College 1 Bedrijfsethiek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gewetensvrijheid.
Advertisements

Lid van een organisatie en zonder schuld? Schuld, een individueel of collectief begrip Hans Wesseling.
Het verbinden van Kwaliteiten Reactie Ben Fruytier
The CAF Procedure voor externe feedback
Omgaan met Geld 2 Psychologie Sociologie Antropologie Economie.
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
H6 werken Paragraaf 1+2.
INTEGRITEIT VAN HET BESTUUR EN TRANSPARANTIE
Beoordelen van docenten loont de moeite!
College 2 7 stappenplan.
H6 werken Paragraaf 1+2.
Mayte Lesley kinderarbeid Raiko Noah Nina.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
Organisatie-ethiek Wat is het ? Wat heb je er aan ?
Hoofdstuk 5 Integer leiderschap
MVO: ethiek en internationaal ondernemen
MVO en public relations
MVO en analyse van dilemma’s
H7: Wat is ethiek? 1. Wat is ethiek? 2. Wat zijn ethische problemen?
Kansen voor Samenwerken
Ethiek MK02 HEO-CE1 Agenda Doelstellingen Vragen Theorie par. 3.4 Voor volgende keer MK02 HEO-CE1.
DALTON compleet?.
HR Marketing: probleem & oplossing tegelijkertijd
Het parelspel fu rni ture jeroen j van beele 19 maart 2004.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
1 TEKST 22 Individuele ethiek BLOK 7: ACTUELE DISCUSSIE OVER WAT GOED/FOUT IS IN HET GEDRAG VAN ORGANISATIES EN MEDEWERKERS Bv. Overheid: studieleenstelsel.
STRATEGIE STRUCTUUR CULTUUR LEIDINGGEVEN EERSTE TEKST VAN BLOK 4:
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Ethisch en duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Hoofdstuk 1 De verantwoordelijkheid van ingenieurs
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
College 1 Bedrijfsethiek. Cursus Docent Edwin Moor kamer H5 8 colleges Aanwezigheid, participatie en opdrachten Eindopdracht.
2.1 Jong geleerd, oud gedaan
19 april y9nVa3LJr8&feature=fvst.
De beroepseed voor financiële dienstverleners: Een eervolle erkenning Hans Ludo van Mierlo EFD Noord – Veenhuizen 16 oktober 2013.
Ster van Succes.
Ethiek.
MVO KENNIS KAART. Werkomgeving Maatschappij Milieu Ketenbenadering Bedrijfsethiek Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
College 1 Hoofdstuk 1 MVO. DAG PROGRAMMA DOELSTELLING MINOR MVO Hoe ziet het programma eruit? Kennis maken - groepsindeling Congres MVO HOE? ZO!
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
SECURITY Opdracht Diefstal van een digitaal personeelsdossier.
Helden… … en heldinnen Voor al deze vrouwelijke superhelden geldt dat ze in een behoorlijk stereotype jasje worden gegoten.
Day for Change – Haagse Hogeschool. Actieorganisatie, opgericht in 2006 door Marc Klein Essink, Arthur Hoogendijk en Diederik Laman Trip Kennis over en.
Ethiek en besturen.
College 2 7 stappenplan.
Superhelden, we kennen ze allemaal
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
Waarden & organisatiecultuur
Trends 3 Trends in Kinderopvang en Opvoeding jonge kinderen
Ontwikkeling en de basisschool
Ethiek Normatieve professionalisering Introductie van de module
Oic.
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 1 kwartaal 3: introductie Corstin Dieterich L
50.
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
Ethiek 1: inleiding Corstin Dieterich med.hro.nl/diecw L
Beroepshouding en beroepscode
1 Handleiding voor een workshop rond ethische dilemma’s Johan Vanmarcke – RC Diksmuide-Westkust.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Duurzaam ondernemen Ethiek Bijeenkomst 2.. Duurzaam ondernemen Programma Theorie Ethiek Opdrachten reader maken.
Morele opvoeding en fatsoen. Fatsoen en moraliteit Onderscheid tussen morele normen (grote waarden bv. rechtvaardigheid) en conventionele gedragsregels.
Ethiek ,zorg en technologie
ZGK les 6 Ethiek: verschillende benaderingen
Studiedag FEBE Weldoen bij persoonlijke dilemma’s…
Presentatie: Gender en seksualisering
Deelvraag: Waar hoor ik bij?
JEUGDzorg - voor wie?.
Transcript van de presentatie:

College 1 Bedrijfsethiek

Cursus Docent Edwin Moor E.c.moor@hro.nl kamer H5 404 8 colleges Aanwezigheid, participatie en opdrachten Eindopdracht Schrijven van groepswiki; De morele positie bepalen; Privé-, beroeps- of maatschappelijk leven.

Omgeving Veiligheid Respect Meningen/ opinie Discussie

Bedrijfsethiek Of….wat vindt jij van het grote graaien? Of….kinderarbeid moet kunnen? Of….winst gaat voor alles? Of………….

Inhoud van de cursus Begripsvorming en definitie van Bedrijfsethiek 7 stappenplan voor morele problemen Strategische opties voor organisatie van bedrijfsethiek

Kader, wat is…….. http://www.youtube.com/watch?v=cOI0V4kRCIQ

Hoe het ook kan…… Toewijding aan UK productie Ondanks een geglobaliseerde wereldeconomie, waarin kwaliteitscomponenten uit de hele wereld komen, vervaardigd New Balance een groot deel van zijn schoenen in Engeland. New Balance heeft een fabriek in het Lake District, die 220 productiemedewerkers werk biedt. Met hoog-gekwalificeerde arbiedskrachten, uniek samengestelde teams, die continue uitgedaagd worden creative alternatieven op de concurrent aan te bieden, en met het vertrouwen zich van anderen te onderscheiden, is New Balance in de positie te overleven, te gedijen en een leidende rol in te nemen in een Industrie die voor het grootste deel de productie overzees heeft geplaatst.

Aanleiding ethische vraagstukken Wat vinden we on-ethisch? Hoe is on-ethisch gedrag ontstaan? Hoe heeft het zijn plaats in de samenleving? Rol van de overheid/het bedrijfsleven Cultuur - opvoeding Globalisering - Technologie Verval van het morele gezag

Maatschappelijke verantwoording organisaties Strategisch: hoe om te gaan met de verwachtingen van de maatschappij Public relations: hoe communiceer je over je gedrag Marketing: kunnen we van ons gedrag ons USP maken? Personeelsbeleid: welk imago hebben wij op de arbeidsmarkt

Verantwoording bedrijven Duurzaamheid Ecologie, Rechtvaardigheid en Economie Maatschappelijke betrokkenheid

Definitie Ethisch handelen is handelen in overeenstemming met de waarden en de normen waaraan wij onszelf en anderen in redelijkheid gehouden achten. Jeurrissen 2006

Wederkerige verantwoordelijkheid 6 februari 2010 Wie de belasting ontduikt door grote sommen geld weg te sluizen naar geheime bankrekeningen, weet dat hij immoreel bezig is. In het overheidsbeleid strijden vaak verschillende waarden omvoorrang: legaliteit, legitimiteit en integriteit. Soms kan een overheid de ene waarde zwaarder laten meewegen dan de andere, bijvoorbeeld als zij de wet moet overtreden om maatschappelijk onrecht te voorkomen of om misbruik tegen te gaan. Goed of fout op zichzelf bestaat niet. Moreel gedrag moet altijd in de context van andere waarden worden beoordeeld en afgewogen. Als het gaat om overheidsbeleid, zijn daarvoor geen kant en klare spelregels te geven, maar wel een aantal voorwaarden, waaraan dat handelen kan worden getoetst. In het geval van de niet rechtmatig verkregen databestanden over zwartspaarders in het belastingparadijs Zwitserland, is het de vraag of de Nederlandse regering daarvan gebruik mag maken. Inmiddels is deze kwestie teruggebracht tot de eenvoudige juridische vraag: Gaat het om gestolen gegevens? Wordt de regering dan een heler?

Wederkerigheid Arrestaties in onderzoek misbruik bejaarden EDE - Een onderzoeksteam van de politie in Ede heeft een 28-jarige man uit Renkum aangehouden op verdenking van seksueel misbruik en verkrachting van hoogbejaarde vrouwen in Ede en Bennekom. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag bekendgemaakt.

Ethiek en de wet Wetten: gedrag opleggen, niet vrijwillig, argumenten Ethiek: innerlijke motivatie, vrijwillig, op gevoel

Integriteit Vertrouwen (is iets persoonlijks) Om met elkaar om te gaan Om geld in te investeren Om iets van te kopen Om samen mee gezien te kunnen worden etc

Codes Regels om gedrag af te dwingen Verloop van ethiek naar wet SOX Tabaksblat

vragen Is dit een strategische beslissing? Wordt dit ook nog voor marketing of PR gebruikt? Op welke wijze gedraagt Aldi zich verantwoordelijk? Welke aspecten? Zouden wetten hier ook werken?