Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontdekkingstocht onder Zeeland, ongekend!
Advertisements

Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging
§6 Begin Holoceen Kenmerkend voor de laatste jaar is dat de temperatuur weer stijgt. Je kent inmiddels het gevolg => stijging van de zeespiegel.
Geloof, wetenschap en de leeftijd van de aarde
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 9 en 10
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
Bij H2 §4.1 en § 4.3 landschappen NL.
Weer en klimaat in de VS.
Hoofdstuk 3 Wat een klimaat!
Hoofdstuk 2 Wonen en werken in één wereld
Thema 3 Toerisme.
3 vwo 2 aarde §8, 9 en 10.
4 havo, H.2 Tot en met par. 12 af? PO-materiaal inleveren
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 9 en 10
Les 5 - Klimaatsysteem van Köppen
Geologie Blz
Gemaakt door Noah en Siddhart
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
§ 1 NATUURLIJKE OMGEVING
Geologie.
Energie Fossiele energie.
Kringloop producent-consument-reducent………
2.2 – Het Middellandse Zeeklimaat
Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken.
Geologische tijdschaal & Datering
§4.3 Delfstoffen in de diepte
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 6 t/m 8
ORGELPIJPEN EN REUZEHAGEDISSEN
Paleo-klimaten Hoe zijn de afwisselende omstandigheden gedurende het Kwartair te verklaren?
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 6 t/m 8
Hoofdstuk , Energie dus ook warmte
3.1 Actieve Aarde.
H 2 Bronnen van energie.
1 havo/vwo 2 klimaat, §2, 3 en 4.
Blok 1 Milieu en milieuproblemen VMBO B/K
3 Havo H 2 Paragraaf 7+8.
De Menselijke Maat De aarde over jaar
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
Fossiele brandstoffen
In de weer voor het klimaat
1 T/H Hoofdstuk 2 Klimaten § 7 - 8
1 HV Hoofdstuk 2 Klimaat § 8-9
3 havo 2 Aarde Par
1 T/H Klimaten Hoofdstuk 2 § 2 - 4
Hoofdstuk 9 Weer en klimaat in de Verenigde Staten.
1 VWO Hoofdstuk 2 Klimaat § 8-10
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Krijt Bart van der Woude.
Wij zijn allemaal wereldburgers
Krijt ESMEE & aNNEMIEK.
In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Paragraaf 1 Afrika: een rijk werelddeel?
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 2-4. Het weer Weer Atmosfeer Toestand van de atmosfeer op een bepaald moment op een bepaalde plaats Luchtlaag die om.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
Klimaten op aarde, heel logisch!
Thema 9 Milieu.
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 9 en 10
KLIMAAT en LANDSCHP.
Thema 2 blok 1 Op zoek naar voedsel.
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Cursus 2.1 Klimaten en Plantengroei Klas 2 KGT Lesweek 1
Cursus 2.1 Klimaten en Plantengroei Klas 2 BK Lesweek 1
De kaart van Freek Voor op je kamer!.
Hoofdstuk 7 Wat een landschap!
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Hand-outs bij de powerpoint voorstelling over het Nederlands Landschap
Hoofdstuk 2 Weer en klimaat
Transcript van de presentatie:

Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging Als je in de Atlas kijkt dan vind je daar ook een kaart over waar Delfstoffen in Nederland voorkomen Het aardgas bijvoorbeeld is van groot belang voor de Nederlandse economie en zelfs voor het Nederlandse milieu, want aardgas is minder vervuilend dan de andere fossiele brandstoffen. Op de volgende dia zie je waar de belangrijkste delfstoffen voorkomen en waar ze gewonnen worden.

Delfstoffen Aardolie en aardgas Aardgas Steenkool Zout Aardolie Grind Kalk / Mergel 1:3.000.000

Het is economisch gunstig dat we deze delfstoffen hebben en dat ze in de Nederlandse ondergrond zitten. Grote vraag is echter: hoe komen we eraan? Om op die vraag een antwoord te kunnen geven, moeten we ver terug in de tijd.

Door de platentectoniek heeft West Europa inclusief Nederland een hele reis afgelegd in de afgelopen 500 mln.jaar C B A West Europa is daarbij verschillende klimaatgordels gepasseerd.

Steenkool Carboon 300 mln. jaar geleden Tropisch-klimaat (A) Bij het passeren van de verschillende klimaatzones was Nederland altijd een overgangsgebied van land naar zee. Soms land dan weer moeras, dan weer land. In de ondergrond van Nederland zijn uit deze periodes aardlagen achtergebleven die nu als delfstoffen van groot belang zijn. Steenkool Carboon 300 mln. jaar geleden Tropisch-klimaat (A) Zout Perm 250 mln. jaar geleden droogte-klimaat (B) Aardolie Jura 150 mln. jaar geleden gematigd-klimaat (C) Kalk Krijt 75 mln. jaar geleden gematigd-klimaat (C) Grind Kwartair 2, 5 mln. jaar geleden gematigd-klimaat (C) NB. Het aardgas is tijdens het inkolingsproces ontstaan, dus een product dat uit de steenkool is ontsnapt.

In hoeverre speelt de reis die Nederland over de aardbol in de afgelopen 500 mln. jaar heeft afgelegd een rol bij het ontstaan van de verschillende delfstoffen? In de vorige dia werd al aangegeven dat in de verschillende geologische periodes delfstoffen zijn gevormd. Tevens is opgemerkt dat het klimaat in de genoemde periodes van groot belang is geweest bij de vorming van de delfstoffen. In de volgende dia’s zullen de genoemde geologische periodes wat nader bekeken worden.

Carboon. 300 mln. jaar geleden Nederland ligt daar waar nu Suriname ligt. Nederland heeft een Tropisch Regenwoud klimaat en is een uitgestrekt moerasgebied met een weelderige plantengroei.Planten sterven en vormen dikke veenlagen.

Perm 250 mln. jaar geleden Nederland ligt op in de zone waar de woestijnklimaten voorkomen. Nederland is een randzee. Hoge temperaturen, veel water verdampt en de zouten blijven achter.

Jura. 150 mln. jaar geleden Nederland ligt in het gebied van het Middellandse Zeeklimaat. Nederland is een nog steeds een randzee. Veel waterleven komt voor in deze randzee. Het sterft af en komt op de zeebodem. Daar wordt het omgezet in aardolie.

Krijt 75 mln. jaar geleden West Europa heeft bijna de huidige positie bereikt. Nederland heeft nog steeds een Middellands Zeeklimaat. In de ondiepe randzee komt veel koraal voor. Ook dit sterft telkens af, waardoor er dikke kalklagen ontstaan.

Steenkool, zout, aardolie en kalk (of Mergel zoals het ook wel wordt genoemd) zijn zo ontstaan. Maar hoe zit het echter met aardgas? Aardgas is tijdens het zogenaamde inkolingsproces bij de vorming van steenkool ontstaan. Daarnaast komt er ook gas vrij bij de vorming van aardolie. Ook dit is aardgas.

Leer deze PowerPoint voor het proefwerk van Hoofdstuk 1 [Het archief van de aarde] Succes!