1 Het burgemeestersreferendum Waarom een referendum? Hoe gaat een burgemeestersreferendum in zijn werk? Op wie kun je stemmen? Waar zet Jan Waaijer zich.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verkiezing Project van het Jaar 2012
Advertisements

Met de actie ‘De Pluim’ wensen de Koning Boudewijnstichting en de tien regionale zenders mensen die zich inzetten voor andere mensen en de samenleving,
Taos, oktober 2004 toekomst gemeentelijk PH-beleid: hoezo ???
Definitief voorstel continurooster + De stemprocedure. 20 mrt
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Geesten Ze zijn overal om ons heen... Geloof je het niet???
Arthur van Leeuwen Welke gemeente is de beste van Nederland? Het hoe en waarom van het Elsevier-onderzoek met CBS-data.
Internationale organisaties
Waar = groen Niet waar = rood
Algemene ledenvergadering Dorp, Stad & Land 2008
Do’s and Don’ts presentaties
Burgers regelen het zelf
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Beïnvloeding van de politieke agenda - Actiegroepen - Belangengroepen - Burgers.
Jan van Belzen Voorzitter Platform Transportveiligheid
Gebiedscommissies Rotterdam Vanaf 19 maart 2014 geen deelgemeenten meer, maar…
De opkomst van de middeleeuwse stad
1 opdracht 2 a. Ze was koningin van Egypte (51-30 v. Chr.). b. Sinds de verovering van Egypte door Alexander de Grote (332) maakte Egypte deel uit van.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
Elektronisch stemmen in België
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
burgemeestersreferendum
Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Gerard Ekdom in poppodium 013, Tilburg
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
Republiek versus Frankrijk
Sollicitatietraining
Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw heet u welkom
Informatieavond examenleerlingen Informatie vervolgopleidingen Aanmelding hoger onderwijs.
Excursie gemeentehuis Goedereede 26 juni PROGRAMMA Welkomstwoord Burgemeester G. v.d. Velde Politiek hoe werkt dat (J. Klepper) Hoe werkt de gemeenteraad.
Politiek.
Toekomstig wonen in Diessen
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
EENS ONEENS In Noord-Brabant mogen geen nieuwe veestallen komen die groter zijn dan 1,5 hectare (ongeveer 3 voetbalvelden).
Deel 3: Politiek in de Griekse stadstaten
Zakelijk Zeist Stellingen bij het politiek debat van Figi, 1 maart 2010.
Baas boven baas.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Politiek-juridische dimensie
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Staatsinrichting In Nederland.
Thema: Macht.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 3 De innovatieopdracht.
Koninginnedag
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Hoe wordt ons land bestuurd?
SLC Assessment RUBEN SOL. Inhoud  Wie ik ben  Leerdoelen  Afsluiting.
Kwalificatie eisen Om goed in de samenleving mee te kunnen doen is een voorbereiding alleen op jouw beroep niet voldoende. Bijv. - sturing geven.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
BIZ BEDRIJVENTERREINEN BREDA-OOST 3B-O
Stemexamen.
Certificering 11 november 2016 te Bunnik.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
Fairtrade Gemeente Drechterland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Introductiequiz gemeenteraadsverkiezingen
Politiek Paragraaf 1-3.
Bingo Europese Unie.
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: Verkiezingen en de gemeente
Resilience in mijn gemeente
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Hier de titel van de presentatie invoegen
Transcript van de presentatie:

1 Het burgemeestersreferendum Waarom een referendum? Hoe gaat een burgemeestersreferendum in zijn werk? Op wie kun je stemmen? Waar zet Jan Waaijer zich voor in? Waar zet René van Diessen zich voor in? Hoe stemt u? Wat zijn de uitslagen van het referendum?

2 Waarom een referendum? De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat burgers meer betrokken worden bij de politiek. De gemeente Zoetermeer wil de burgers meer invloed geven.

3 Hoe gaat een burgemeesters referendum in zijn werk? Vertrouwenscommissie stelt profielschets op Commissaris van de Koningin maakt selectie van de sollicitanten De geselecteerde sollicitanten voeren gesprekken met de vertrouwenscommissie Geselecteerde sollicitanten voeren campagnes De burgers mogen hun stem uitbrengen De winnaar van het referendum wordt voorgedragen als zogenoemde voorkeurskandidaat (voorwaarde is wel dat een opkomst van minimaal 30% wordt gehaald)

4 Op wie kun je stemmen? René van Diessen - Geboren in Opleiding: Gymnasium > Algemene Economie Universiteit Tilburg Wethouder Tilburg Jan Waaijer - Geboren in HBS > Economie Erasmus Universiteit Rotterdam Burgemeester Schipluiden Burgemeester Ridderkerk

5 Waar zet René van Diessen zich voor in? Een veilige welvarende stad Een krachtig bestuur met een goed functionerend ambtenarenapparaat

6 Waar zet Jan Waaijer zich voor in? Balans in de stad Zoetermeer sociaal en economisch bereikbaar houden voor iedereen Een veilige en prettige leefomgeving

7 Hoe stemt u? Er wordt gebruik gemaakt van de bekende stemmachines en stembureaus. U heeft inmiddels een oproepingskaart in de bus ontvangen. Deze kaart is het bewijs om te kunnen stemmen. Neem deze mee als u naar een van de stembureaus gaat. Voor locaties van de stembureaus bezoek de site:

8 Wat zijn de uitslagen van het referendum? De opkomst bedroeg 26,96% 69,55% van de uitgebrachte stemmen ging naar Jan Waaijer René van Diessen kreeg 30,45% van de stemmen De officiële uitslag wordt vrijdag 5 december bekendgemaakt ~