Laat het grote geld niet ontsnappen Voorstellen van het FAN om te komen tot een rechtvaardiger belastingssysteem.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
I n k o m e n s v e r d e l i n g Personele inkomens- verdeling
Advertisements

Welvaartskloof in een duale samenleving
Begrotingscontrole 2013 Federale Overheidsdienst FINANCIEN De Minister van Financiën Koen Geens.
Spaarfiscaliteit, vermogensbelasting en fiscale amnestie
Inhoud Ontzorgen Rekenvoorbeeld: gezin van 4 personen
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
De nieuwe successiewet mr. J.M.J.H. Hendriks PRESENTATIE d.d
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Regels economie: Geldbedragen ronden wij af op centen. Bijvoorbeeld €2,99 -> dus twee decimalen. Andere aantallen rond je af op één decimaal. Tenzij anders.
Boxenstelsel.
De inkomstenbelasting (en premie volksverzekering) wordt uitgerekend door middel van het schijventarief. Het schijventarief is een begrip uit de Wet op.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Vergrijzen en verzilveren Antwerpen, 16 november 2012 Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht.
VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 4: Collectieve sector
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Welvaart Hoofdstuk 4.
1 Belanghebbenden overleg Beglazing in woningbouw Historiek 11 september
Herhaling Examenstof M&O
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
EENMANSZAAK Geen onderscheid tussen eigen vermogen en vermogen van de activiteit Onbeperkte aansprakelijkheid Geen specifieke boekhouding Inkomen uit beroep.
De onderkant van de Belgische pensioenbescherming In welke mate lopen (rust)gepensioneerden een risico op armoede? Hanne Vandermeerschen Pensioencolloquium.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Welvaart Hoofdstuk 4.
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Goedemiddag H3b.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Forfaitaire kosten / Standaardkosten.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les t/m 75 plus Zelftest Kennisvragen.
Inkomen les 8 37 t/m 46.
Inkomen les t/m Begrippen Welvaart de mate waarin mensen in hun behoeften kunnen voorzien.
Inkomen les 7 27 t/m 37.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Inkomen 23 Selectie 109 t/m Opdracht 109a Welke belasting betaal je Rente op de bank ad € Inkomensbelasting (VRH)
Inkomen 21 Begrippen H6. 2 Begrippen Directe belastingen Belastingen die rechtstreeks aan de overheid moeten worden betaald.
A5 Management & Organisatie
10? fiscale DI RUPO maatregelen Simon Claeskens District Manager Zuid Antwerpen Vrije Beroepen.
Fiscale maatregelen Di Rupo Brasschaat, 01/03/2012 UNIZO-studiedienst.
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
Wat nou, pensioencrisis?
Van Vensoc tot Biztax Vennootschapsbelasting Aj 2011.
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
In de strijd tegen armoede en sociaal isolement onder kinderen.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Algemene Ondernemersvaardigheden
1 Michiel Verbeek November 2014 Waarom gaat de economie niet een beetje beter?
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week Us$ stijgt en de VS markten en grondstoffen markten+ obligatie markten storten ineen.
Balans Resultatenrekening aankopen en kosten waar is dat geld naartoe
Algemene Ondernemersvaardigheden
De vennootschap als motor voor vermogensopbouw
Wat is inkomstenbelasting
Boekhouden is het op regelmatige basis registreren en rapporteren
1 jaar Bourgeois en Michel
1 jaar Bourgeois en Michel De werknemers en gezinnen betalen het gelag Grote bedrijven en miljonairs ontspringen de dans.
Een omvattende ‘tax shift’. 2 Van particulieren en overheid naar particulieren en ondernemingen Verdeling financiering over de pijlers Beschouwing: Tax.
Mechanismen van tweedeling Over verarming en verrijking in Nederland.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
Vragen vooraf Hoe staat de Nederlandse economie ervoor? Wat is de oorzaak van de financiële crisis? Zijn er wel eens belastingen afgeschaft? Hoeveel verschillende.
Een zegen of een gevaarlijke verleiding?
20 jaar Vlaams fiscaal beleid
Transcript van de presentatie:

Laat het grote geld niet ontsnappen Voorstellen van het FAN om te komen tot een rechtvaardiger belastingssysteem

Belastingen zijn nodig in een zorgzame en solidaire samenleving Want overheid heeft middelen nodig voor: Herverdeling van welvaart Openbare dienstverlening Sociaal beleid O.a. alternatieve financiering van sociale zekerheid Sturing sociaal economische ontwikkeling Bv. Stimuleren van duurzame ontwikkeling

De “WARE KOSTPRIJS” : een voorbeeld NiveauKostprijs inschrijving 3 jaar kleuterschool € 6 jaar lager onderwijs € 6 jaar secundair onderwijs € TOTAAL € Dit bedrag is niet zo makkelijk te berekenen, maar als referentie geven we een overzicht van de inschrijvingskosten aan ‘The British School of Brussels’, een internationale privéschool in Tervuren. Deze school wordt niet gesubsidieerd vanuit de belastingen. Van 3 tot 18 jaar naar school gaan, kost je daar €!

Stof tot nadenken… 1 Belg op 7 leeft onder de armoedegrens van 860 Euro 10% van de gezinnen in België heeft meer dan 50% van het vermogen in handen De top 10 van rijkste Belgische families had  in 2000 een vermogen van 6,21 miljard €,  in 2004 al 12,22 miljard €  in 2008 al 32,30 miljard €

Inleiding bron jaarverslag NBB 2009

Inleiding MaatregelOpbrengst in miljard € Invoering van een vermogensbelasting8,7 Speculatieve meerwaarden belasten0,5 Bestrijding fiscale fraude10 Het belasten van de onrechtmatige winsten van Electrabel2 Maatregelen tegen de ontsporing van de notionele intrestaftrek1,5 Inning van achterstallige belastingen3,5 Totaal26,2

Overzicht Progressieve inkomstenbelasting Vlaktaks De vergeten inkomens van zelfstandigen Het bankgeheim Vermogensbelasting(en) Meerwaardebelasting Fiscale Fraude

Overzicht Achterstallige belastingen Vennootschapsbelasting BTW Fiscale amnestie De Europese spaarrichtlijn De Financiële transactietaks Belastingsparadijzen

Een progressieve inkomstenbelasting Momenteel zijn er nog 6 belastingsschijven (0, 25, 30, 40, 45 en 50) In 1989 waren er nog 13 met 70 % als hoogste tarief Het aantal belastingsverminderingen wordt alsmaar groter en deze gelden enkel maar voor wie kan investeren. Hoe hoger het inkomen, hoe groter het voordeel

Voorstellen voor de inkomstenbelasting Herinvoering van hogere belastingstarieven waardoor de hoge inkomens meer bijdragen; Een hogere belastingsvrije som Een grondige toets van alle belastingsverminderingen en –aftrekken aan rechtvaardigheid en doelmatigheid (meer subsidies ipv. verminderingen en hergroepering van de fiscale stimuli)

De vlaktaks -De vlaktaks is bijzonder voordelig voor rijken; -Vooral de middenklasse zal meer belastingen betalen -De armen worden er niet beter van -De overheid is ook verliezer Besluit: de vlaktaks dient naar de prullenmand te worden verwezen.

De vergeten inkomens van zelfstandigen en verhuurders -Sommige zelfstandigen worden niet belast op hun reëel inkomen maar op een forfait. -Verhuurders die verhuren aan particulieren betalen belastingen op het geïndexeerd KI en niet op de reële huurinkomsten Besluit: alle zelfstandigen en verhuurders dienen belastingen te betalen op het reëel inkomen

Het bankgeheim Het bankgeheim kan nu enkel worden opgeheven indien er een vermoeden is van ‘grote fiscale fraude’ Bij de afschaffing van het bankgeheim heeft enkel de fiscus inzage in de rekeningen, niet de buurman De 10 % rijkste Belgen bezitten naar schatting gemiddeld 1,9 miljoen € maar betalen hierop nauwelijks belastingen. De rekening is hierdoor altijd betaald door de gekende inkomsten uit arbeid. Een versoepeling van het bankgeheim is niet voldoende. Zo ontstaan er nieuwe achterpoortjes.

Verdeling van het vermogen van de gezinnen (1999) DecielAandeel vermogenTotaal bedragPer gezin 10,5 % miljoen € € 21,1 % miljoen € € 31,8 % miljoen € € 42,6 % miljoen € € 53,7 % miljoen € € 65,0 % miljoen € € 76,8 % miljoen € € 89,3 % miljoen € € 914,2 % miljoen € € 1055 % miljoen € € Totaal100 % miljoen €

Verdeling gezinsvermogens deciel 10 Deciel Aandeel vermogen (1994) Totaal bedrag (mia euro) Per gezin (euro) 912,0 %35, ,1 %37, ,3 %40, ,5 %44, ,8 %49, ,2 %56, ,7 %65, ,6 %81, ,8 %119, ,7 %347, ,6 %873,

Wat met het bankgeheim -Het bankgeheim moet onmiddellijk en volledig uit de wet verdwijnen; -De fiscus krijgt toegang tot de bankgegevens die automatisch worden aangeleverd door de banken -Er dienen zware sancties op belastingsontduiking te komen

Wat met het bankgeheim Er dient elk jaar een lijst te worden opgesteld met de namen van de begunstigden van interesten, dividenden, meerwaarden en andere financiële inkomsten Alle vertrek van kapitaal uit België wordt gemeld met identificatie van de opdrachtgever België moet informatie uitwisselen met het buitenland om zicht te krijgen op het vermogen dat Belgen in het buitenland aanhouden

Huidige belasting op het vermogen -schenkingsrechten, successierechten zijn belastingen op de overdracht van vermogen (door schenking of overlijden) en eenmalig -Registratierechten bij de aankoop van een onroerend goed zijn eveneens eenmalig -Roerende voorheffing: 15 % op intresten en 25 op dividenden -Onroerende voorheffing: afhankelijk van het KI -Onroerende goederen worden tevens belast via de personenbelasting

Voorstellen rond vermogensbelasting LBC-NVK stelt een vermogensbelasting voor op vermogens boven de 1 miljoen € met een vrijstelling op de eigen woning voor een maximum van €. Geschatte opbrengst 8,7 miljard € Groen en SPA stellen een vermogenswinstbelasting voor met een afschaffing van roerende en onroerende voorheffing, successierechten, schenkingsrechten en registratierechten. Geschatte meeropbrengst tussen 3 en 7,5 miljard € Opbrengsten uit het vermogen toevoegen in de personenbelasting

Voorstel FAN Er wordt een vermogensbelasting ingevoerd op basis van een vermogenskadaster Er komt een debat over welke methode het best moet gevolgd worden om het vermogen te belasten

Meerwaardebelasting België is het enige land in de EU die geen belasting kent op meerwaarden op aandelen Aandelen worden dan ook voortdurend verhandeld omdat de aandeelhouder onrealistische opbrengsten verlangt Lonen delen zelden mee in de meerwaarden Kostendalingen worden niet verrekend in de productkostprijs (Electrabel) Beperking van de meerwaardevrijstelling in de vennootschapsbelasting

Voorstellen van FAN Invoering van een meerwaardebelasting op aandelen, obligaties en opties, dalend met de duurtijd dat die titels bijhouden worden

Fiscale fraude De fiscale fraude wordt door de KUL geschat op ca. 6 % op het bbp, 20 miljard € Andere studies variëren tussen 4 en 20 % op het bbp Geschat wordt dat de opbrengst van een goeie controle zo’n 20 miljard € aan inkomsten voor de overheid (fiscaal en SZ) kan betekenen

Voorstellen aanpak fiscale fraude Het bankgeheim moet volledig worden afgeschaft Invoering van een vermogenskadaster Voldoende middelen voor het personeel van de FOD financiën om fraude te bestrijden Overstappen naar het ‘enige dossier van de belastingplichtige’ De maatregelen die door de commissie ‘Grote Fiscale Fraude’ worden in wetten omgezet

Aanpak achterstallige belastingen -Zowat 22 miljard € aan rechtmatige belastingen worden niet geïnd. -De belastingsdiensten splitsen deze op in 3 categorieën: eisbare schulden (3,5 mlj. €), betwiste schulden (9,6 mlj. €) en twijfelachtige vorderingen (8,6 mlj. €) Besluit: De fiscale administratie dient alle middelen krijgen om de achterstallige belastingen te kunnen innen

Vennootschapsbalast-ing Officieel bedraagt de vennootschapsbelasting 33,99 % Rekening houdend met de werkelijk betaalde belastingen bedraagt de aanslagvoet gemiddeld slechts 24 % De notionele intrestaftrek is de grote oorzaak van dit gemiddelde Problematiek van de vervennootschappelijking

Voorstellen vennootschapsbelasting Er dient een herziening te komen van alle fiscale verminderingen en aftrekken Er moeten maatregelen worden genomen tegen de ontsporing van de notionele intrestaftrek De toekenning van een notionele intrestaftrek wordt gekoppeld aan jobcreatie

Voorstellen vennootschapsbelasting Vennootschappen die opgericht zijn om de personenbelasting en de bijdragen te ontwijken, worden bestreden Meer controle op vennootschappen Er dient op Europees vlak een minimumtarief te worden afgesproken

BTW BTW en accijnzen zijn indirecte belastingen en houden geen rekening met de draagkracht van de consument BTW betekent voor de 10 % laagste inkomens 12,2 % van hun totale inkomen, voor de 10 % hoogste inkomens betekent dit slechts 6,1 % Vroeger bestonden er meerdere tarieven, gekoppeld aan de noodzakelijkheid om te kunnen leven, nu zijn er nog slechts 2 tarieven

Voorstellen BTW Er dienen opnieuw hogere BTW-tarieven te worden ingevoerd voor luxe-artikelen De lijst van levensnoodzakelijke producten wordt herbekeken Er dient rekening te worden gehouden met de duurzaamheid van de producten

Fiscale amnestie Fraudeurs konden in het recente verleden aan voordelige belastingstarieven hun zwart of grijs vermogen tegen een prikje terugbrengen naar België De belasting op arbeid kan momenteel 50 % bedragen terwijl een regularisatie dikwijls gebeurt aan tarieven onder de 10% Besluit: een stop op het pamperen van fiscale fraudeurs via fiscale amnestie en gulle minnelijke schikkingen

De Europese spaarrichtlijn Sinds 2005 wordt er tussen landen uit de EU informatie uitgewisseld over spaartegoeden Ze geldt echter enkel voor vastrentende activa (kasbons, obligaties, spaarrekeningen) Tot 2010 deden drie landen niet mee aan de informatie-uitwisseling. Sinds 1/1 van dit jaar is België ook informatie gaan uitwisselen. Binnenkort worden ook de tak 21 en tak 23 verzekeringsproducten geviseerd

De Europese spaarrichtlijn De Europese spaarrichtlijn zou moeten worden uitgebreid tot alle financiële producten en worden toegepast in alle landen van de EU

De financiële transactietaks Een belasting op alle financiële transacties (aandelen, obligaties, valuta’s, derivaten) Jaarlijks wordt wereldwijd ca à miljard dollar verhandeld Een taks van 0,01 % zou 286 miljard dollar opbrengen Besluit: de regering moet haar invloed gebruiken voor de invoering van een internationale belasting op financiële transacties

Belastingsparadijzen Deze worden gekenmerkt door een absoluut bankgeheim en lage of geen belastingstarieven De bedragen die zich in de belastingsparadijzen bevinden worden geschat op 5000 tot 7000 miljard dollar. Het jaarlijks verlies aan belastingsinkomsten wereldwijd wordt geschat op 250 miljard dollar. Besluit: een automatische uitwisseling van informatie tussen staten over de financiële operaties uitgevoerd in de belastingsparadijzen