jezus onze Hogepriester
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Bestemming God eren ….
de hogepriester & de lampen
Een Eeuwig Verbond.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
1 6 maart 2014 Rijnsburg 6 maart 2014 Rijnsburg. 2 Overzicht: priesterschap  hfst. 5 t/m 7: Levitisch priesterschap versus de Priester naar de ordening.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
God en ons.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
Het wassen van voeten.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
HOEZO BIDDEN?.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
de bloeiende staf van Aäron
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
Groot geloof 1.
1 20 maart 2014 Rijnsburg 20 maart 2014 Rijnsburg.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
David, een profeet psalm 16.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
Wie is mijn naaste? Lucas
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
Echad één! Hoor Israël Hoor, Israel: de Here is onze God; de Here is
Math.23 : 39,  Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt: Gezegend Hij, die komt in de naam des Heren !
God is trouw Hij gaf zijn woord
Welkom in de samenkomst
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
DE DRIE GERICHTSTRONEN ( vindt plaats vóór de Grote Verdrukking )
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
De jonge Samuël was... hoofdstuk 1: uit een onvruchtbare vrouw geboren hoofdstuk 2: eerstegeborene, priesterlijk 3.
Op heterdaad... Johannes
Johannes 3: 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren.
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
Een voorbeeld dat navolging verdient
De offers – HET OFFER, beeld(en) van het werk van de Heer Jezus
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Pinkstergemeente De Schuilplaats Spijkenisse, 20 december 2015
Exodus 25:9 Volgens alles wat Ik u zal tonen, een ontwerp van de tabernakel en een ontwerp van al zijn voorwerpen, zó moet u het maken.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
de betekenis van het bloed
Transcript van de presentatie:

De Tabernakel Wat kunnen we ervan leren ? Westen Manasse-Benjamin-Efraim Zuiden Ruben-Simeon-Gad Isacar-Zebulon-Judah Oosten Noorden Naftali-Asher-Dan

De bedoeling van het Tabernakel is te leren leven in een gemeeschap met als middelpunt het Heilige der Heilige "YHWH het centrum van aanbidding" Israël is het centrum van de aarde, Jerusalem is het centrum van Israël en het Heilige der Heiligen is het centrum van Jerusalem. De boodschap van de Tabernakel in de wildernis is om te tonen dat de focus van onze aandacht hoort te zijn op de plaats waar YHVH Zijn naam plaatste!

Binnenplaats of voorhof De Tabernakel Heilige der Heiligen Ark van het Verbond Tafel der toonbroden Menora Reukoffer altaar Koperen wasvat Brandoffer altaar Poort - ingang Omheining Binnenplaats of voorhof

Een beperkte inhoud van De Tabernakel

Poort, deur of ingang Joh.10: 7 Yeshua zeide dan nogmaals: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de deur der schapen.

Brandofferaltaar Jesaja 53:5, Maar om onze overtredingen werd hij doorboord, om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrede aanbrengt, was op hem,

Koperen wasvat Jesaja 1:16, Wast u, reinigt u, doet uw boze daden uit mijn ogen weg; houdt op kwaad te doen;

Reukofferaltaar Openb.8:4 En de rook van het reukwerk, mèt de gebeden der heiligen, steeg uit de hand van de engel voor Gods aangezicht op.

Een beeld van de Geest van Adonai Menora Een beeld van de Geest van Adonai

Tafel der Toonbroden Joh.6:35, Yeshua zeide tot hen: Ik ben het brood des levens; wie tot Mij komt, zal nimmermeer hongeren en wie in Mij gelooft, zal nimmermeer dorsten.

Heilige der Heiligen

Wijsheid - Inzicht - Kennis Met deze drie dingen [wijsheid, inzicht en kennis] werd de wereld geschapen. Met deze drie dingen werd ook de Misjkan [Tabernakel] gebouwd. Met deze drie dingen werd ook de Tempel gebouwd. Ook wanneer G'd hem zal herbouwen in de tijd die komen zal, zullen het deze drie dingen zijn, die hem zullen bouwen

Dit is dus de Tabernakel temidden van de legerplaats

De Tabernakel of Tent der Samenkomst is er een verschil De Tabernakel of Tent der Samenkomst is er een verschil ? Misschien iets om over na te denken

Exodus 33:7-9 Moshe nu nam een tent en spande haar voor zich uit buiten de legerplaats, ver van de legerplaats, en noemde haar: tent der samenkomst. Ieder, die de HERE zocht, ging uit naar de tent der samenkomst, die buiten de legerplaats was. Wanneer Moshe uitging naar de tent, stond het gehele volk op en ging staan, ieder aan de ingang van zijn tent, en zij zagen Moshe na, totdat hij de tent was binnengegaan. Zodra Moshe in de tent kwam, daalde de wolkkolom neer en bleef staan aan de ingang van de tent, en Hij sprak met Moshe.

Volgens bepaalde bronnen zou zich aan de voorkant van de poort een tent bevonden hebben. Die rechtstreeks tegenover de ingang van de voorhof was, de tent van Moshe, Aharon en zijn kinderen. Een speciale tent was opgezet voor de kist van Yoseph, zodat Moshe diens beenderen vanuit Egypte naar het land Israël kon meebrengen.

Lev.16:7-9 Hij (Aäron) zal de twee bokken nemen en ze voor het aangezicht des HEREN stellen bij de ingang van de tent der samenkomst, en Aäron zal over de beide bokken het lot werpen; één lot voor de HERE, en één lot voor Azazel. Dan zal Aäron de bok waarop het lot voor de HERE gevallen is, brengen en hem ten zondoffer bereiden.

Na de procedure van het offeren staat er : Lev.16:23 Daarna zal Aäron naar de tent der samenkomst komen en de linnen klederen uittrekken, die hij aangetrokken had, toen hij het heiligdom binnenging, en zal ze daar laten liggen. Lev.16:27-28 En de stier van het zondoffer en de bok van het zondoffer, waarvan het bloed gebracht werd om verzoening te doen in het heiligdom, zal men buiten de legerplaats brengen en hun huid, hun vlees en hun mest met vuur verbranden. Wie dat verbrandt, zal zijn klederen wassen, zijn lichaam in water baden en daarna in de legerplaats komen.

Lev.17:5 opdat de Israëlieten hun slachtoffers brengen, die zij op het open veld plegen te offeren; zij moeten ze brengen voor de HERE, naar de ingang van de tent der samenkomst, tot de priester, om ze als vredeoffers de HERE te offeren. Lev 17:14 Want, wat de ziel van alle vlees betreft – het bloed ervan is zijn ziel; daarom heb Ik tot de Israëlieten gezegd: Gij zult van generlei vlees bloed eten, want de ziel van alle vlees is het bloed: ieder die het eet, zal uitgeroeid worden.

Moshe, een beeld van Yeshua als bemiddelaar tussen het volk en de Eeuwige, een brug van zekerheid 1 Tim.2:5 Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Mashiach Yeshua, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd.

Hebr.13:11-13 Want van de dieren, waarvan het bloed als zondoffer door de hogepriester in het heiligdom werd gebracht, werd het lichaam buiten de legerplaats verbrand. Daarom heeft ook Yeshua, ten einde zijn volk door zijn eigen bloed te heiligen, buiten de poort geleden. Laten wij derhalve tot Hem uitgaan buiten de legerplaats en zijn smaad dragen.

Joh.10:11, Ik ben de goede herder. De goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen; messiaanshetlevendwater.be